Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους από το 2010

Το τσιγάρο αποπέμπεται οριστικά από τους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Στα χνάρια των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα για την πάταξη του καπνίσματος αρχίζει να βαδίζει η Ελλάδα. Τα μέτρα που ελήφθησαν το 2002, τα οποία αφορούσαν την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και τη διαμόρφωση ειδικών χώρων για τους μη καπνιστές στα εστιατόρια, δεν απέδωσαν. Ετσι ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σχεδιάζει την επαναφορά των μέτρων προωθώντας νέο, αυστηρότερο νόμο. Το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη περάσει από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, «βάζει φρένο» στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους που είναι κλειστοί ή έστω στεγασμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2010. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, ακόμη και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Βαρύς ο πέλεκυς για ανυπάκουους

Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να διαμορφώσουν ειδικούς, μικρούς, κλειστούς χώρους για τους καπνιστές, οι οποίοι θα είναι πλήρως διαχωρισμένοι από την υπόλοιπη αίθουσα. Στους ιδιοκτήτες των κέντρων που δεν θα συμμορφώνονται θα πέφτει βαρύς ο «πέλεκυς του νόμου»: 3.000 ευρώ. Πρόστιμο 300 ευρώ θα επιβάλλεται και σε όλους όσοι θα «συλλαμβάνονται» να καπνίζουν στις «απαγορευμένες ζώνες». Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», προβλέπει επίσης την απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους, καθώς και της εισόδου σε μπαρ παιδιών και εφήβων ηλικίας ως 18 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου:

— Τα προϊόντα καπνού απαγορεύεται να πωλούνται σε ανηλίκους και να τοποθετούνται σε προθήκες καταστημάτων που πωλούν νομίμως τέτοια προϊόντα, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών και των καπνοπωλείων.

— Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού με μηχανήματα αυτόματης πώλησης, καθώς και η πώληση μεμονωμένων τσιγάρων ή αυτών σε συσκευασία μικρότερη των είκοσι τεμαχίων έναν χρόνο μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

— Απαγορεύεται η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν τη μορφή τσιγάρων και η πώληση προϊόντων καπνού από ανηλίκους.

— Απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Υγείας κάθε συνοδευτική ένδειξη σε συσκευασίες προϊόντων καπνού, σύμφωνα με την οποία η χρήση τους εμφανίζει μειωμένο κίνδυνο για την υγεία, και η κυκλοφορία προϊόντων που διατίθενται για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έγκρισης και η σχετική διαδικασία ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας.

— Απαγορεύεται η διαφήμιση και πώληση σε χώρους υπηρεσιών Υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των ιδρυμάτων και υπηρεσιών αυτών.

— Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου.

— Η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού σε καταστήματα, υπηρεσίες και δημοσίους χώρους επιτρέπεται μόνο μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Υγείας με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διανομή τους.

— Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση διάθεσής τους σε ανηλίκους.

— Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους αθλοπαιδιών, διεξαγωγής ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

Στο άρθρο 3 αναφέρονται οι χώροι στους οποίους θα απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση καπνού και των προϊόντων του από την 1η Ιανουαρίου 2010. Αυτοί είναι όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί κλειστοί ή στεγασμένοι χώροι εργασίας, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων και κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, τα κέντρα διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, οι κλειστοί χώροι αναμονής, οι χώροι των αεροδρομίων, των σταθμών μεταφορικών μέσων και των επιβατικών σταθμών λιμένων, τα κυλικεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί. Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης και Υγείας, ύστερα από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι δυνατόν να εξαιρούνται της απαγόρευσης τα καταστήματα ορισμένων τουριστικών περιοχών κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου.

Στα καταστήματα θα είναι δυνατόν να χορηγείται άδεια για τη διαμόρφωση χώρου καπνιζόντων, ο οποίος θα είναι πλήρως διαχωρισμένος από την υπόλοιπη αίθουσα, με χωριστή είσοδο και ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλων καταστημάτων, οι οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς ή ταξί και γενικότερα οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας των παραπάνω χώρων (αεροδρομίων, σταθμών μεταφορικών μέσων, λιμένων, κυλικείων κ.λπ.) οι οποίοι θα παραβαίνουν τον νόμο θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Ατιμώρητοι δεν θα μένουν ούτε οι πελάτες καπνιστές που αγνοούν – ή αδιαφορούν για – τον νόμο. Οσοι θα «συλλαμβάνονται» με το τσιγάρο στο χέρι θα πληρώνουν 300 ευρώ.

Σε περίπτωση «υποτροπής» οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων θα τιμωρούνται με πρόστιμο 2.000 ευρώ. Αν επαναληφθεί και τρίτη φορά, θα απαγορεύεται για διάστημα τριών μηνών η πώληση προϊόντων καπνού ή αλκοολούχων ποτών. Η τέταρτη φορά θα είναι και η τελευταία, αφού θα ανακαλείται οριστικά η άδεια πώλησης των προϊόντων αυτών.

Μέτρα και για τους ανηλίκους

Υπεύθυνοι για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας είναι οι επιθεωρητές Υγείας του Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ, που συγκροτείται στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται μέτρα για την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από ανηλίκους. Σε παιδιά και εφήβους ως 18 ετών δεν θα επιτρέπεται επίσης η είσοδος και η παραμονή τους σε μπαρ και άλλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Στο υπουργείο Υγείας δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ, η οποία θα είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη έρευνας και τον συντονισμό προγραμμάτων σε αυτόν τον τομέα καθώς και την καθιέρωση – σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ενός εθνικού συστήματος επιδημιολογικής παρακολούθησης της κατανάλωσης καπνού και αλκοολούχων ποτών.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη – Οι καπνιστές ας περάσουν έξω

Την περασμένη Πέμπτη ο αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν σόκαρε το κοινό των Καννών ανάβοντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ένα τσιγάρο διαμαρτυρόμενος για τα αντικαπνιστικά μέτρα πλήρους απαγόρευσης που ισχύουν στη Γαλλία από τις αρχές του χρόνου. Στη χώρα αυτή η απαγόρευση του καπνίσματος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2007, πρώτα από τους χώρους εργασίας, για να επεκταθεί από εφέτος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Οι Γάλλοι ακολούθησαν με καθυστέρηση τετραετίας την εμπειρία χωρών που είχαν θεσπίσει μια μερική ή πλήρη αντιαπαγορευτική πολιτική, όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, βασίζοντας τη νομοθεσία τους και σε ποιοτικές έρευνες που απεδείκνυαν ότι η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε σημαντικά όπου εφαρμόστηκε μια τέτοια πολιτική απαγορεύσεων.

Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που έλαβε μέτρα περιστολής της κατανάλωσης καπνού, για το σύνολο των δημόσιων χώρων, ήταν η Ιρλανδία το 2006, ενώ τον Μάρτιο του 2004 η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας. Το 2005 το μέτρο αυτό άρχισε να ισχύει και στην Ιταλία, ενώ την ίδια χρονιά αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και στην πατρίδα των εκλεκτών πούρων, την Κούβα. Στη Βρετανία η πλήρης απαγόρευση ετέθη τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Το κάπνισμα έχει απαγορευθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα μέτρα διαφέρουν ανά Πολιτεία. Τα πρωτεία όμως σε μια συνολική αντικαπνιστική στρατηγική μάλλον κατέχει το απομονωμένο βασίλειο του Μπουτάν στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, όπου απαγορεύεται η κατοχή και η πώληση οποιουδήποτε προϊόντος καπνού.

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Το ΒΗΜΑ, 18/05/2008, Σελ.: A10

7 Comments

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.