X

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη νέα αντικαπνιστική πολιτική

«Η απουσία αποτελεσματικής προληπτικής πολιτικής διευρύνει το πρόβλημα
του καπνίσματος. Το φαινόμενο του καπνίσματος και το κόστος που
συνεπάγεται σε ανθρώπινες ζωές και πολύτιμους οικονομικούς πόρους,
αποδεικνύει ξεκάθαρα την αξία της πρόληψης».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαϊου), σημειώνοντας πως ήρθε ο καιρός για μία νέα αντικαπνιστική πολιτική και για τολμηρές πρωτοβουλίες εκ μέρους της πολιτείας.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος ο στόχος της πολιτικής του υπουργείο στο θέμα έχει διττό χαρακτήρα. «Από την μία πλευρά μεταφέρουμε το αντικαπνιστικό μήνυμα ιδίως στις νεαρές και ευαίσθητες ηλικίες, από την άλλη είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζήσουν σε ένα δημόσιο περιβάλλον που δεν επιβαρύνει τη δημόσια υγεία». Πρωταρχική και στρατηγική επιδίωξη -πρόσθεσε- είναι η δημιουργία και προώθηση ενός νέου και σύγχρονου πολιτισμού υγείας.

Όσον αφορά την πρόληψη, από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας υλοποιεί μία εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία κατά του καπνίσματος, με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα, στα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, τους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχωρά στην προετοιμασία νομοθετικού-ρυθμιστικού πλαισίου, που θα στοχεύει πάνω από όλα στη μείωση του ποσοστού ανηλίκων καπνιστών στην Ελλάδα.

«Πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού στους ανήλικους και την υποχρεωτική αναγραφή της απαγόρευσης στα προϊόντα καπνού», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προωθήσει αυστηρά μέτρα για την τήρηση και την εφαρμογή της νέας αντικαπνιστικής πολιτικής.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι τους κοινωνικούς φορείς αλλά και τους εκπροσώπους της Βιομηχανίας Καπνού, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε μία μακροπρόθεσμη και βιώσιμη πολιτική κατά του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες», ανέφερε επίσης ο υπουργός, ενώ όπως είπε στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου, θεμελιώνεται Ειδικός Φορέας Ελέγχου Καπνού υπό την αιγίδα του υπουργείου, με αποστολή τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων και την προαγωγή και την πρόληψη της δημόσιας υγείας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – Δευτέρα, 29 Μαϊου 2006 15:55

Σχετικά άρθρα