Κάπνισμα: βλάπτει σοβαρά τις γυναίκες

Μπορεί να κάνει κακό σε όλους, τις γυναίκες όμως τις βλάπτει ακόμα
περισσότερο. Μάθετε ποιους κινδύνους «εγκυμονεί» το τσιγάρο και γιατί
είστε πιο ευάλωτη από ό,τι ο σύντροφός σας.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο των αντρών. Ίσως να φταίει το ότι είμαστε πιο επιρρεπείς στο στρες και, αν μη τι άλλο, οι συνεχείς μας προσπάθειες να ανταποκριθούμε σε όλους αυτούς τους ρόλους (της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης…) αποτελούν αστείρευτες πηγές άγχους. Κι από ό,τι λένε, ένα τσιγάρο είναι χαλαρωτικό. Μόνο που το τίμημα είναι πολύ ακριβό.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες Βρετανών επιστημόνων, ενώ το προσδόκιμο όριο ηλικίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία πενταετία, ο δείκτης βελτίωσης όσον αφορά στις γυναίκες έχει μειωθεί σημαντικά. Και το τσιγάρο είναι ένας από τους λόγους…

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Οι καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα, που είναι και ο σημαντικότερος κίνδυνος από την κακή αυτή συνήθεια. Ενισχυμένα είναι άλλωστε και τα ποσοστά καπνιστριών που παρουσιάζουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Επίσης, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 4-6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή από ό,τι οι μη καπνίστριες, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που κάνουν καθημερινά. Οι διαταραχές στον κύκλο, η μειωμένη γονιμότητα (μέχρι και 40%) και η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι ακόμα τρία χαρακτηριστικά όσων αρέσκονται στη γεύση του καπνού. Επίσης, αν το κάπνισμα δεν σταματήσει ούτε στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αυξάνονται οι πιθανότητες για αποβολή, πρόωρο τοκετό και απόκτηση ελλιποβαρών μωρών. Τα νεογέννητα των γυναικών που κάπνιζαν ένα με δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα εμφανίζουν τέσσερις φορές πιο επιβαρημένη πνευματική λειτουργία σε σύγκριση με τα παιδιά των μη καπνιστριών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το 25% των Ελληνίδων δεν απαρνιέται το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη.

Ξέρετε ότι…

…είναι πιο εύκολο για τις γυναίκες να εθιστούν στη νικοτίνη, γιατί ο οργανισμός τους είναι πιο δεκτικός σ’ αυτή την ουσία;

Ποτέ δεν είναι αργά

Έχετε πια συνειδητοποιήσει ότι το κάπνισμα κάνει τεράστιο κακό στην υγεία σας, αλλά καπνίζετε ήδη 10 χρόνια. «Μάλλον δεν θα είχε νόημα να σταματήσω τώρα», σκέφτεστε. Κάνετε μεγάλο λάθος.
Πετάξτε αμέσως τα τσιγάρα σας. Τα οφέλη θα αρχίσουν να γίνονται ορατά από τα επόμενα κιόλας λεπτά. Έτσι, ύστερα από…
… 20 λεπτά, η πίεση και ο σφυγμός θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
… 8 ώρες, η παρουσία νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα στο σώμα θα μειωθούν στο μισό.
… 24 ώρες, το σώμα θα αρχίσει να «καθαρίζει» από το μονοξείδιο του άνθρακα. Οι πνεύμονες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αποβάλλουν τις βλέννες και τα άλλα υπολείμματα.
… 48 ώρες, θα εξαφανιστεί από τον οργανισμό η νικοτίνη και θ’ αρχίσει να βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση.
… 2-12 εβδομάδες, θα έχει βελτιωθεί αισθητά η κυκλοφορία του αίματος.
…3-9 μήνες, η αναπνευστική λειτουργία θα έχει αυξηθεί κατά 10% και θα έχει μειωθεί ο πρωινός βήχας.
…5 χρόνια, ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες θα έχει μειωθεί στο μισό.
…10 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων θα είναι ίδιος με αυτόν κάποιου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Με μία «ρουφηξιά»…

… απελευθερώνονται κάθε φορά περίπου 4.000 χημικές ενώσεις, τις οποίες εισπνέουμε. Ένα τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής, ενώ σε 25 χρόνια ένας καπνιστής 20 τσιγάρων ημερησίως «κόβει» από τη ζωή του κατά 4,5 χρόνια.

Γυναίκες: πιο «ασθενείς» και στην κατάχρηση αλκοόλ

Από ό,τι φαίνεται, έχουν περισσότερους λόγους να αποφεύγουν όχι μόνο το κάπνισμα, αλλά και το αλκοόλ, αφού η υγεία τους είναι πιο ευάλωτη και στις συνέπειες της αυξημένης κατανάλωσής του. Οι ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με τα επιμέρους προβλήματα που προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες, έχουν καταλήξει πως επηρεάζει:
Το ήπαρ (συκώτι). Σε σχέση με τους άντρες, στις γυναίκες οι βλάβες στο συκώτι εξαιτίας του αλκοόλ εμφανίζονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλκοολική ηπατίτιδα και να πεθάνουν από κίρρωση του ήπατος. Έρευνες που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη αποκαλύπτουν ότι οι αυξημένες αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο γυναικείο συκώτι σχετίζονται με τα οιστρογόνα.
Τον εγκέφαλο. Αποτελέσματα εξετάσεων δείχνουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ είναι πιο επιρρεπείς σε εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, από μαγνητικές τομογραφίες βρέθηκε ότι μια περιοχή το εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό πολλών λειτουργιών, συγκρινόμενη με αυτούς αλκοολικών και μη αντρών και μη αλκοολικών γυναικών είναι μικρότερη στις αλκοολικές γυναίκες.
Την καρδιά. Οι γυναίκες -όπως και οι άντρες- που πίνουν καθημερινά 1-2 ποτά, έχουν χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας από όσες κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και απ’ αυτές που δεν πίνουν καθόλου.
Το στήθος. Είναι πολυάριθμες οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η μέτρια ή πολύ αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Βλάπτει και τα έμβρυα

Μια γυναίκα που πίνει περισσότερο από το ενδεδειγμένο, δηλαδή πάνω από 1-2 ποτά την ημέρα, έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα υπογονιμότητας. Αν συνεχίσει ακόμα κι όταν συλλάβει, τότε θέτει σε κίνδυνο την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος αποβολής, τα μωρά είναι πιθανό να γεννηθούν ελλιποβαρή ή με άλλες σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές.

eone.gr

3 Comments

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.