Νέα μηνύματα σε πακέτα τσιγάρων στις ΗΠΑ

Πέντε αμερικανικές καπνοβιομηχανίες στρέφονται νομικά κατά της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) με στόχο να μπλοκάρουν τη νέα νομοθεσία που υποχρεώνει -από το Σεπτέμβριο του 2012- τις εταιρείες να τυπώνουν στα πακέτα αυστηρότερα μηνύματα και εικόνες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα αυτά καταπατούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, αφού υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να υιοθετούν και να «προμοτάρουν» την επίσημη θέση των Αρχών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Η FDA δεν έχει σχολιάσει την κίνηση.
Στη μηνυτήρια αναφορά (41 σελίδων) οι επιχειρήσεις επιχειρηματολογούν ότι τα νέα μηνύματα που θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν στα πακέτα, θα τις υποχρεώσουν «παρανόμως» να μετατρέψουν τους καταναλωτές σε φοβισμένα και καταθλιπτικά όντα που θα αποθαρρυνθούν από την αγορά των προϊόντων τους.
«Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει το πακέτο των τσιγάρων σε μίνι πλατφόρμα για να περάσει τα μηνύματά της» δήλωσε ένας από τους νομικούς συμβούλους των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι με τη νομοθεσία του 2009 οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να καλύπτουν το 50% της όψης του πακέτου με μηνύματα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, όπως αντίστοιχα και το 20% της έντυπης διαφήμισης.
Με τη νέα νομοθεσία οι καπνοβιομηχανίες θα υποχρεωθούν να βάζουν πάνω στο πακέτο ακόμα και φωτογραφίες ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους ή ακόμα και φωτογραφίες ανθρώπων με σάπια δόντια.
Οι βιομηχανίες έχουν χάσει ήδη μια πρώτη δικαστική μάχη σε πολιτειακό επίπεδο, ωστόσο, η νομική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά.
Σύμφωνα με το American Cancer Society, σε πάνω από 220 χιλιάδες Αμερικανούς θα γίνει διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων το 2011.
Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται για 443 χιλιάδες θανάτους ετησίως.
in.gr – 17/8/2011

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.