Αμερικανικό δικαστήριο υποχρεώνει καπνοβιομηχανίες να παραδεχθούν ότι έλεγαν ψέματα

Αμερικανίδα δικαστής διατάσσει με απόφασή της καπνοβιομηχανίες να εκπονήσουν καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, παραδεχόμενες ότι ψεύδονται σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία το κάπνισμα. 

Η απόφαση καθορίζει μάλιστα και μια σειρά «διορθωτικών δηλώσεων» που θα πρέπει οι εταιρείες εμπορίας προϊόντων καπνού να κάνουν, εντός δυο ετών. 
Η περιφερειακή δικαστής Γκλάντις Κέσλερ βάσισε την απόφασή της σε προτάσεις που είχαν γίνει από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο των μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσου του οποίου θα προβάλλονται οι «δηλώσεις μετανοίας» και το κόστος της καμπάνιας. 
Βέβαια, οι καπνοβιομηχανίες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση και μάλιστα αρκετές μελετούν την δικαστική απόφαση, ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. 
Οι διορθωτικές δηλώσεις πάντως θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση, να περιλαμβάνουν φράσεις όπως «σκοπίμως εξαπατήσαμε το αμερικανικό κοινό για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία». 
Εναλλακτικά, μια άλλη δήλωση θα πρέπει να αναφέρει ότι «Το κάπνισμα σκοτώνει κατά μέσο όρο 1.200 Αμερικανούς. Κάθε μέρα» ή «Οι εναγόμενες καπνοβιομηχανίες σκοπίμως σχεδίασαν τα τσιγάρα τους έτσι ώστε να είναι πιο εθιστικά». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστής Κέσσλερ είχε αρχικά διατάξει την εκπόνηση της ενημερωτικής εκστρατείας το 2006, υποστηρίζοντας ότι οι καπνοβιομηχανίες απέκρυπταν τους κινδύνους του καπνίσματος για δεκαετίες. 
Από τότε ακολούθησε μια μακρά διαμάχη με τις καπνοβιομηχανίες να μάχονται σθεναρά για την αφαίρεση της λέξης «εξαπάτησαν» και διατυπώνοντας παράπονα ότι οι διορθωτικές δηλώσεις αντιπροσωπεύουν «εκβιαστικές δημόσιες ομολογίες». 
Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των καπνοβιομηχάνων τον προσεχή Δεκέμβριο για να συζητήσουν την υλοποίηση της ενημερωτικής καμπάνιας με τις διορθωτικές δηλώσεις στα πακέτα των τσιγάρων, το διαδίκτυο, την τηλεόραση ή τις εφημερίδες. 
Ο Μάθιου Μάγιερς, πρόεδρος της οργάνωσης Campaign for Tobacco-Free Kids, χαρακτηρίζει την απόφαση «ζωτικής σημασίας βήμα» που θα «καθορίσει ακριβώς τι πρέπει να ομολογήσουν οι καπνοβιομηχανίες». 
«Απαιτώντας από τις καπνοβιομηχανίες να πουν τελικά την αλήθεια είναι ένα πολύ μικρό τίμημα συγκριτικά με τις ολέθριες συνέπειες των πράξεων τους», υπογραμμίζει. 
in.gr, 28 Νοε. 2012

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.