Αυξήσεις έως 20 λεπτά στα τσιγάρα από την αλλαγή της φορολογίας

Αυξήσεις έως 20 λεπτά στις τιµές των τσιγάρων εκτιµάται ότι θα φέρει η αναµόρφωση της φορολογίας τους που συµφωνήθηκε την Τρίτη µεταξύ του υφυπουργού Οικονοµικών Δ.Κουσελά και των εκπροσώπων του κλάδου των καπνικών προϊόντων.

Συκεκριμένα, υµφωνήθηκε να αυξηθεί ο πάγιος φόρος από το 10% στο 20% και αντίστοιχα να µειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από το 67% σε επίπεδα κάτω από το 65%, που σηµαίνει αυξήσεις στα πακέτα από 10 ως 20 λεπτά.
Παράληλα, προτάθηκε η διατήρηση του ελάχιστου φόρου στο 75% για τον οποίο. οι πολυεθνικές ζητούν να αυξηθεί στο 90%.
Η αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι τελευταίες τρεις αυξήσεις των φόρων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα από πλευράς εσόδων. 
Οι πωλήσεις των τσιγάρων έχουν μειωθεί κατά 20% και τα ακριβά σημείωσαν πτώση κατά 25% τους τελευταίους πέντε μήνες. Η άνοδος της τιμής των τσιγάρων με την αναμόρφωση των φόρων θεωρείται δεδομένη και τα ακριβά τσιγάρα εκτιμάται θα φθάσουν τα 4 ευρώ το πακέτο.
Η τελική ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.
in.gr – 27/10/2010

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.