X

Η ΕΕ στον αντικαπνιστικό αγώνα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά του καπνίσματος ο Επίτροπος
της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των
καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
και τη Μαριλένα Καφούρου για την αποτελεσματικότητας της
αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Ευρώπη.



Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι όλες οι εκστρατείες είναι αποτελεσματικές αλλά δεν είναι εύκολο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της κάθε εκστρατείας χωριστά.

Όμως πρόσθεσε πως « υπάρχουν ενδείξεις σαφείς σε όποιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει έντονη και δυνατή αντικαπνιστική εκστρατεία ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών. Θέλω να πιστεύω ότι συμβάλουμε και εμείς με την δική μας εκστρατεία σε κοινοτικό επίπεδο προς αυτή τη κατεύθυνση».

Στην ερώτηση αν έχει περισσότερα στοιχεία για την Ελλάδα μια χώρα με μεγάλο ποσοστό καπνιστών ο κ.Κυπριανού απάντησε :

«Σίγουρα η Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε και πρόσφατα σε διάσκεψη τύπου που έγινε στην Αθήνα, όπως και η Κύπρος , έχουν πολύ υψηλό μέσο όρο καπνιστών, μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

   

Ο κ. Κυπριανού πιστεύει πως είναι πρόβλημα κουλτούρας πέρα από όλα τα αλλά.

«Ενώ σε άλλα κράτη μέλη όσοι είναι καπνιστές παραδέχονται τα προβλήματα αυτής της συνήθειας, δηλαδή ότι είναι ένα ελάττωμα, ότι προκαλεί πρόβλημα στην υγεία και θα ήθελαν να το κόψουν, στην Ελλάδα και στην Κύπρο θεωρείται ας μου επιτραπεί ο όρος «μαγκιά» να καπνίζει κανείς, θεωρείται εξυπνάδα και εδώ ακριβώς είναι που γίνεται πιο δύσκολη η προσπάθεια και πρέπει να γίνει πιο έντονη εκστρατεία .

»Πέρα από το θέμα της υγείας που τονίζεται, πρέπει να τονίζεται επίσης ότι δεν είναι έξυπνο, δεν είναι cool, όπως λέει η καμπάνια μας, να καπνίζει κανείς αλλά μια γελοία συνήθεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Στη συνέχεια ο Κοινοτικός Επίτροπος ρωτήθηκε πόσο εύκολο θα είναι κατά τη γνώμη του να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους που ισχύει σε άλλες χώρες.

   

«Σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο απ΄ ότι σε άλλες χώρες. Όμως αυτό ακριβώς, σε καθιστά το μέτρο αυτό και πιο απαραίτητο.

»Θέλω να υπενθυμίσω ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, είτε είναι εστιατόρια είτε είναι καφετέριες ή δημόσια κτίρια, δεν σημαίνει μόνο προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει στην προστασία των καπνιστών τουλάχιστον αυτών που δεν είναι τόσο πολύ εθισμένοι.

»Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να πουν στο τέλος ‘δεν αξίζει όπου πάω να πρέπει να βγω έξω ας το αφήσω καλύτερα, ας σταματήσω να καπνίζω’. Έτσι η απαγόρευση επιτελεί διπλό σκοπό, συμβάλει στην προστασία των μη καπνιστών αλλά και ενθαρρύνει τους καπνιστές να μην καπνίζουν», επισημαίνει ο κ. Μάρκος Κυπριανού.

Αναφορικά με το πότε μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην Ελλάδα και την Κύπρο ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει αμέσως χωρίς καθυστέρηση είναι η εφαρμογή του διαχωρισμού των χώρων για καπνιστές και μη καπνιστές .

«Τουλάχιστον, είπε ο κ.Κυπριανού, πετυχαίνουμε έτσι τον πρώτο στόχο που είναι η προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πλέον μελέτες που δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί τα ίδια προβλήματα υγείας με το κάπνισμα».

   

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών εξήγησε στη συνέχεια την κοινοτική πολιτική.

«Ενθαρρύνουμε την εφαρμογή των αποφάσεων και των νομοθεσιών που ήδη υπάρχουν και να υπενθυμίσω ότι υπήρχαν οι συστάσεις του Συμβουλίου πριν μερικά χρόνια για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και τον διαχωρισμό άρα αναμένουμε ότι θα εφαρμοστούν.

»Προς αυτή τη κατεύθυνση συζητούμε με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, όπως και της Ελλάδας βεβαίως, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή της νομοθεσίας. Θεωρούμε πρώτιστο καθήκον μιας κυβέρνησης την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μη καπνιστών να διασκεδάζουν αναπνέοντας καθαρό αέρα» τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Στην ερώτηση αν έχει δρομολογήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας ο κ.Κυπριανού απάντησε : «τώρα βρισκόμαστε στο μέσο της ευρωπαϊκής εκστρατείας κατά του καπνίσματος. Στην πρώτη φάση έχουμε οργανώσει περιοδεία στις πρωτεύουσες των κρατών μελών. Ήδη έχουμε επισκεφθεί 16 χώρες και θα επισκεφθούμε μέσα στο καλοκαίρι τις υπόλοιπες .

»Αντιλαμβάνομαι ότι στην Ελλάδα θα γίνει προς το τέλος αυτής της εβδομάδος στην Κύπρο θα γίνει στο τέλος της επόμενης. Όμως παράλληλα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αρχίζουμε και τη διαφημιστική εκστρατεία με τηλεοπτικά φιλμάκια τα οποία θα προβάλλονται ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη και ο στόχος εδώ είναι περισσότερο οι νέοι» κατέληξε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρκος Κυπριανού.

BBC – Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005

Σχετικά άρθρα