Γόπες τσιγάρων, το συχνότερο σκουπίδι στις ακτές

Οι γόπες των τσιγάρων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα σκουπίδια
που μαζεύτηκαν πέρυσι στην διεθνή εθελοντική επιχείρηση καθαρισμού των
ακτών.Περισσότεροι από 350.000 εθελοντές σε 68 χώρες απομάκρυναν από ακτές, ποτάμια και λίμνες συνολικά 3.175 τόνους σκουπιδιών, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αμερικανική οργάνωση Ocean Conservancy που οργανώνει την ετήσια επιχείρηση. Από τα 7,7 εκατομμύρια αντικείμενα που μαζεύτηκαν, τα 1,9 εκατομμύρια ήταν τσιγάρα και αποτσίγαρα.

Είναι η έκτη συνεχής χρονιά που οι γόπες βρίσκονται αριθμητικά στην πρώτη θέση.

Στη δεύτερη θέση για το 2006 βρίσκονται οι 768.000 συσκευασίες τροφίμων, από κονσερβοκούτια μέχρι νάιλον σακούλες. «Μια πλαστική σακούλα από σάντουιτς που επιπλέει στον ωκεανό μπορεί να μοιάζει με μέδουσα, το αγαπημένο φαγητό των θαλάσσιων χελωνών», αναφέρει η Σόνια Μπεστέιρο, επικεφαλής της εκστρατείας. Οι σακούλες φράζουν το πεπτικό σύστημα των χελωνών και τελικά τις σκοτώνουν, εξηγεί.

Στην επιχείρηση του 2006, οι εθελοντές εντόπισαν 1.074 ζώα παγιδευμένα σε σκουπίδια, πετονιές και δίχτυα. Από τα ζώα αυτά, μόνο ένα επέζησε -μια θηλυκή φώκια στη Φλόριντα.

Πεταμένα σύνεργα ψαρέματος και πλαστικά σκουπίδια σκοτώνουν κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο υδρόβια πτηνά, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, εκτιμά η οργάνωση.

Από το 1986 έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στην εκστρατεία περισσότεροι από 6,5 εκατ. εθελοντές, οι οποίοι απομάκρυναν συνολικά 52.600 τόνους σκουπιδιών σε 127 χώρες.

Η φετινή επιχείρηση προγραμματίζεται για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Συντονιστές της προσπάθειας στην Ελλάδα είναι μέλη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

in.gr – 07/06/07

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.