Σκληραίνει τη στάση της η Κομισιόν για τις διαφημίσεις τσιγάρων

"Αιτιολογημένες γνώμες" απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γερμανία και
το Λουξεμβούργο επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό δίκαιο την οδηγία
2003/33/EK, της 26ης Μαΐου 2003, όσον αφορά τη διαφήμιση και τη χορηγία
υπέρ των προϊόντων καπνού.


Οι χώρες αυτές είχαν ήδη λάβει "προειδοποιητική επιστολή" τον Οκτώβριο του 2005 και πλέον έχουν δύο μήνες στη διάθεσή τους από σήμερα για να συμμορφωθούν, διαφορετικά η Επιτροπή θα προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΔ) για να δηλώσει ότι τα εν λόγω κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της οδηγίας.

Εάν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ,» δήλωσε ο κ. Μάρκος Κυπριανού Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή.

«Είμαι αποφασισμένος να επιβάλω αυτή τη νομική πράξη, η οποία έχει θεμελιώδη σημασία για τον αγώνα κατά του καπνίσματος. Είμαι σίγουρος ότι όλες οι κυβερνήσεις των κρατών μελών αντιλαμβάνονται ότι οι φανταχτερές διαφημίσεις οι οποίες προβάλλουν το κάπνισμα ως μια ελκυστική συνήθεια μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τους νέους. Καλώ λοιπόν επειγόντως τις χώρες που δεν έχουν συμμορφωθεί να ευθυγραμμιστούν και να μας βοηθήσουν να υπερασπιστούμε την υγεία των ευρωπαίων πολιτών».

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης περιπτώσεις όπου η μεταφορά της νομοθεσίας δεν έγινε κατά τρόπο σωστό. Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να φέρει τις χώρες αυτές ενώπιον της δικαιοσύνης εάν αποδειχθεί ότι έχουν εφαρμόσει εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις αντίθετα με τα όσα ορίζει η Οδηγία.

Η οδηγία απαγορεύει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού στα έντυπα μέσα, στο ραδιόφωνο και στο Διαδίκτυο. Απαγορεύει επίσης τις χορηγίες των καπνοβιομηχανιών σε διασυνοριακές εκδηλώσεις ή δραστηριότητες. Η οδηγία εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2003 και έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Ιουλίου 2005. Εφαρμόζεται μόνο στη διαφήμιση και στη χορηγία που έχουν διασυνοριακή διάσταση.

Οι διαφημίσεις στους κινηματογράφους και στους πίνακες διαφημίσεων ή η χρήση εμπορικών ονομάτων προϊόντων καπνού σε εμπορεύματα (π.χ. σταχτοδοχεία ή ομπρέλες) δεν εμπίπτει επομένως στο πεδίο της οδηγίας αυτής, αλλά μπορεί να απαγορευθεί με εθνικές νομικές πράξεις. Πρόκειται για μια οδό που ακολούθησαν πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Η διαφήμιση προϊόντων καπνού στην τηλεόραση έχει απαγορευθεί στην ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το νομικό πλαίσιο της απαγόρευσης αυτής είναι η οδηγία «τηλεόραση χωρίς σύνορα».

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.