X

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υψηλά ποσοστά επιτυχίας γνωρίζει το ιατρείο που βοηθά τους καπνιστές να
σταματήσουν την κακή αυτή συνήθεια στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου κατά τη
διάρκεια της λειτουργίας του τα τελευταία δύο χρόνια.



Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος της λειτουργίας του, ο πνευμονολόγος κ. Κώστας Καλλέργης, πολλοί είναι οι άνθρωποι που μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έσπευσαν να βοηθηθούν από τους ειδικούς, γι’ αυτό ήδη έχουν προστεθεί μέρες και ώρες λειτουργίας. «Επειδή υπήρχε μεγάλη προσέλευση, τώρα λειτουργεί το αντικαπνιστικό ιατρείο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Είναι μέσα στις προθέσεις μας να αυξήσουμε τις ώρες, γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά και διάθεση από μέρους μας να στηρίξουμε και με άλλα μέσα, όπως για παράδειγμα με ψυχολόγους, τους καπνιστές», σημείωσε ο κ. Καλλέργης, ο οποίος λειτουργεί το ιατρείο της Τετάρτης, ενώ το ιατρείο της Παρασκευής έχει αναλάβει ο επιμελητής κ. Βασιλάκης.

Ρωτώντας τους πολίτες για το αν θα επέλεγαν ποτέ να βοηθηθούν για να ξεπεράσουν αυτή την ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία συνήθεια, οι περισσότεροι φάνηκαν θετικοί, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι το κάπνισμα φταίει για πλήθος προβλημάτων υγείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις που φτάνουν στο ιατρείο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από δίμηνη στήριξη, είτε με φαρμακευτικές είτε με άλλες μεθόδους.
Ιδιαίτερα σημαντική για τον κ. Καλλέργη είναι και η ψυχολογική στήριξη που προγραμματίζεται να προστεθεί με τη βοήθεια ειδικών για τη θεραπεία των ανθρώπων οι οποίοι πραγματικά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να κόψουν το κάπνισμα. «Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο, έρχονται και νέα παιδιά. Όμως συνήθως τα άτομα που έρχονται είναι ανάμεσα στα 40 με 50, όταν δηλαδή αρχίζουν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα υγείας», σημείωσε ο κ. Καλλέργης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι πλέον στο ιατρείο προσέρχονται και άτομα που απλά έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για κακή συνήθεια.

«Σε αυτό καλό έχει κάνει η προπαγάνδα που έχει γίνει από μέρους της Πολιτείας και στην Ελλάδα πλέον», συνέχισε ο γιατρός, που κάλεσε όλους όσους το επιθυμούν να προσέλθουν στο ιατρείο. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μετά τη "θεραπεία" οι γιατροί παραμένουν σε επαφή με τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη σημαντική προσπάθεια, προκειμένου – εφόσον επανέλθουν στο κάπνισμα – να τους βοηθήσουν και πάλι να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Σύμφωνα με το γιατρό, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρξει μία καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, όπου δυστυχώς το φαινόμενο να ξεκινούν από μαθητές οι νέοι το κάπνισμα είναι διαδεδομένο.
Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση βοήθειας για να κόψουμε το κάπνισμα είναι μεγάλη υπόθεση, ανεξάρτητα από ηλικίες και προβλήματα. Και είναι ιδιαίτερα θετικό, όταν το αποφασίζουμε, πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα υγείας…

9 Οκτωβρίου 2005
http://www.cretetv.gr

Σχετικά άρθρα