Στοπ στα αρωματικά τσιγάρα στην Αυστραλία

Την ολική απαγόρευση πώλησης αρωματικών τσιγάρων σε ολόκληρη την
Αυστραλία αναμένεται να προτείνει η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας Νίκολα
Ρόξον.



Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν σε Διεθνές Συνέδριο που διεξάγεται στην Μελβούρνη, τα τσιγάρα με άρωμα μέντας, σοκολάτας κ.α., όχι μόνο θεωρούνται πιο καρκινογόνα, αλλά χρησιμοποιούνται από τις καπνοβιομηχανίες για να προσελκύουν νεαρά άτομα στην βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Ο Δρ Νάιτζελ Γκρέι, μέλος της Επιτροπής Έρευνας κατά του Καρκίνου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ανέφερε ότι στα αρωματικά τσιγάρα δεν αναγράφονται όλα τα συστατικά τους και αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία απαγορεύεται η πώληση αρωματικών τσιγάρων στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας, Νότιας Αυστραλίας και Τασμανίας, ενώ επιτρέπεται η πώληση τους στην Βικτόρια, την Κουινσλάνδη και τη Βόρεια Επικράτεια. Στην πολιτεία περιοχής Πρωτευούσης και στην δυτική Αυστραλία πωλούνται αλλά δεν είναι διαθέσιμα από κάθε καπνοπωλείο.

Η υπουργός Υγείας Νίκολα Ρόξον ανέφερε πάντως, ότι κατά την επερχόμενη συνάντηση της με τους πολιτειακούς ομολόγους της, στην Μελβούρνη, σε ένα δεκαπενθήμερο, θα θέσει υπό συζήτηση το θέμα της απαγόρευσης.

Επίσης στο πλευρό του εκπροσώπου του ΠΟΥ, τάχθηκαν τόσο ο Αντικαπνιστικός Οργανισμός Quit, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος που, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το μέτρο, αφού, εκτός των άλλων, πολλές είναι οι γυναίκες που καταλήγουν στα αρωματικά τσιγάρα για λόγους αδυνατίσματος και, στο τέλος, γίνονται καπνίστριες.

Sky – 06/04/2008

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.