Ανατριχιαστικές φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων ίσως επιβάλλει και η Αυστραλία

Έκκληση προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας να ακολουθήσει το επιτυχές
παράδειγμα του Καναδά, εισάγοντας ανατριχιαστικές φωτογραφίες στα
πακέτα τσιγάρων, απευθύνουν υγειονομικοί οργανισμοί της χώρας.



Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι απεικονίσεις πνευμονικών όγκων, βλαβών καρδιάς και εγκεφάλου και στοματικών φθορών έχουν κατορθώσει να βάλουν το μαχαίρι στο… κόκαλο των Καναδών καπνιστών και μη.

Η Αντικαρκινική Εταιρεία της Αυστραλίας, το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και ο Ιατρικός Σύλλογος ένωσαν τις φωνές τους, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην αντικαπνιστική εκστρατεία της χώρας το πρωτότυπο αντικαπνιστικό μέτρο που έχει υιοθετήσει από το 2000 ο Καναδάς.

Πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Καναδικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κατέδειξε ότι οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες λειτούργησαν για το 44% των -συμμετεχόντων στην έρευνα- καπνιστών ως κίνητρο για να επιχειρήσουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Μάλιστα, ποσοστό της τάξεως του 38% επί των καπνιστών που προσπάθησαν όντως να διακόψουν το κάπνισμα εντός του 2001 είπε ότι οι προειδοποιήσεις υπό τη μορφή εικόνων αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για την απόφαση αυτή.

Το παράδειγμα του Καναδά αναμένεται να ακολουθήσει έως το τέλος Ιανουαρίου και η Βραζιλία, ενώ ντιρεκτίβα της ΕΕ δίνει στα κράτη-μέλη την επιλογή να χρησιμοποιήσουν τέτοιες προειδοποιήσεις. Όπως είχε μεταδώσει το BBC, δεν αποκλείεται αντίστοιχες εικόνες να κάνουν από το 2003 την εμφάνισή τους και στα βρετανικά πακέτα τσιγάρων.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ρον Μπόρλαντ, διευθυντής του Αντικαπνιστικού Κέντρου VicHealth τόνισε ότι στην Αυστραλία διεξάγεται ήδη ερευνητική μελέτη, που βασίζεται στη λογική των πακέτων τσιγάρων του Καναδά. Μέχρι στιγμής, οι μισοί εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα καπνιστών υποστηρίζουν ότι τα νέα πακέτα θα τους προβληματίσουν σοβαρά.

«Αναμένουμε τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας εντός του τρέχοντος έτους, με στόχο να έχουν καταστεί υποχρεωτικές οι αλλαγές στα πακέτα τσιγάρων έως το 2003» επισήμανε ο Μπόρλαντ.

health.in.gr

One Comment

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.