Σχέδιο δράσης με σειρά μέτρων κατά του καπνίσματος

Εντονότερη σήμανση στα πακέτα των τσιγάρων, για την επικινδυνότητα του
καπνίσματος, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών τήρησης
των σχετικών διατάξεων, απαγόρευση της πώλησης των προϊόντων καπνού σε
ανηλίκους κάτω των 18 ετών, απαγόρευση δωρεάν διανομής προϊόντων καπνού
κ.λπ., προβλέπονται μεταξύ άλλων στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη
δημόσια υγεία, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων, το υπουργείο προβλέπει εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη σήμανση των προϊόντων καπνού, με θέσπιση αποτελεσματικότερων διατάξεων, αλλά και διασφάλιση του ελέγχου τήρησης των διατάξεων μέσω του σώματος επιθεωρητών υγείας. Η έναρξη εφαρμογής των μέτρων προβλέπονται από το 2009 και η επιτήρηση θα διαρκέσει ως το 2012.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους, θα αφορά το σύνολο των χώρων απ’ όπου κάποιος μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων και των αυτόματων μηχανημάτων πώλησης, εκτός από τα περίπτερα, τα internet cafe κ.λπ. Στις περιπτώσεις παράβασης, την οποία θα ελέγχει το σώμα επιθεωρητών υγείας, οι κυρώσεις θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Η απαγόρευση καπνίσματος θα επεκταθεί και στα εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, κατόπιν εισήγησης από το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, με την οποία θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης. Στην εφαρμογή του μέτρου που θα ξεκινήσει το 2009, θα κληθούν να συμβάλλουν επίσης, οι εργοδοτικές, εργατικές και καταναλωτικές οργανώσεις.

Παράλληλα με διαφημιστικά σποτ και ενημερωτικές εκδηλώσεις θα προωθηθεί η ιδέα του περιβάλλοντος, καθαρού από καπνό. Για τη δράση αυτή θα ζητηθεί η υποστήριξη της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Στο πλαίσιο των μέτρων προβλέπεται η μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ σε Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, ενώ στη μάχη κατά του τσιγάρου, θα συνταχθούν και ιδιωτικοί φορείς απεξάρτησης πέραν των ειδικών ιατρείων των νοσοκομείων.

Τις δράσεις θα συμπληρώσουν εκδηλώσεις αγωγής υγείας στα σχολεία, η ανάπτυξη συμβουλευτικών υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου από το 2010, η συμμετοχή στο διεθνές πρόγραμμα κινήτρων διακοπής καπνίσματος τα έτη 2009 και 2010 κ.λπ.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα υγείας, ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης, σημειώνοντας πως ήδη βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία.

Προανήγγειλε παράλληλα, την ίδρυση παρατηρητηρίου περιβαλλοντικής υγείας στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την ενεργοποίηση του κεντρικού εργαστηρίου δημόσιας υγείας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Χαρ. Ρούσσος, σημείωσε πως ένας στους δύο καπνιστές πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος και ότι το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 10-15 χρόνια, ενώ παράλληλα μειώνει και την ποιότητα της ζωής.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας κ. Π. Μπεχράκης υπογράμμισε πως δεν έχουμε κάποιο γονίδιο που να μας συνδέει με το κάπνισμα, πως οι Έλληνες είμαστε οι πρώτοι καπνιστές στον κόσμο και η Ελλάδα η πρώτη χώρα σε παραγωγή καπνού.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Harvard, ακαδημαϊκός, κ. Δ. Τριχόπουλος, τόνισε πως το 25% των καπνιστών πεθαίνει από καρκίνο του πνεύμονα, οι καπνιστές αντιμετωπίζουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα και 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και ότι είναι σαφώς πιο επιβαρυντικό να καπνίζει κανείς, απ΄ ό,τι να διατρέφεται ανθυγιεινά.

Λήψη pdf για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ / 8-4-08

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.