X

Πιο χαρούμενα τα παιδιά των γυναικών που δεν καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης

Οι μητέρες που διακόπτουν το κάπνισμα ενώ είναι έγκυες
τείνουν να έχουν πιο χαρούμενα και προσαρμοστικά παιδιά, σύμφωνα με
βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of
Epidemiology and Community Health.



Η Δρ Κέι Πίκετ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στη Μ. Βρετανία εξηγούν ότι τα παιδιά των γυναικών που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης ήταν αξιοσημείωτα κατσούφικα και αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι οι μητέρες που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα φροντίζουν περισσότερο για την υγεία των παιδιών τους. Τα βρέφη των μη καπνιστριών έτειναν εξάλλου να είναι πιο έντονες προσωπικότητες από τα βρέφη των γυναικών που το είχαν απλά διακόψει, γεγονός που δείχνει ότι οι μητέρες που δεν υιοθετούν το κάπνισμα, κάνουν πραγματικά εξαιρετικό καλό.

Ο καπνός μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει επίσης και τα παιδιά αν εισπνέουν τον καπνό απ’ το τσιγάρο της μητέρας. Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 18.000 βρέφη στη Μ. Βρετανία που είχαν γεννηθεί την περίοδο 2000-2002 όπως και τις μητέρες τους, που έπαιρναν μέρος σε μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα. Έκαναν στις μητέρες μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον χαρακτήρα των παιδιών τους. «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα όπως κατά πόσο ένα παιδί είναι δεκτικό ή όχι σε νέα πράγματα, αν φοβάται τους ξένους ή όχι, αν η διάθεσή του είναι χαρούμενη ή όχι», εξηγεί η Δρ Πίκετ. Οι μητέρες χαρακτηρίστηκαν ως βαριές καπνίστριες ή περιστασιακές, μη καπνίστριες ή το έχουν διακόψει. Οι τελευταίες είχαν αξιοσημείωτα πιο «εύκολα» παιδιά. Πρόκειται για έναν σημαντικό συσχετισμό.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Οι περισσότερες γυναίκες που διακόπτουν το τσιγάρο όταν είναι έγκυες, αρχίζουν και πάλι να καπνίζουν μετά το τέλος της κύησης. Αυτό που κάνουν είναι η λήψη μιας πολύ σοβαρής δράσης για την προστασία του απογόνου τους. Τα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα ενδεχομένως να κληροδοτούν τα γενετικά χαρακτηριστικά τους στους απογόνους τους. Συνεπώς, οι γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν γενικότερα καλύτερη λειτουργικότητα, περιλαμβανομένων και πιο σταθερών σχέσεων, περισσότερες ικανότητες στην χρήση των κοινωνικών πηγών και λιγότερο διαταραγμένη και αγχώδη ζωή και είναι επίσης λιγότερο πιθανόν να έχουν ιστορικό κοινωνικών προβλημάτων και αντικοινωνικής συμπεριφοράς συγκριτικά με τις γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παρούσα έρευνα δείχνει ότι οι βαριές καπνίστριες έχουν τα πλέον «δύσκολα» παιδιά, με χαμηλό σκορ θετικής διάθεσης. Η Δρ Πίκετ συνεχίζει να παρακολουθεί τα βρέφη και να αναλύει στοιχεία από την ηλικία των τριών και πέντε ετών, όταν τα παιδιά θα αρχίσουν να δέχονται επιρροές από δασκάλους και άλλα άτομα, εκτός των γονέων.
HEALTH.IN.GR

Σχετικά άρθρα