Ο λόγος που οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ίσως δεν είναι ότι έχουν πιο ανθεκτικό οργανισμό, ή ότι δεν παραλείπουν να πάνε στο γιατρό: Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι βασική αιτία της διαφοράς είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ, κατά παράδοση ανδρικές συνήθειες.
Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, η οποία βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, το κάπνισμα ευθύνεται για το 40 με 60 τοις εκατό της διαφοράς στο προσδόκιμο επιβίωσης ανάμεσα στα δύο φύλα. Το αλκοόλ είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας, με ποσοστό συμμετοχής 20 με 40 τοις εκατό.
Τα ποσοστά, πάντως, ποικίλουν στις 30 ευρωπαϊκές χώρες που κάλυψε η μελέτη: Στην Ελλάδα, η «ψαλίδα» στο προσδόκιμο επιβίωσης οφείλεται κατά περίπου 56% στο κάπνισμα και κατά 21% στο αλκοόλ.
Το ποσοστό ευθύνης του καπνίσματος ήταν μικρότερο από 40% στη Γαλλία, τη Δανία και την Πορτογαλία, ενώ η Μάλτα βρίσκεται στο άλλο άκρο με ποσοστό άνω του 70%.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Tobacco Control.
«Κοινωνικοί παράγοντες»
Σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, οι θάνατοι ανδρών από οποιαδήποτε αίτια ήταν περισσότεροι από τους θανάτους γυναικών. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν μέγιστη στην Ουκρανία, όπου καταγράφονται 942 επιπλέον θάνατοι ανδρών ανά 100.000 κατοίκους, και ελάχιστη στην Ισλανδία, με 188 επιπλέον θανάτους ανδρών ανά 100.000 κατοίκους.
«Το γεγονός ότι η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα ποικίλλει από χώρα σε χώρα δείχνει ότι υπάρχουν κοινωνικά αίτια, τα οποία σχετίζονται κυρίως με το κάπνισμα» δήλωσε ο Δρ Τζέρι ΜακΚάρτνεϊ, επικεφαλής της έρευνας.
«Η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει απλώς μια βιολογική διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες» εκτίμησε ο ερευνητής.
Τα τελευταία χρόνια πάντως η ψαλίδα στο προσδόκιμο επιβίωσης ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες τείνει να μειωθεί σε πολλές δυτικές χώρες. Το προσδόκιμο αυξάνεται μεν και για τα δύο φύλα, ωστόσο η αύξηση συχνά είναι μικρότερη στις γυναίκες.
Και αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ δεν είναι πια αποκλειστικά ανδρική υπόθεση.
in.gr, 18 Ιαν. 2011