Author Topic: Τι να κάνετε εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα από κάπνισμα στον χώρο εργασίας  (Read 18951 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Κατά καιρούς λαμβάνω προσωπικά μηνύματα όπου με ρωτάνε τι να κάνουν με το κάπνισμα και τους καπνιστές στον χώρο εργασίας.

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν κανείς λειτουργεί μεμονωμένα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Το πρώτο πράγμα που λέω λοιπόν είναι, εγγραφείτε στο φόρουμ, συμμετέχετε στις συζητήσεις και στις συναντήσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί κοινότητα ανθρώπων και ως εκ τούτου να μπορεί να βοηθάει ο ένας τον άλλο, η φωνή του ενός να ενώνεται με αυτήν των υπολοίπων και να αποκτά μια νέα ισχύ.

Ο Μάρκος Καπίρης προτείνει κάποιους ευρηματικούς τρόπους αντιμετώπισης καπνιστών στο χώρο εργασίας (στο οπλοστάσιό του συγκαταλέγεται η φασολάδα και το λιβάνι καθώς και έξυπνη επιχειρηματολογία).

Παραθέτω κάποια από τα μηνύματα που μου έχουν σταλεί κατά καιρούς:

Quote
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΩΣΤΕ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ. ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΩ ΛΕΝΕ ΦΥΓΕ ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΠΝΟΕΣ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΕ!

Δύσκολα τα πράγματα, εάν δεν καταλαβαίνουν και δεν υπάρχει χώρος για μη καπνιστές η μόνη λύση είναι ν' αλλάξεις δουλειά.

Quote
Λοιπόν, θα πω λίγα πράγματα και θα ήθελα απλώς να με βοηθήσετε, εάν μπορείτε βέβαια.
Έκοψα το κάπνισμα πριν από 8 μήνες μαχαίρι, το θέλω ακόμα αλλά συγκρατιέμαι. Στο σπίτι δεν έχω πρόβλημα γιατί δεν καπνίζει άλλος αλλά στο γραφείο μου, το πρόβλημα είναι τεράστιο.
1) Είμαστε έξι άτομα και είμαι ο μόνος που το έκοψε αν και είχαμε συμφωνήσει να το κόψουμε όλοι ή τουλάχιστον να το μειώσουμε.
2) Βλέποντας ότι δεν το κόβει άλλος, ζήτησα να μου διαθέσουν άλλο γραφείο ή τουλάχιστον να με στείλουν σε άλλο γραφείο, αρχικά μου είπαν εντάξει αλλά αργότερα που είδαν ότι δεν μιλάω άλλο δεν το ξανασυζήτησαν.
(παρεμπιπτόντως, δουλεύω σε δημόσια υπηρεσία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)
3) Βρέθηκα να είμαι ο ΜΑΛΑΚΑΣ της παρέας και θέλουν να με στείλουν σε ένα υπόγειο να δουλεύω γιατί όλα τα άλλα γραφεία καπνίζουν.
4) Το αντικείμενο της εργασίας μου είναι σε αυτό που έχω σπουδάσει και θέλουν να με πάνε σε εντελώς άσχετο με αυτά που ξέρω.
Στην αρχή έκανα τον καλό μήπως και ευαισθητοποιηθούν αλλά αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα, μετά τους είπα τα καλά το να μην καπνίζεις (οικονομία, δεν μυρίζουν τα ρούχα, δεν βήχεις άλλο, και πολλά άλλα, αλλά πάλι τα ίδια, τους πήγα μέχρι και νόμο που λέει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους αλλά τα πράγματα χειροτέρεψαν.
Έχω φτάσει σε σημείο να ζητήσω μετάθεση (με αίτηση που δεν μου έχουν απαντήσει ακόμα, την έκανα πριν από 2 μήνες)  σε άλλη Υπηρεσία, σε απόσταση τριπλάσια από εκεί που δουλεύω τώρα για να είναι με το αντικείμενο της εργασίας μου.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ
Μήπως τελικά έκανα λάθος που το έκοψα.

