Άκαπνες, με νόμο, οι παμπ στη Bρετανία

Το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε προχθές με απόλυτη πλειοψηφία την
καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, σε όλους τους κλειστούς
κοινόχρηστους χώρους, στην Αγλλία.

Η απόφαση των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι ας σημειωθεί ότι ψήφισαν ελεύθερα και χωρίς κομματική γραμμή, να επιλέξουν την αυστηρότερη από τις τρεις διαφορετικές εκδοχές του κυβερνητικού νομοσχεδίου είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει συναισθήματα ευφορίας στο αντικαπνιστικό στρατόπεδο και δυσφορίας στους καπνιστές και την καπνοβιομηχανία, που έσπευσαν να καταγγείλουν παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η εφαρμογή του νόμου, που επισύρει βαριά οικονομικά πρόστιμα θα αρχίσει απ’ το καλοκαίρι του 2007 πράγμα, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των κάθε λογής παμπ, εστιατορίων και συναφών χώρων συνεστίασης έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες μετατροπές, οι οποίοι αφενός θα εξασφαλίσουν άκαπνο περιβάλλον για τους αντικαπνιστές και ελευθερία δράσεως στους αμετανόητους καπνιστές.

Αλλά ενώ ο αγώνας του αντικαπνιστικού στρατοπέδου, στη Βρετανία δικαιώθηκε, οι υπέρμαχοι του καπνίσματος διατείνονται ότι ο αγώνας συνεχίζεται. «Το φιλοκαπνιστικό λόμπι έχασε μια μάχη, αλλά όχι απαραιτήτως τον πόλεμο», δήλωσε ο Σάιμον Κλαρκ, επικεφαλής της οργάνωσης Forest, που μάχεται για τα δικαιώματα των καπνιστών. Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε στο BBC ότι «οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να καπνίζουν και η άποψη ότι ο κόσμος θα πάψει να καπνίζει μόνο και μόνο, επειδή δεν επιτρέπεται να καπνίζει στις πάμπ, είναι ανοησία».

Στον αντίποδα, η Ντέμπορα Αρνοτ της αντικαπνιστικής οργάνωσης «Ash» δήλωσε «ενθουσιασμένη» και «πολύ ευχαριστημένη» από την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων. Φανερά ικανοποιημένη ήταν και η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, η υπουργός Υγείας Πατρίτσια Χιουιτ, η οποία προέβλεψε ότι «θα σωθούν χιλιάδες ζωές» και εκτίμησε ότι συν τω χρόνω περί τους 600.000 καπνιστές θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν μια κακή και βλαβερή για την υγεία τους συνήθεια.

Καθημερινή, 16-02-06

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.