Κακά νέα, καλά νέα για τις γυναίκες καπνίστριες

Οι γυναίκες που καπνίζουν κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες
καπνιστές να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, περιέργως, όμως, είναι
και πιο πιθανό να επιζήσουν από την ασθένεια, προκύπτει από έρευνα σε
σχεδόν 17.000 Αμερικανούς.



Από το σύνολο των ατόμων της μελέτης που υποβλήθηκαν προληπτικά σε αξονική τομογραφία για τον εντοπισμό νεοπλασιών, ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνώσθηκε στο 2,1% των γυναικών και μόνο στο 1,2% των ανδρών, αναφέρει το Reuters. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τις γυναίκες είναι 90% μεγαλύτερος.

Το περίεργο είναι ότι το ποσοστό θανάτου μεταξύ των γυναικών με καρκίνο του πνεύμονα ήταν περίπου το μισό σε σχέση με τη θνησιμότητα που καταγράφηκε στους άνδρες, αναφέρουν στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου οι ερευνητές του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.

«Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ζουν περισσότερο με καρκίνο του πνεύμονα από ό,τι οι άνδρες παραμένει ασαφής» σχολιάζουν ειδικοί του Πανεπιστημίου Columbia σε εντιτόριαλ που συνοδεύει την δημοσίευση.

Παραμένει άγνωστο αν το φαινόμενο σχετίζεται με «το σωματικό βάρος, την υγιεινή ζωή, ορμονικούς και αναπαραγωγικούς παράγοντες, διαφορετικό ιστορικό καπνίσματος, ή άλλους παράγοντες» επισημαίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση του παράγοντα που μειώνει τη θνησιμότητα στις γυναίκες θα μπορούσε να ωφελήσει τελικά τους καπνιστές και των δύο φύλων.

in.gr – 12/07/06

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.