Καπνιστήρια στους χώρους εργασίας

Τροποποιήσεις στα μέτρα κατά του καπνίσματος που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, αλλάζουν οι ρυθμίσεις για τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, επιτρέποντας τελικά τη δημιουργία καπνιστηρίου, μετά από συμφωνία εργαζομένων και ιδιοκτησίας.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους. 
Τα καπνιστήρια αυτά δεν θα βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας αλλά ούτε σε εξωτερικούς ή επιπρόσθετους χώρους και θα πρέπει να λειτουργούν με εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού.
Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις το κάπνισμα θα απαγορεύεται ρητά. 
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 70 τ.μ. μπορούν να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων με μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα και με διαφορετικά συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού.
Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική πάνω από 300 τ.μ. μπορεί να δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες σε ποσοστό 40% της επιφάνειας του καταστήματος. Ο χώρος διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων.
Οπως διευκρινίστηκε, όλοι όσοι θα προβούν σε τέτοιου είδους εργασίες προκειμένου να είναι συμβατές οι επιχειρήσεις τους με τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος θα πρέπει να ζητήσουν άδειες από τις πολεοδομίες, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις και να είναι νόμιμες. 
Επίσης, βάσει των τροποποιήσεων κανείς ανήλικος δεν θα μπορεί στο εξής ακόμη και με ενήλικο συνοδό να παρευρίσκεται σε χώρους διασκέδασης οι οποίοι προορίζονται για καπνιστές.
in.gr – 25/06/09

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.