Διακοπή του καπνίσματος: Πώς μπορεί να γίνει; Καλέστε: 8008018080

Πόσο εύκολο είναι να σταματήσω να καπνίζω; Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Επτά στους δέκα καπνιστές επιθυμούν να σταματήσουν την βλαβερή συνήθεια αλλά μόνο τρεις στους δέκα το προσπαθούν. Από αυτούς το 5% επιτυγχάνει. Η θέληση και η αποφασιστικότητα είναι καθοριστικές. Η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ένας νευροβιολογικός εθισμός που συχνότερα απαιτεί ιατρική παρέμβαση. 

 

Τι θα κερδίσω αν σταματήσω το κάπνισμα;

 
Πόλλά. Η υγεία οφελείτε άμεσα και μακροχρόνια. Αμεσα βελτιώνεται η φυσική κατάσταση – σχεδόν αμέσως μετά το τελευταίο τσιγάρο. Δύο ώρες αργότερα η νικοτίνη αρχίζει να αποβάλλεται από τον οργανισμό. Εξι ώρες αργότερα ξεκινά να μειώνεται η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση που αυξάνονται από την νικοτίνη. Δώδεκα ώρες αργότερα απομακρύνεται από τον οργανισμό το τοξικό μονοξείδιο του άνθρακα του καπνού. Δυο μέρες αργότερα βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Δύο έως δώδεκα εβδομάδες αργότερα βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διεκυλύνονται περπάτημα και τρέξιμο. Τρεις με εννιά μήνες μετά βήχας, συριγμός και αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και οι πνεύμονες καλυτερεύουν. Πέντε χρόνια αργότερα ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο μειώνεται στο μισό. Δέκα χρόνια αργότερα ο κίνδυνος για καρκίνος του πνεύμονα μειώνεται στο μισό και ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο σβήνει εντελώς σαν να μην είχατε ανάψει ποτέ τσιγάρο.  
 

Πώς μπορώ να κόψω το κάπνισμα; 

 
Με τη βοήθεια των Ιατρείων Διακοπής του Καπνίσματος. Καλέστε στο τηλέφωνο 8008018080 και κλείστε ραντεβού.  
 

Θα μου χορηγηθούν φάρμακα; 

 
Το κάπνισμα είναι εθισμός. Το πιθανότερο επομένως, είναι να λάβεται υποκατάστατα νικοτίνης όπως είναι η βουπροπιόνη ή η βαρενικλίνη που ελέγχουν τη διάθεση για κάπνισμα και τα συμπτώματα στέρησης.  
 

Τι συμπτώματα στέρησης μπορεί να αντιμετωπίσω; 

 
Συχνότερα η διακοπή καπνίσματος προκαλεί έντονη ανησυχία, κακή διάθεση, εκνευρισμό, αυξημένο αίσθημα πείνας, δυσκοιλιότητα, ήπια ναυτία, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές τον ύπνο και μερικές φορές καταθλιπτική διάθεση. Διαρκούν, όμως, λίγο καιρό, από μία εβδομάδα έως ένα μήνα.
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.