Αυξημένος κίνδυνος φαλάκρας για τους θεριακλήδες

Αν και η ανδρογενετική αλωπεκία είναι κληρονομική, το κάπνισμα ίσως αυξάνει το ρίσκο.


Οι άνδρες που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανδρογενετική αλωπεκία, υποδεικνύει μελέτη στην Ασία, όπου η συχνότητα της φαλάκρας είναι μικρότερη απ’ ό,τι στους Καυκάσιους.

Ερευνητές σε νοσοκομείο της Ταϊβάν εξέτασαν 740 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, καταγράφοντας την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε τυχόν αλωπεκία, καθώς και παράγοντες που ίσως συμβάλλουν στην εκδήλωσή της.

Ο κίνδυνος τριχόπτωσης αυξανόταν με την ηλικία,  αν και παρέμεινε μικρότερος από ό,τι στους Καυκάσιους, αναφέρει το BBC.

Ακόμα και όταν τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν για την ηλικία και άλλους παράγοντες, το κάπνισμα 20 ή περισσότερων τσιγάρων φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Το πιθανότερο είναι πάντως ότι ο καπνός επηρεάζει το τριχωρό της κεφαλής μόνο σε προδιαθετειμένα άτομα, καθώς η ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα) είναι κληρονομική και οφείλεται εν μέρει στην επίδραση της τεστοστερόνης στους θύλακες των τριχών.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο Archives of Dermatology, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κάπνισμα ίσως βλάπτει τους θύλακες ή τα τριχοειδή αγγεία που τους τροφοδοτούν με αίμα και ορμόνες.

Εκτός του ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες ασθένειες, το κάπνισμα είναι γνωστό ότι επιταχύνει και τη γήρανση του δέρματος αλλά και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.