Όχι, δεν έκανες λάθος. Το μόνο σου λάθος είναι ότι περιμένεις μόνος σου να βγάλεις άκρη.
« Last Edit: 19 Dec, 2007, 01:54:03 by spiros »

Offline antismoke

  • Δόκιμο μέλος
  • **
  • Posts: 99
  • Gender: Female
  • Φανατική Αντικαπνίστρια
 Σπύρο, επειδή βλέπω ότι πολύς κόσμος που εργάζεται στον δημόσιο τομέα, υποφέρει, γιατί απλά οι "παραβάτες" δεν φοβούνται μια ενδεχόμενη απόλυση και υπάρχει και πλήρης συγκάλυψη, έχω να προτείνω το εξής.
 Ας κανονίσουμε κάποια στιγμή μια συνάντηση με όλους όσους είναι εφικτό (λόγω απόστασης) να έρθουν και ας ανταλλάξουμε απόψεις περί της άμυνας-ειδικά στους χώρους εργασίας.
Ενημέρωσε όμως όλους αυτούς που σου στέλνουν τα παράπονά τους, ότι δεν θα τους βρεις εσύ τη λύση, αλλά πρέπει να προσπαθήσουν και οι ίδιοι. Όχι με τα παράπονα, αλλά και με τη συμμετοχή, ώστε να συζητήσουμε από κοινού λύσεις.
 Και μην φοβούνται, δεν θα τους καρφώσουμε ούτε στις υπηρεσίες τους, αλλά ούτε και θα τους κακολογήσει κανείς μας. Εξάλλου κοινούς στόχους και αντιλήψεις έχουμε.
 Προσωρινά,στο κάτω-κάτω, ας πάρουν ένα χαρτί( έστω και από ιδιώτη γιατρό), ότι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα με τον καπνό και ας το χρησιμοποιήσουν κατάλληλα.
Θα αποχωρούν από την εργασία τους βγαίνοντας έξω και θα επικαλλούνται ότι λόγω υγείας πρέπει να πάρουν οξυγόνο.
( Καλά μην το κάνετε μέσα στην Ομόνοια, γιατί δεν θα σας πιστέψουν).
 Δεν πιάνει πάντα, αλλά δεν μπορούν και να σας αποδώσουν κυρώσεις, όταν θα επικαλεστείτε λόγους υγείας.
Και από το υπουργείο υγείας μην περιμένετε τίποτα. Καπνίζουν ακόμη και οι αρμόδιοι στα γραφεία των υφυπουργών, οπότε κάθε παράπονο από το ένα αυτί μπαίνει,από το άλλο βγαίνει.
 Διεκδικήστε αυτό που δικαιούστε!
Παρακαλώ μή καπνίζετε...κόψτε το για να μη σας κόψει... η θα σας κόψω εγώ...

Offline w4tt4n4b3

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 17
Πρώτα από όλα να σημειώσουμε ότι το κάπνισμα δεν απαγορεύεται μόνο στους χώρους εργασίες των Δημόσιων Υπηρεσιών αλλά και στους χώρους εργασίας Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (π.χ. Δήμοι, Κοινότητες, ΟΤΑ, Δικηγορικοί Σύλλογοι) αλλά και σε χώρους εργασίας ΝΠΙΔ και ιδιωτικών φορέων, όπως και σε χώρους αναμονής. (βλ. υπο Ι Υ.Α. για απαγόρευση καπνίσματος)
Σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται να διαμορφωθούν ειδικά καπνιστήρια, για να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι καπνιστές να καπνίζουν. Εν ολίγοις το καπνιστήριο δεν μπορεί να είναι χώρος εργασίας, αλλά ούτε ο χώρος εργασίας καπνιστήριο.
Ακόμα κι αν σε ένα χώρο-γραφείο είναι όλοι καπνιστές, η απαγόρευση έχει λογική στην περίπτωση που στο γραφείο αυτό έχουν πρόσβαση πολίτες ή άλλοι εργαζόμενοι. Θα μπορούσε το κάπνισμα να επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του πολίτη ή άλλου εργαζόμενου μη καπνιστή στον ίδιο χώρο, αλλά η απαγόρευση είναι απόλυτη για να μην πέφτει το βάρος στον πολίτη ή μη καπνιστή εργαζόμενο να ζητάει από τον καπνίζοντα-εργαζόμενο να σβήσει το τσιγάρο.

Όσον αφορά λοιπόν στο Δημόσιο, οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και
ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους
βάσει του άρθρου 44 του Δημοσιουπαλλικού Κώδικα, Ν. 3528/2007.
Επίσης με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα
από γνώμη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, ιδρύεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας
Διοίκησης και Αποκέντρωσης οργανική μονάδα για την εποπτεία και τήρηση των
όρων υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας των υπαλλήλων του Δημοσίου και
των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα
καθορίζονται το επίπεδο της οργανικής μονάδας και κάθε άλλο θέμα που αφορά
στη λειτουργία της.

