Τέλος στα «επώνυμα» τσιγάρα σκέφτεται να βάλει η Αυστραλία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγορεύει τα λογότυπα και τις μάρκες στα πακέτα των τσιγάρων, ένα δραστικό σχέδιο που προκαλεί την οργή των καπνοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρόταση, από το 2012 τα τσιγάρα θα πωλούνται σε απλές, τυποποιημένες συσκευασίες, στις οποίες θα υπάρχουν μεγάλες προειδοποιήσεις και ανατριχιαστικές εικόνες για τους κινδύνους του καπνίσματος, ενώ η μάρκα θα αναγράφεται μόνο στα ψιλά γράμματα.
«Θα είναι το αυστηρότερο καθεστώς για τις συσκευασίες των τσιγάρων οπουδήποτε στον κόσμο» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει και νέους περιορισμούς στη διαφήμιση των προϊόντων καπνού, η οποία είναι ήδη πολύ περιορισμένη στην Αυστραλία, και θα ξεκινήσει μια καμπάνια 27,8 εκατ. δολαρίων κατά του καπνίσματος.
Οι καπνοβιομηχανίες, όπως η Imperial Tobacco Australia, δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν τη νομική βάση του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές ονομασίες έχουν αξία για τις επιχειρήσεις και δίνουν στον καταναλωτή το περιθώριο επιλογής.
Όμως ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Νίκολα Ρόξον διαβεβαιώνει ότι το νομοσχέδιο θα συνταχθεί προσεκτικά ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι αυτό [η απαγόρευση των εμπορικών ονομασιών] μπορεί να εξεταστεί από τις χώρες ως μέτρο» κατά του καπνίσματος, είπε.
Σε μια σχετική εξέλιξη, από την Πέμπτη ισχύει στην Αυστραλία νέα αύξηση κατά 25% στους φόρους των προϊόντων καπνού, η οποία ανεβάζει κατά περίπου 2 δολάρια Αυστραλίας (1,4 ευρώ) την τιμή του πακέτου των 30 τσιγάρων.
in.gr 29/04/10

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.