Σταματήστε το κάπνισμα και βελτιώστε τη σεξουαλική σας ζωή

Οι άνδρες που κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα, βελτίωσαν τη σεξουαλική υγεία τους περισσότερο από όσους το ξανάρχισαν μετά από μια παροδική αποχή, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Urology International.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Χάρτε του Συστήματος Υγείας της Βοστόνης, διευκρινίζουν ότι αν και η έρευνά τους δεν πρέπει να θεωρείται ότι κατέληξε σε οριστικά συμπεράσματα, παρόλα αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμα και από τους νεότερους, που θεωρούν συνήθως ότι έχουν μπροστά τους αρκετό χρόνο μέχρι να ανησυχήσουν για τέτοια θέματα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 65 άνδρες, που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα και οι οποίοι διέκοψαν επί οκτώ εβδομάδες το κάπνισμα. Τους έδειξαν στο εργαστήριο -πριν και μετά τη διακοπή του καπνίσματος- «τολμηρά» φιλμ και, την ίδια στιγμή, μετρούσαν τον βαθμό σεξουαλικής διέγερσης των εθελοντών. Παράλληλα, κατέγραφαν τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών εκτός του εργαστηρίου.
Μέχρι το τέλος της μελέτης, 20 άνδρες συνέχιζαν να μην καπνίζουν, ενώ οι υπόλοιποι 45 το είχαν ξαναρχίσει. Όσοι το είχαν σταματήσει, εμφάνιζαν –τουλάχιστον στο εργαστήριο- καλύτερες επιδόσεις, όσον αφορά τη στύση τους, ενώ και η διέγερσή τους έφθανε ταχύτερα στο αποκορύφωμα. Από την άλλη, πάντως, δεν έδειχναν κάποια ιδιαίτερη βελτίωση στις πραγματικές σεξουαλικές σχέσεις τους (εκτός εργαστηρίου). 
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανώς η βελτίωση που παρατηρείται στο εργαστήριο (κατά την παρακολούθηση των «τολμηρών» ταινιών) χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να «μεταφραστεί» σε καλύτερες επιδόσεις στην κρεβατοκάμαρα.
Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, αλλά η νέα έρευνα, όπως είπε ο Δρ Χάρτε, δίνει ένα νέο επιχείρημα σε όσους σκέφτονται να το κόψουν αλλά διστάζουν. 
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρόνιοι καπνιστές έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σεξουαλική ανικανότητα σε σχέση με τους μη καπνιστές. «Ακόμα και οι άνδρες που δεν έχουν διαγνωστεί κλινικά με στυτική δυσλειτουργία, μπορούν να επωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος», καταλήγει ο Δρ Χάρτε.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 15/9/2011

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.