Μήνυση κατά εταιρείας για προώθηση προϊόντων καπνού

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009, στέλεχος του NOSMOKE.GR υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα εναντίον της εταιρείας που εμπορεύεται τα προϊόντα καπνού PRINCE.

Η εταιρεία αυτή έστειλε σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων εκπροσώπους της, που φορούσαν μπλουζάκια με το λογότυπο της εταιρείας μπροστά από stand με τσιγάρα και αξεσουάρ, να προωθούν/διαφημίζουν σε διερχομένους στο πεζοδρόμιο μπροστά από ένα περίπτερο τσιγάρα PRINCE καθώς και εξαρτήματα με το λογότυπο της εταιρείας.
Αυτό αποτελεί ΕΥΘΕΙΑ παραβίαση του νόμου: Η απόφαση του Υπουργού Υγείας που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου 2009 κατ’ εφαρμογήν του νόμου 3730/2008 για την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ ορίζει ρητά ότι «Από την 01/09/2009 απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προϊόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού». Σε ερώτηση του μηνυτή γιατί η εταιρεία παρανομεί, μία εκπρόσωπος της εταιρείας PRINCE έδωσε την αστεία δικαιολογία ότι βρίσκεται σε νόμιμο σημείο πώλησης καπνού, τη στιγμή που βρισκόταν έξω απ’ το περίπτερο, στο πεζοδρόμιο όπου περπατάνε άπαντες, ακόμα και ανήλικοι, στους οποίους απαγορεύεται ρητά να πωλούνται προϊόντα καπνού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε συζήτηση του μηνυτή και στελέχους μας με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων στο γραφείο του τελευταίου, ο εισαγγελέας, εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, δήλωσε απερίφραστα ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να τηρεί αυτόν το νόμο (όπως εξάλλου και κάθε άλλον ισχύοντα ελληνικό νόμο) και παρότρυνε το στέλεχός μας να υποβάλει μήνυση. Από αυτό συνάγουμε ότι οι πολίτες που διαπιστώνουν παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου έχουν το δικαίωμα να καλούν την Αστυνομία για να διαπιστώσει επί τόπου την παράβαση, χωρίς αυτή να δικαιούται να υπεκφύγει, και να υποβάλουν μήνυση.
5 Comments

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.