Εμβόλιο κατά του καπνίσματος δοκιμάζεται στις ΗΠΑ

Ένα εμβόλιο που εμποδίζει τη νικοτίνη να φτάσει στον εγκέφαλο θα
δοκιμαστεί σε 300 Αμερικανούς καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν.
Μερικές ενέσεις, και το κάπνισμα παύει να είναι ευχάριστο, τουλάχιστον
στη θεωρία.Η ιδέα για την δημιουργία εμβολίων κατά της νικοτίνης χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα είναι αποτελεσματική: τα αντισώματα που δημιουργούνται δεν θα μπορούσαν να μπλοκάρουν όλα τα μόρια νικοτίνης, αν ο εμβολιασμένος αποφασίσει να καπνίσει μεγάλες ποσότητες για να νιώσει ευφορία.

Τώρα, η Nabi Biopharmaceuticals, με έδρα το Μπόκα Ράτον της Φλόριντα, ελπίζει ότι έχει ξεπεράσει αυτόν το σκόπελο. Έπειτα από προκαταρκτικές δοκιμές που έδειξαν ότι το εμβόλιο NicVax είναι ασφαλές, η εταιρεία περνά σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Οι εθελοντές θα εμβολιαστούν σε τέσσερις με πέντε δόσεις, περίπου ανά ένα μήνα, και θα παρακολουθηθούν για διάστημα ενός χρόνου.

Εμβόλια κατά του εθισμού στη νικοτίνη, ακόμα και κατά του εθισμού στην κοκαΐνη, δοκιμάζονται και σε άλλα εργαστήρια, ωστόσο το NicVax βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο και, εφόσον είναι αποτελεσματικό, θα εγκριθεί από την αμερικανική FDA Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) μέσω ταχείας διαδικασίας.

Το εμβόλιο είναι μία μόνο από τις νεώτερες προσεγγίσεις που εμφανίζονται για τη διακοπή του καπνίσματος. Εκτός από τις θεραποείες υποκατάστασης της νικοτίνης με τσλιχλες και αυτοκόλλητα επιθέματα, στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί ήδη το Zyban, ένα αντικαταθλιπτικό που περιορίζει την επιθυμία για τσιγάρο.

Επίσης, το Acomplia της Sanofi-Aventis εγκρίθηκε πρόσφατα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και χρησιμοποιείται από ορισμένους γιατρούς και σε καπνιστές, ενώ στις ΗΠΑ κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το Chantix της Pfizer, το οποίο επίσης δρα στον εγκέφαλο.

in.gr – 28/07/06

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *