Η Κύπρος από την 1η Ιανουαρίου 2010 σβήνει το τσιγάρο

Η Κύπρος από την 1η Ιανουαρίου 2010 σβήνει το τσιγάρο. Οι φανατικοί καπνιστές θα μπορούν να φουμάρουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πουθενά αλλού. 

Οι φωτιές που άναψε το επίμαχο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος έσβησαν χθες με τη λήψη ομόφωνης απόφασης από μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Μετά από θυελλώδεις συζητήσεις, αντεγκλήσεις και έντονο προβληματισμό, που διήρκεσαν έναν περίπου χρόνο, τα κοινοβουλευτικά κόμματα βρήκαν τη χρυσή τομή και κατέληξαν σε μιαν ομόφωνη απόφαση προς όφελος της δημόσιας υγείας. Χθες, σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής, οι βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των κέντρων αναψυχής, βάζοντας τέλος στο πολυσυζητημένο αυτό θέμα που προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων, κυρίως από τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, αλλά και τους λάτρεις του τσιγάρου.
Η σχετική πρόταση νόμου θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Νομοθετικού Σώματος μεθαύριο Πέμπτη και αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί. Κάποιοι βουλευτές ενδεχομένως να μην πειθαρχήσουν στις υποδείξεις των κομμάτων τους, αλλά αυτό δεν θ’ αποτελέσει εμπόδιο για την ψήφιση του νόμου καθότι η πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ. Όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής του αυστηρού αυτού μέτρου, η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, γι’ αυτό και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της απαγόρευσης την 1η Ιανουαρίου 2010.

Χρηματικό πρόστιμο

Όποιος παραβιάζει τη νομοθεσία θα είναι ένοχος αδικήματος και θα υπόκειται σε πρόστιμο που δεν θα υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής ή οποιωνδήποτε άλλων χώρων στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα, θα είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν σε περίοπτη θέση πινακίδα στην οποίαν ν’ αναγράφεται ευανάγνωστα και ευδιάκριτα ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπόκεινται σε πρόστιμο που δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. 
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, η προεδρεύουσα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι στόχος και φιλοσοφία των κομμάτων είναι να προχωρήσουν με μια νομοθεσία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και για να προστατευτεί η δημόσια υγεία. «Τις ακραίες τοποθετήσεις δεν τις επιδιώκει κανένα μέλος της Επιτροπής Υγείας και κανένας συνάδελφος βουλευτής», είπε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η νομοθεσία μπορεί ν’ αποτελέσει κίνητρο για κάποιους ανθρώπους να αποφασίσουν να κόψουν το τσιγάρο με το νέο χρόνο. Η βουλευτής ξεκαθάρισε, επίσης, ότι με βάση την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και η οποία έτυχε κάποιων τροποποιήσεων, δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία λεσχών ειδικά για καπνιστές ή καπνιστηρίων σε νυχτερινά κέντρα, αεροδρόμια και χώρους εργασίας. Διευκρίνισε, τέλος, ότι η εσωτερική αυλή και οι εξωτερικοί στεγασμένοι χώροι θα εξαιρούνται από την απαγόρευση του καπνίσματος.

Η σακούλα του Αϊ-Βασίλη!

Φανερά ικανοποιημένος από τη θετική έκβαση της συζήτησης ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο Άγιος Βασίλης επιφυλάσσει ένα ωραίο δώρο για τους παθητικούς καπνιστές, τις εγκύους και τα παιδιά την Πρωτοχρονιά, αφού θ’ απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ο βουλευτής χαιρέτισε την ομοφωνία που επιτεύχθηκε, δηλώνοντας ότι δεν είναι ώρα για να προσπαθήσει κανείς να βρει παραθυράκια και αδυναμίες στο νόμο. Κάλεσε, επίσης, όλες τις πλευρές, καπνιστές και μη, να συνεργαστούν για την επιτυχή εφαρμογή της νομοθεσίας, την οποία χαρακτήρισε προοδευτική για τη δημόσια υγεία. 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Περδίκης είπε ότι την ενημέρωση του κοινού θ’ αναλάβουν οι αρμόδιες Αρχές που είναι τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ενώ καταληκτικά επισήμανε ότι τα καλά νέα για τους καπνιστές είναι ότι αφαιρέθηκε η πρόνοια για φυλάκιση και ότι η μόνη ποινή που προνοείται για όσους θα παραβιάζουν το νόμο είναι το πρόστιμο.

Χώροι απαγόρευσης

Στους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος περιλαμβάνονται: Κινηματογράφος, θέατρο, νοσοκομείο (περιλαμβανομένου αγροτικού υγειονομικού κέντρου και εξωτερικού ιατρείου), ιδιωτική κλινική, ιδιωτικό ιατρείο, ιδιωτικό οδοντιατρείο, μουσείο, πινακοθήκη, αίθουσα συναυλιών, πολιτιστικό κέντρο, δημόσια βιβλιοθήκη, εργοστάσιο ή άλλο υποστατικό παρασκευής ή συσκευασίας ή πώλησης τροφίμων, αίθουσα ετοιμασίας φαγητών, ανελκυστήρας, δημόσια κτίρια, κλειστός αθλητικός χώρος, κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες και τράπεζα, αεροδρόμιο, λιμάνι, χώρος εκδηλώσεων για ανηλίκους, κέντρα αναψυχής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, σωματεία, καφενεία, περίπτερα, καμπαρέ, κέντρα δεξιώσεων, δισκοθήκες και χορευτικά κέντρα, ξενοδοχεία, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σφαιριστήριο, αίθουσα μπιλιάρδου, πρακτορείο στοιχημάτων, λέσχη ανεξαρτήτως αν η είσοδος είναι ελεύθερη ή μόνο για τα μέλη, καφετερία διαδικτύου, αίθουσες προβολής βίντεο ή ψηφιακών δίσκων, εμπορικά κέντρα, οίκοι ευγηρίας και ιδιωτικά φαρμακεία.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.