X

Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την απαγόρευση καπνίσματος σε πολλούς δημόσιους χώρους

Οι περισσότεροι πολίτες στην ΕΕ υποστηρίζουν την απαγόρευση του
καπνίσματος στα γραφεία, στα καταστήματα και σε κάποιους άλλους
δημόσιους χώρους, αλλά είναι μοιρασμένοι ως προς την απαγόρευση του
τσιγάρου στα εστιατόρια και τα μπαρ, όπως δείχνει σφυγμομέτρηση της ΕΕ
με ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος την Τετάρτη.

Σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου σε 25 χιλιάδες πολίτες της ΕΕ δείχνει ότι οι τέσσερις στους πολίτες υποστηρίζουν την απαγόρευση στους χώρους εργασίας και στα καταστήματα.

Στις περισσότερες δυτικές χώρες τα ποσοστά των καπνιστών πλέον μειώνονται, ωστόσο η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με την Αντικαπνιστική Εταιρεία, μέχρι την ηλικία των 14 ετών σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.

Το Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας του Δήμου Αθηναίων «Αθηνά – Υγεία» ξεκινά επικοινωνιακές δράσεις με τίτλο «Μην αφήσεις την υγεία σου να γίνει καπνός!». Εκτός από ενημερωτικά φυλλάδια, μπλουζάκια και καπέλα με το κεντρικό μήνυμα, το κέντρο προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και ενθάρρυνση για τη διακοπή της θανατηφόρου αυτής συνήθειας

Οι τάσεις στην ΕΕ

Οι απαντήσεις διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα για παράδειγμα το 37% των ερωτηθέντων στην Τσεχία υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ αλλά στην ίδια ερώτηση θετικά απαντά το 88% των ερωτηθέντων Ιταλών.

Γενικά στην ΕΕ, ο 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το κάπνισμα στα εστιατόρια έναντι του 40% που θεωρεί πως το τσιγάρο πρέπει να απαγορεύεται και στα μπαρ.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε απαγόρευση του καπνίσματος το 2004 σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στη Σουηδία η απαγόρευση περιορίζεται στα εστιατόρια, ενώ στην Ιταλία και τη Σκοτία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε κανένα δημόσιο χώρο.

Στις ΗΠΑ, το κάπνισμα έχει τεθεί στο πυρ το εξώτερον σε πολλές πολιτείες.

Ποσοστιαία, οι πολίτες των χωρών της ΕΕ που καπνίζουν μειώθηκαν στο 33% σε σχέση με το 2002, οπότε το ποσοστό ήταν μεν κατά 7 μονάδες λιγότερο αλλά και οι χώρες μέλη της ΕΕ ήταν μόλις 15.

Ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες και έφτασε το 47%, ενώ ανέβηκε στο 22% το ποσοστό αυτών που κάπνιζαν αλλά σταμάτησαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιμάνει ότι το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου που μπορεί εύκολα να προληφθεί. Προβλέπει πως οι θάνατοι λόγω του καπνίσματος -από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις κ.ά.- μπορεί να ξεπεράσουν τα δέκα εκατομμύρια το χρόνο έως το έτος 2020, με το 70% να προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

30/05/06, news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα