Ελαστικοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου στα μαγαζιά εξετάζει η κυβέρνηση

«Παραθυράκι» για να επιστρέψουν τα τασάκια στα μαγαζιά αναζητά η κυβέρνηση, καθώς τα αντικαπνιστικά μέτρα δεν εφαρμόζονται από τις ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ που επιμένουν στην καπνιστική ανταρσία.

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας αξιολόγησης των μέτρων και οι αρμόδιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαστικοποίησης του νόμου και θεσμοθέτησης φόρου στα καταστήματα για καπνίζοντες, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Αντίστοιχα µέτρα, ωστόσο, δεν φαίνεται πως θα ισχύσουν για τα εστιατόρια, όπου συχνάζουν οικογένειες και παιδιά, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών. 
Την Τετάρτη, φορώντας µαγειρικούς σκούφους και χτυπώντας τύµπανα και µαγειρικά σκεύη, οι εστιάτορες πραγµατοποίησαν πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών, διαµαρτυρόµενοι για τη µείωση της πελατείας τους. 
Στο πλαίσιο αυτό και σε µια προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας, εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης το ενδεχόµενο επιδότησης των ιδιοκτητών για ανακαίνιση των χώρων τους. 
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιµένει πως στόχος είναι η προστασία των παιδιών από τον καπνό και η ανάπτυξη µιας µαζικής αντικαπνιστικής κουλτούρας. 
Έτσι, στην περίπτωση ελαστικοποίησης των µέτρων θα είναι αυστηρή η «πόρτα» στα καταστήµατα για καπνίζοντες, καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους, ενώ στους υπόλοιπους δηµόσιους χώρους θα απαγορεύεται αυστηρά το τσιγάρο. 
Μάλιστα, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη εφαρµογή του νόµου γίνονται ενέργειες συντονισµού των αρµόδιων ελεγκτικών µηχανισµών και κατατίθεται εντός των ηµερών τροπολογία που θα επιτρέπει και στο Σώµα Επιθεωρητών Υγείας να επιβάλλει πρόστιµα σε όσους καπνίζουν παράνοµα.
Newsroom ΔΟΛ, 9/10/2010

Comments

 1. By Αναγνωστοπούλου Αγγελική

  Απάντηση

 2. By ΣΩΤΟΣ

  Απάντηση

 3. By νικος

  Απάντηση

 4. By μιμις

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *