Ο υπεύθυνος της αντικαπνιστικής εκστρατείας στη χώρα μας είναι βαρύς καπνιστής

Ας προβληματιστούμε όμως μικροί και μεγάλοι: Θέλουμε να είμαστε θύματα; Θέλουμε να θησαυρίζουν κάποιοι πουλώντας μας προϊόντα που καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή μας; Θέλουμε να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή και τον εαυτό μας τον ίδιο, στα νοσοκομεία σε άθλια κατάσταση, εξαιτίας ενός πάθους τόσο ανόητου, τόσο βλακώδους, που είναι ανάξιο ακόμα και να το συζητάμε; Η απάντηση που θα έδινε ο κάθε λογικός άνθρωπος είναι προφανής.

Οπότε ας αγωνιστούμε γι’ αυτό. Ας βγούμε επιτέλους απ’ την κατάσταση του παθητικού θεατή κι ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Ας βγούμε να φωνάξουμε όλα αυτά τα πράγματα στην κοινωνία. Ας ενωθούμε κι ας ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας, έτσι που να φθάνει όλο και σε περισσότερους αποδέκτες. Κι ας διδάξουμε τις επόμενες γενιές όχι με λόγια, αλλά με το ζωντανό παράδειγμά μας.

Η.Λ.
Πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδιεξόδων των πολιτών; Η τελικά είναι αδύναμη απάντηση;

Α.Φ.
Δεν είναι καθόλου αδύναμη απάντηση! Το αντίθετο. Διάβαζα σε μια μελέτη πως στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο προσφέρουν εθελοντικό έργο 23 εκατομμύρια άνθρωποι, που ισοδυναμεί τελικά με 180.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης! Στη Γερμανία το 36% του πληθυσμού συμμετέχουν σε κάποιο είδος εθελοντικής δραστηριότητας! Αλλά και οι 4.650 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004, απέδειξαν ότι κι οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στον εθελοντισμό.

Τι είναι ο εθελοντισμός; Είναι η δωρεάν προσφορά μέρους του χρόνου και της ενέργειάς μας για κάποιον αξιόλογο σκοπό, με μοναδικό αντάλλαγμα την ικανοποίηση του να δίνεις. Πηγάζει από την ενστικτώδη ανάγκη του ανθρώπου να προσφέρει στο συνάνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο, στη φύση όλη. Ο εθελοντισμός πραγματοποιεί εδώ και τώρα δράσεις, που διαφορετικά θα ‘πρεπε να περιμένουν να βρουν πρώτα χρηματοδότηση και μετά να ξεκινήσουν. (Τότε όμως μπορεί και να ‘ταν αργά). Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την αξία του.

Αναφέρω μερικές απ’ τις ευκαιρίες για εθελοντισμό: Αιμοδοσία, προστασία περιβάλλοντος, εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση κοινής γνώμης, υπηρεσίες υγείας, προστασία παιδιών, φροντίδα υπερηλίκων, τοξικοεξαρτήσεις, προστασία ζώων, φυσικές καταστροφές, ανθρώπινα δικαιώματα, μειονότητες, μεγάλες διοργανώσεις κλπ. Μεγάλο το φάσμα κι εμφανής η σπουδαιότητα όλων των θεμάτων.

Όμως απαιτείται συντονισμός και κατεύθυνση των εθελοντικών δράσεων από κάποιον κεντρικό πυρήνα. Το ρόλο αυτό καλούνται να παίξουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Εκατομμύρια οι οργανώσεις αυτές σ’ όλο τον πλανήτη, χιλιάδες στη χώρα μας. Aλλες μικρότερες κι άλλες κολοσσοί. Η κάθε μια με το έργο της και με την αξία της. Εμείς στο Nosmoke.gr έχουμε συνεχή συνεργασία με εθελοντές και εθελόντριες απ’ όλη την Ελλάδα, που πιστεύουν στους σκοπούς του οργανισμού μας και θέλουν να συμβάλλουν στην πρόληψη και τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Aνθρωποι που δίνουν ένα μέρος του χρόνου και της ενέργειάς τους για να βοηθήσουν στο ν’ αφυπνίσουμε τους νέους και να ευαισθητοποιήσουμε τους μεγαλύτερους ως προς τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος και τελικά να σώσουμε ζωές!

Καλό θα ήταν όλοι μας και ειδικά οι νέοι να βρούμε κάτι που θεωρούμε σημαντικό και να γίνουμε εθελοντές. Θα βάλουμε με τον τρόπο αυτό ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα ενός καλύτερου αύριο για μας και τους συνανθρώπους μας. Κι ο κόπος και ο χρόνος που αφιερώνουμε θα μας επιστραφεί στο πολλαπλάσιο σε ψυχική ικανοποίηση και αίσθημα πληρότητας!

O John F. Kennedy είχε πει: «Ας μη ρωτάμε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για μας. Ας αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την πατρίδα μας».

Κι ο Mahatma Gandhi είχε πει: «Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας».
Ας γίνουμε λοιπόν εθελοντές έστω και για λίγο!

Σ’ ευχαριστώ πολύ Ηρακλή που μου έδωσες την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου πάνω σ’ ένα θέμα που πιστεύω τόσο πολύ και που αγωνίζομαι καθημερινά για να το αλλάξω!

Καλή δύναμη και συνέχισε έτσι!

Συνέντευξη του Αλέξανδρου Φωτεινού στον Ηρακλή Λαμπαδαρίου

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.