X

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του καπνίσματος, με επίκεντρο τους νέους

Μεγάλη εκστρατεία κατά του καπνίσματος μέσω τηλεοπτικών διαφημίσεων
ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη
ευαισθητοποίηση του κοινού και την αποτροπή των νέων από την κακή αυτή
συνήθεια.



Ειδικότερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την επόμενη φάση της αντικαπνιστικής της καμπάνιας με τίτλο «HELP», που έχει ως στόχο να σταματήσει να θεωρείται φυσιολογική η θανατηφόρος συνήθεια του καπνίσματος.

H Ελλάδα παραμένει από τις πρώτες στην ΕΕ σε ποσοστό καπνιστών, καθώς το 47,4% των ανδρών και το 39,6% των γυναικών καπνίζουν.

Ένας στους τέσσερις νέους που αρχίζουν το κάπνισμα τελικά θα πεθάνει από νόσο που σχετίζεται με το τσιγάρο. Μόνο τα θύματα του καρκίνου του πνεύμονος στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 6.000 κάθε χρόνο, ενώ το κάπνισμα ευθύνεται για το ένα τρίτο των συνολικών καρκίνων στην Ελλάδα και για το 7% των ενηλίκων που εμφανίζουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το τσιγάρο, από τους οποίους οι 500.000 στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν την Πέμπτη το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, η Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οι διαφημίσεις της ΕΕ, που θα προβάλλονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς των 25 κρατών-μελών της ΕΕ από τις 7 Ιουνίου, καθιστούν εμφανές ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί φυσιολογική πράξη και παρουσιάζουν τα προβλήματα που προκαλεί.

Στα τηλεοπτικά σποτ τα τσιγάρα αντικαθιστώνται με χάρτινες σφυρίχτρες, σε τρεις ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα.

Οι τρεις διαφημίσεις παρουσιάζουν έναν έφηβο υπό την πίεση των συνομηλίκων του να ξεκινήσει το κάπνισμα, έναν ενήλικα καπνιστή που επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα και έναν μη καπνιστή που ανέχεται τον καπνό από τσιγάρα που καπνίζουν άλλα άτομα σε ένα πάρτι.

Ωστόσο, σε κάθε μία από τις παραπάνω ιστορίες, οι καπνιστές παρουσιάζονται να χρησιμοποιούν χάρτινες σφυρίχτρες, αντί να καπνίζουν τσιγάρα.

Στόχος της εκστρατείας είναι να δείξει ότι μπορεί να προσφερθεί βοήθεια στα άτομα εκείνα που είτε είναι εξαρτημένα από το κάπνισμα, είτε είναι επιρρεπή σε αυτό, είτε ανήκουν στην κατηγορία των παθητικών καπνιστών.

Οι διαφημίσεις δεν καταδικάζουν τους καπνιστές και τους νέους αλλά, αντίθετα, επικεντρώνονται στο «γελοίον» του ίδιου του τσιγάρου.

Ο Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, παρουσίασε στον Τύπο τη διαφημιστική εκστρατεία με τίτλο «HELP: Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο».

«Οι διαφημίσεις αυτές έχουν ως στόχο να αντιστρέψουν τα μηνύματα της βιομηχανίας καπνού, δείχνοντας ότι το κάπνισμα δεν είναι ούτε ‘προχωρημένο’ ούτε συναρπαστικό -ούτε καν φυσιολογικό. Κάνοντας χρήση του χιούμορ, η εκστρατεία επιδιώκει να υπογραμμίσει πόσο γελοίο είναι το κάπνισμα στην πραγματικότητα, στέλνοντας παράλληλα ένα σοβαρό μήνυμα ότι τα άτομα μπορούν να βοηθηθούν ώστε να ζήσουν μια ζωή χωρίς κάπνισμα», τόνισε ο κ.Κυπριανού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή ενέκρινε διατάξεις εφαρμογής για την εμφάνιση «προειδοποιητικών εικόνων» στα πακέτα τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων μαύρων πνευμόνων και χαλασμένων δοντιών.

in.gr – 26/5/2005

Σχετικά άρθρα