Για τους υπαλλήλους Δήμων και Κοινοτήτων άρθρο 51 Ν. 3584/2007, Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και
ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους
.
Για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας των υπαλλήλων
και για τον έλεγχο τήρησης τους ισχύουν οι ειδικές διατάξεις.

Σύμφωνα με την Υ.Α. για την απαγόρευση του καπνίσματος,  οι διοικήσεις των δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το κράτος, οργανισμών και άλλων ιδρυμάτων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ. ) καθώς και οι υπεύθυνοι των χώρων μακράς αναμονής του κοινού πρέπει να φροντίσουν για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος που δεν πρέπει να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

Για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις Ιδιωτικές Κλινικές, οι Διοικητές και οι Διοικητικοί Διευθυντές.
Για τους άλλους χώρους, οι οποίοι αναφέρονται παραπάνω, οι άμεσοι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των χώρων στέγασης αυτών.
Για τους λοιπούς χώρους των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι εκμετάλλευσης αυτών.

Άρα όλοι οι παραπάνω ανάλογα με το χώρο εργασίας είναι υπεύθυνοι κατά περίπτωση για την τήρηση και εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο χώρο εργασίας που είναι υπό τον έλεγχο και την επίβλεψή τους.

Σύμφωνα με τον Δημοσιουπαλλικό Κώδικα, όσο και με τον Κώδικα για τους δημοτικούς υπαλλήλους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα η ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, η αδικαιολόγητη μη
εξυπηρέτηση τους και η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους -άρθρο 107 Ν. 3528/2007 και Ν. 3463/2006).
Αν ως πολίτης ζητήσετε από τον υπάλληλο να σβήσει το τσιγάρο και αυτός αρνηθεί και συνεχίσει να φυσάει τον καπνό στα μούτρα σας αυτό κατ' εμέ εντάσσεται στην περίπτωση της ανάρμοστης συμπεριφοράς απέναντι στον πολίτη.

Πειθαρχικές ποινές για τους δημόσιους υπαλλήλους γενικά πειθαρχικά παραπτώματα.
Αρθρο 109
 α) η έγγραφη επίπληξη,
 β) το πρόστιμο έως τις αποδοχές τριών (3) μηνών,
  γ) η στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα (1) έως πέντε (5) έτη,
 δ) ο υποβιβασμός κατά ένα βαθμό,
 ε) η προσωρινή παύση από τρεις (3) έως έξι (6) μήνες με πλήρη στέρηση των
αποδοχών και
 στ) η οριστική παύση.
Αν παρά τη δηλωμένη όχληση του πολίτη, ο υπάλληλος συνεχίσει να καπνίζει μπροστά του η ανάρμοστη συμπεριφορά μπορεί να τιμωρηθεί με κάποια από τις παραπάνω ποινές που ισχύουν και για την ανάρμοστη συμπεριφορά. Η πιθανότερη δίκαιη ποινή είναι οι α) και β) ποινές.

Αν είστε εργαζόμενος μη καπνιστής, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκτυπώσετε την Υ.Α. που σας επισυνάπτω ως .pdf αρχείο σε αυτό το μήνυμα, να μαρκάρεται με διαφανή μαρκαδόρο τις διατάξεις που σας αφορούν και να την παραδώσετε στον προϊστάμενό σας. Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να το κάνετε εφόσον η κατάσταση στο γραφείο ή χώρο δεν μπορεί να λυθεί μεταξύ των συναδέλφων.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για μένα είναι να αποφύγετε προστριβές και συγκρούσεις, αλλά να επικαλεστείτε το φιλότιμο των συναδέλφων σας. Σκοπός σας για να πετύχετε είναι να ενδιαφερθείτε για το δικό σας χώρο εργασίας. Αν σε ένα γραφείο άσχετο με εσάς, κάποιοι καπνίζουν, το να θέσετε θέμα μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσετε στον εαυτό σας. Σημαντικό είναι να περιφρουρήσετε το χώρος εργασίας που χρησιμοποιείτε...

