Ευρωπαϊκή Αντικαπνιστική Εκστρατεία στην Κύπρο

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα
Γαβριηλίδη στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της επίσημης
έναρξης στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Αντικαπνιστικής Εκστρατείας «Help – Για
μια ζωή χωρίς τσιγάρο»Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, το συμπατριώτη μας και φίλο κ. Μάρκο Κυπριανού, που βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας, για να εγκαινιάσουμε την πρώτη στο είδος της εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, την εκστρατεία ενάντια στο κάπνισμα.

Συγχαίρω θερμά τον Επίτροπο Κυπριανού που με ζήλο αλλά και με πάθος προωθεί την εκστρατεία ενάντια στο κάπνισμα, ένα ουσιαστικό εχθρό του ανθρώπου, ως πρώτη προτεραιότητα, στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του, στους τομείς της υγείας και της προστασίας του καταναλωτή.

Κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Μη Καπνίσματος, για να θυμίζει σε όλους τις ολέθριες και καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, που συνδέονται με την κακή συνήθεια του καπνίσματος.

4.9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της καπνιστικής συνήθειας τους και αν αυτές οι τάσεις δεν ανακοπούν, μέχρι το 2020 σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν από το κάπνισμα. Ένα στους έξι ενήλικες υπολογίζεται ότι θα σκοτώνει το κάπνισμα κάθε χρόνο μέχρι το 2030.

Έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση, διεθνείς οργανισμοί υγείας, κυβερνήσεις, εθελοντικοί οργανισμοί, επαγγελματικές οργανώσεις, όλη η κοινωνία των πολιτών, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε μαζί αποτελεσματικά, για να ανακόψουμε τη θανατηφόρα αυτή επιδημία του καπνίσματος. Αυτό το στόχο έχει και η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο», η οποία συνδέθηκε με την Παγκόσμια Μέρα Μη Καπνίσματος 2005. Η εκστρατεία αυτή διοργανώνεται από τον Επίτροπο Κυπριανού και τους συνεργάτες του, στις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ, και που με την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, την εγκαινιάζει σήμερα.

Η πρόληψη του καπνίσματος, η παροχή βοήθειας για τη διακοπή του, η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, θα αποτελούν σημαντικά εργαλεία στα χέρια μας για να ενισχύσουν τον αντικαπνιστικό αγώνα που ήδη διεξάγουμε, και που με την εκδήλωση της μεγάλης αντικαπνιστικής εκστρατείας της ΕΕ, που πραγματοποιούμε σήμερα στην πατρίδα μας, αυτός ο αγώνας ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Είναι πεποίθησή μας ότι η εκστρατεία «Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο» θα αναβαθμίσει την ευαισθητοποίηση του κυπριακού κοινού για τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος, θα επηρεάσει την απόφαση των καπνιστών για να σταματήσουν το κάπνισμα και θα ενισχύσει την απαίτηση της κοινής γνώμης για την προώθηση και προαγωγή περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από καπνό στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους.

Διαβεβαιώνω για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να εργαστεί, συστηματικά και συντονισμένα, με όλους τους σχετικούς φορείς στην Κύπρο και μέσα στα πλαίσια της ΕΕ για να πετύχουμε τον κοινό στόχο μας– για μια Ευρώπη ελεύθερη από το κάπνισμα.

Συγχαίρω τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κυπριανού και όλους τους συνεργάτες του εμπνευστές και συντελεστές της Ευρωπαϊκής Αντικαπνιστικής Εκστρατείας για την πρωτοβουλία, το ζήλο, τη μεθοδικότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία εργάζονται για να απαλλαγούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τον υπ΄ αριθμό ένα εχθρό της υγείας, το κάπνισμα, το οποίο εν πολλοίς αρκετοί αγνοούν και υποτιμούν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκστρατεία και πραγματοποίηση των στόχων που όλοι έχουμε θέσει.

http://www.moi.gov.cy
11/06/2005

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *