Έκπτωση των νοητικών λειτουργιών προκαλεί το κάπνισμα

Κακό στη μνήμη, τη μάθηση και τη σκέψη κάνει το κάπνισμα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες ότι το τσιγάρο, όπως και η υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών. 

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Age and Ageing, ομάδα ειδικών από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Άλεξ Ντρέγκαν, μελέτησε δείγμα 8.000 ανθρώπων, άνω των 50 ετών, και διαπίστωσε ότι, εκτός από το κάπνισμα, η υπέρταση και η παχυσαρκία επιδρούν αρνητικά στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά σε μικρότερο βαθμό. 
Οι επιστήμονες μελέτησαν για οκτώ χρόνια τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με την υγεία του εγκεφάλου και σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. 
Διενεργώντας νοητικά τεστ στους συμμετέχοντες, ανά τακτά διαστήματα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σχετίζεται σημαντικά με τη νοητική υγεία, με συνέπεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος να αυξάνει όσο αδρανούν οι εγκεφαλικές λειτουργίες. 
Το κάπνισμα αναδείχθηκε ως ο παράγοντας που μειώνει τις επιδόσεις στα νοητικά τεστ, άρα σχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. 
Όπως εξηγεί ο Δρ Ντρέγκαν, «η φθορά του νου προκαλείται από μια σειρά παραγόντων κινδύνου, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεσήλικες, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο νοητικής παρακμής».
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι αν και κατά πόσο αυτή η πρόωρη (πριν την τρίτη ηλικία) νοητική παρακμή επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή των 
ανθρώπων και, τελικά, σε ποιό βαθμό διευκολύνει την μετέπειτα εμφάνιση της 
άνοιας. Η γενική πεποίθηση πάντως είναι ότι η πρόωρη νοητική έκπτωση μπορεί να εξελιχθεί σε εγκεφαλική άνοια. 
Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Ερευνών για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών θα αναπτύξουν άνοια και, γι’ αυτό, είναι ανάγκη να εντοπισθούν όλοι οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, έτσι ώστε κάθε άνθρωπος να πάρει τα μέτρα του, τρώγοντας πιο υγιεινά και ελέγχοντας το βάρος του, ασκούμενος σωματικά σε τακτική βάση, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη και, τέλος, σταματώντας το κάπνισμα. 
in.gr, 26/11/2012

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.