Αν η όποια συνεννόηση με τους καπνίζοντες-συναδέλφους που μοιράζεστε κοινό χώρο δεν αποδίδει, δίνετε την Υ.Α. με τα μαρκαρισμένα εδάφια και διατάξεις στον προϊστάμενό σας, λέγοντάς του ότι είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας. Αν αδιαφορήσει μπορείτε να του πείτε ότι 1) παραβιάζει τη νομοθεσία έστω και δια παραλείψεως, άρα αυτό μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχικό αδίκημα και δεύτερον παραβιάζει και το δικαίωμά σας για διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, εν γενει το δικαίωμα για εργασία σε μη ανθυγιεινό περιβάλλον. Αν συνεχίσει να μη δίνει λύση στο πρόβλημά σας.
Η παράλειψη δίωξης πειθαρχικού παραπτώματος αποτελεί και αυτή η ίδια πειθαρχικό παράπτωμα.
Εννοείται ότι πάντα προσπαθείτε να βρείτε λύση με το καλό ακόμα κι αν απευθυνθείτε στον προϊστάμενό σας.
Πρέπει να επενδύσετε στο φιλότιμό του, αν υπάρχει, γιατί προστριβές και συγκρούσεις στο χώρος εργασίας μακροπρόθεσμα προκαλούν κι αυτές βλάβες στην υγεία...
Αν τώρα ο Προϊστάμενος δεν φιλοτιμηθεί, να διορθώσει το πρόβλημα, π.χ. να σας δώσει ένα άκαπνο γραφείο ή κτλ, τότε μπορείτε να τον ενημερώσετε ότι θα απευθυνθείτε στην Προϊστάμενη αρχή και ότι αν δε λυθεί το θέμα, δε θα παρέχετε καμία εργασία σε ανθυγιεινό περιβάλλον μέχρι να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία.

Αν εργάζεστε σε μονάδες υγείας, νοσοκομεία κτλ προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την Υ.Α.
Στους υπεύθυνους εφαρμογής των διατάξεων της Υ.Α. και εργαζόμενους στις Μονάδες Υγείας, επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.


Αν είστε πολίτης, το πρώτο που έχετε να κάνετε όταν πρσέρχεστε σε υπηρεσία που είναι ντουμάνι ο καπνός, είναι να ζητήσετε από τον υπάλληλο να σβήσουν το τσιγάρο και να μην καπνίζουν όσο είστε εκεί.

Αν αρνηθούν, κάνετε εγγραφη καταγγελία στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, προϊστάμενο του υπαλλήλου.
Αν αυτός δεν επιληφθεί ή αν αδιαφορήσει, τότε μπορείτε να καταγγείλετε εγγράφως και τον προϊστάμενο, στην Προϊστάμενη Αρχή της υπηρεσίας.

Καλά όλα αυτά, αλλά συνήθως τα πειθαρχικά παραπτώματα αν υπάρχουν τέτοια, αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της υπηρεσίας και των πειθαρχικών συμβουλίων. Άρα όχι και με τη μέγιστη διαφάνεια. Και εκεί που δεν υπάρχει διαφάνεια αλλά συντεχνιακές αντιλήψεις, τιμωρία δεν επιβάλλεται πραγματική και ουσιαστική.

Ποινικές κυρώσεις
Η Υ.Α. ως προς τις ποινικές κυρώσεις παραπέμπει στο αρ. 3 του Ν. 2520/1940.
Το άρθρο αυτό έλεγε ->Ο εκ προθέσεως παραβαίνων επιτακτικήν ή απαγορευτικήν
    υγειονομικήν διάταξιν εκ των έν άρθρ. 1 αναφερομένων τιμωρείται δια
    φυλακίσεως μέχρι τριών μηνών ή δια χρηματικής ποινής μέχρι (τριών
    εκατομυρίων) 500.000 δραχμών ή δι' αμφοτέρων των ποινών.


Μιλάμε για διάταξη του 1940 τροποποιημένη ως προς τα χρηματικά ποσά το 1946.

Η διάταξη αυτή το 1994 τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ο παραβάτης να τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο μόνο και το 1995 καταργήθηκε. Στην ουσία λοιπόν η Υ.Α. για την απαγόρευση του καπνίσματος ως προς τις ποινικές κυρώσεις παραπέμπει στο άρθρο 3 ενός νόμου που δεν περιέχει Κύρωση.

