Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Το ενεργητικό αλλά και το παθητικό κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο
εκδήλωσης ανοχής στη γλυκόζη ινσουλίνη, μια διαταραχή που μπορεί να
οδηγήσει σε διαβήτη, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι καπνιστές διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αλλά και οι παθητικοί
καπνιστές δεν βρίσκονται πολύ πίσω, αναφέρουν στο British Medical
Journal οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων στην Αλαμπάμα.



Όπως αναφέρει το Reuters, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τη σχέση του καπνού με το διαβήτη σε περίπου 4.500 άτομα από επτά αμερικανικές πολιτείες, τα οποία εξετάστηκαν στην αρχή της μελέτης και έπειτα από 15 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό, το 22% των καπνιστών ανέπτυξε ανοχή στη γλυκόζη, οπότε το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη για να κρατήσει χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Στους παθητικούς καπνιστές ο κίνδυνος ήταν 17%, ενώ για όσους δεν είχαν εκτεθεί σε καπνό μόλις 12%.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο δεν αποκλείεται οι τοξίνες που περιέχει ο καπνός να συσσωρεύονται στο πάγκρεας και να προκαλούν βλάβη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι παθητικοί καπνιστές αναπνέουν καπνό διαφορετικής θερμοκρασίας από ό,τι οι ενεργητικοί καπνιστές, μια διαφορά που ίσως επηρεάζει τη δράση των τοξικών του ουσιών.

Το παθητικό κάπνισμα συνδέθηκε για πρώτη φορά με προβλήματα υγείας το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.