Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – 31 Μαΐου 2007

Ειδική Ημερίδα διοργανώνει σήμερα το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία
με την Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία, στο Ζάππειο, με αφορμή την
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Θα μιλήσει ο κ. Δ.Αβραμόπουλος    Κάθε χρόνο, στη χώρα μας χάνουν τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πολλές άλλες νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

    Οι επιστήμονες εμφανίστηκαν διχασμένοι για το αν πρέπει να ποινικοποιηθεί πλήρως η χρήση του καπνού σε ορισμένα σημεία. Πιο μετριοπαθής εμφανίστηκε ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι λύση η ποινικοποίηση και το πρόστιμο, αλλά τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά όσων προάγουν το κάπνισμα, καθώς όπως εξήγησε, το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους χρήστες του τσιγάρου, αλλά και τους γύρω τους.

    Τα νεότερα στοιχεία στη χώρα μας, όπως ανακοινώθηκαν από τους επιστήμονες, δείχνουν ότι σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και τη γειτονική μας Ιταλία όπου καταγράφεται σημαντική μείωση καπνιστών μετά τα απαγορευτικά μέτρα, στην Ελλάδα αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέοι άνθρωποι που αρχίζουν το κάπνισμα και κυρίως οι γυναίκες.

    Η εμπειρία από την απαγόρευση του καπνίσματος στην Αμερική αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διδάσκει, λένε οι επιστήμονες, ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων αλλά και των εθισμένων καπνιστών, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα την τελευταία δεκαετία.

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το κάπνισμα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε τις καπνοβιομηχανίες ότι διαδίδουν ψεύδη που αφορούν το παθητικό κάπνισμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των τοποθεσιών όπου απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλο τον κόσμο.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν επανειλημμένα παραπλανήσει και δώσει λάθος πληροφορίες στον κόσμο για τους κινδύνους στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα και για την οικονομική ζημία από την απαγόρευση του καπνίσματος.

    "Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα σκοτώνει", είπε ο Σιγκέρου ‘Ομι, διευθυντής του ΠΟΥ στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού που εδρεύει στη Μανίλα ενόψει της 31ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς καπνό.

    "Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ουδέποτε κάπνισαν στη ζωή τους πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από την εισπνοή καπνού από τα τσιγάρα καπνιστών. Η λύση είναι απλή: 100% περιβάλλον χωρίς καπνό. Αυτό που δεν είναι τόσο απλό είναι να ξεπεράσουμε τα ψεύδη των καπνοβιομηχανιών που αφορούν την πολιτική που προωθεί τους χώρους χωρίς κάπνισμα", πρόσθεσε.

    Με "Περιβάλλον χωρίς καπνό" όπως είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, ο ‘Ομι κάλεσε τους ηγέτες των χωρών να προστατεύσουν τον κόσμο από το παθητικό κάπνισμα με τη θέσπιση και ενίσχυση νομοθεσιών για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς και στους δημόσιους χώρους. Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, οξεία και χρόνια καρδιοπάθεια και ότι έχει σχέση με τη βρογχίτιδα, την πνευμονία και το άσθμα. Στα παιδιά το παθητικό κάπνισμα έχει σχέση με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του μέσου ωτός και το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.

    Ο ΠΟΥ επικαλέστηκε μελέτη του 2004 στην οποία διαπιστώθηκε ότι πολλές γυναίκες στην Κίνα πέθαναν από το παθητικό κάπνισμα, σαν να ήταν οι ίδιες καπνίστριες. ‘Ερευνα έχει επίσης δείξει ότι η πολιτική για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό, είναι προσοδοφόρα για τις επιχειρήσεις, στοιχίζει ελάχιστα για να υλοποιηθεί, ενώ αποτρέπει τον κόσμο από το κάπνισμα.

    "Παρά τα στοιχεία αυτά, οι καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να διαιωνίζουν μύθους ότι συστήματα εξαερισμού μπορεί να προστατεύουν τους μη καπνίζοντες από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, ότι η πολιτική που προωθεί ένα περιβάλλον χωρίς καπνό βλάπτει τον επιχειρηματικό τομέα και ότι οι απαγορεύσεις αυτές καταπατούν τα δικαιώματα των καπνιστών και την ελευθερία της επιλογής", επισημαίνει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

    Ο Σιγκέρου ‘Ομι τόνισε πως ούτε μία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος επιφέρει ζημία στην οικονομία. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, ο ΠΟΥ θα τιμήσει φέτος πρόσωπα και οργανώσεις τα οποία με την έρευνα και την πολιτική τους συνέβαλαν στη δημιουργία και την καθιέρωση χώρων χωρίς καπνό.

ANA-MPA

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.