Το λεγόμενο άρθρο 3 καταργήθηκε μάλλον, γιατί η διατύπωση ήταν αντισυνταγματική.
Ωστόσο η παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και το κάπνισμα σε απαγορευμένους χώρους ενώπιον τρίτων κάπου έστω και με μορφή πταίσματος πρέπει να τιμωρείται. Δεν έχω βρει ακόμα την ποινική διάταξη, αν αυτή υπάρχει. Αν τη βρω, θα την προσθέσω εδώ.

Offline DIM

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 5
  • Gender: Male
ΓΕΙΑ ΣΑΣ δουλεύω σε ιδιωτική μεγάλη εταιρία σε έναν κλειστό χώρο 8ωρες την ημέρα χωρίς εξαερισμό, τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά λογω σκόνης και θορύβου.To τσιγάρο το έκοψα από χρόνια χωρίς να έχω καπιο πρόβλημα γιατί κατάλαβα ότι ήταν μια βλακεία . Το πρόβλημα ήταν όμως με τους συναδέλφους μου , που έρχονταν στο χώρο εργασίας μου χωρίς να έχουν δουλειά ,το καλοκαίρι για την δροσιά και τον χειμώνα για την ζέστη , καλή η παρέα για να περναει και η ώρα αλλά το τσιγάρο πήγαινε σύννεφο και όταν ντουμάνιαζε για τα καλά άνοιγαν και την πόρτα , στην αρχή δεν μιλούσα ,αργότερα έβαλα πινακίδες “ΑΠΑΓ.ΤΟ ΚΑΠΝ..” δεν καταλάβαιναν τίποτα και μια ημέρα που έκανε πολύ κρυο και χιόνιζε έκανα ένα ωραίο κόλπο .Ήρθαν σχεδόν όλοι η συνάδελφοι στον χώρο για να ξεκουραστούν και να ζεσταθούν και όπως συνήθιζαν 6 από αυτούς άναψαν τα τσιγάρα τους , ένας είχε την καλοσύνη να με ρωτήσει αν θα τους άφηνα να καπνίσουν μεσα , γιατί, έξω έκανε πολύ κρύο, τότε εγώ τους λέω, δεν έχω πρόβλημα γιατί από σήμερα καπνίζω και εγώ , αμέσως βγάζω ένα κουτί με βαριά πούρα που μύριζαν πολύ έντονα γιατί τα είχα προσθέσει και άλλες ουσίες και πρόσφερα σε αλλά 2 άτομα που συμμετειχαν στο κόλπο, σύνολο 9 καπνιστές σε ένα χώρο 4Χ4 με κλειστά παράθυρα και χωρίς εξαερισμό, σε λίγη ώρα η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και κάποιοι θεριακλήδες που έλεγαν ότι άντεχαν τον καπνό αρχησαν να βήχουν σαν χτικιάρηδες , τότε κάποιος πήγε να ανοίξει την πόρτα για καθαρό αέρα αλλά την είχα κλειδώσει , με παρακάλεσαν να ανοίξω για να μην σκάσουν, την άνοιξα και πετάχτηκαν έξω σαν τα ποντίκια. Μετά από αυτό το κόλπο μερικοί κατάλαβαν και άρχισαν να σέβονται . . ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ: ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.. Αν έχετε κάποιον θεριακλή που δουλεύετε μαζί στο ίδιο γραφείο αρχίστε να τρωτέ σκόρδο η σκορδαλιά μέσα στο γραφείο είναι ωραίο κόλπο και πιάνει , δεν νομίζω να είναι αγένεια να τρως σκορδαλιά και να καπνίζεις μέσα σε ενα γραφείο ; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για μάθουν κάποιοι να σέβονται. 


Offline spiros

  • Administrator
  • Παλαιό μέλος
  • *****
  • Posts: 476
  • Gender: Male
    • spiros.doikas
    • greektranslator
    • Μεταφράσεις Αγγλικά-Ελληνικά
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Έξυπνο. Και ο Μάρκος (βλέπε πρώτα μήνυμα) έχει προτείνει παρόμοιες πρακτικές.

Παλιά, είχα δώσει σε ένα φίλο θεριακλή που επέμενε να ανεβεί ανηφόρα καπνίζοντας πούρο, ένα τσιγάρο δήθεν από τα άλλα, βέβαια, το μόνο που είχα προσθέσει στο τσιγάρο ήταν... ρίγανη. Εκείνος τράβηξε με τη μία μια βαθιά τζούρα και μετά άλλαξε πέντε χρώματα...