X

Περισσότερα από 12 εκατομμύρια τα κρούσματα καρκίνου το 2007

Τουλάχιστον 12,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου θα έχουν διαγνωστεί
στον κόσμο έως τα τέλη του έτους και η νόσος θα προκαλέσει 7,6
εκατομμύρια θανάτους, ή 20.000 την ημέρα, στη διάρκεια του 2007,
ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.



Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι τρεις πιο συχνοί καρκίνοι στους άνδρες είναι του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Στις γυναίκες πιο συνήθεις είναι ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα, το οποίο ενοχοποιείται για σχεδόν 100 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο τον 20ο αιώνα και αναμένεται να προκαλέσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο, οι περισσότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο καρκίνος του πνεύμονα, του στομάχου και του ήπατος έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ανδρών, ενώ τις γυναίκες πλήττουν συχνότερα ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας και του στομάχου.

Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, δύο στους τρεις πιο συχνούς καρκίνους στους άνδρες (στομάχου και ήπατος) και στις γυναίκες (μήτρας και στομάχου) οφείλονται σε λοίμωξη.

Σχεδόν το 15% όλων των καρκίνων στον κόσμο οφείλεται σε λοιμώξεις, κυρίως από ιούς. Όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό του καρκίνου που οφείλεται σε λοίμωξη είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες (26% έναντι 8%).

Τα 5,4 εκατομμύρια κρούσματα και οι 2,9 εκατομμύρια θάνατοι θα καταγραφούν στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ 6,7 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 4,7 εκατομμύρια θάνατοι αντιστοιχούν στις αναπτυσσόμενες.

Η συχνότητα του καρκίνου αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς μειώνεται η παιδική θνησιμότητα και οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο, υιοθετώντας όμως το δυτικό τρόπο ζωής.

Η έκθεση είναι η πρώτη που δημοσιεύει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου για τη συχνότητα των νεοπλασιών σε όλο τον κόσμο. Οι προβολές βασίζονται στοιχεία της τράπεζας δεδομένων Globocan 2002, τα οποία συλλέχθηκαν από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας Καρκίνου (IARC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα