Πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στη νέα πρόταση του υπουργείου Υγείας

Πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος θα περιλαμβάνει, η νέα πρόταση του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς. Το μέτρο θα είναι αυστηρό, αλλά θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμο, άφησε να εννοηθεί σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά από συναντήσεις που είχε με τη συντονιστική αντικαπνιστική επιτροπή και τους εκπροσώπους άλλων φορέων, όπως οι εστιάτορες, οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, οι περιπτεριούχοι, οι ξενοδόχοι, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και άλλοι.

Το υπουργείο ήδη έχει αναθεωρήσει το νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι από τον περασμένο Ιούλιο που εφαρμόστηκε, τα αποτελέσματα, όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι απογοητευτικά. 
Η υπουργός μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ο νόμος εμφανίζει αντιφάσεις, προχειρότητα στις διατάξεις και δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Γι’ αυτό 
δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα παρουσιάσει νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος. 
Η πρότασή της αφορά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, η αχίλλειος πτέρνα του νόμου, η οποία ήταν και η αιτία για να μην εφαρμοστεί, ήταν οι εξαιρέσεις οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς να τον παρερμηνεύσουν. 
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων είπαν ότι η πλήρης απαγόρευση είναι η λύση, αλλά ζήτησαν να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις τα νυχτερινά κέντρα, τα καφενεία και τα μπαρ. Επίσης, εξήγησαν ότι συχνά ο νόμος καταπατείται από τους ίδιους τους καπνιστές και είναι λάθος να επιβάλλονται κυρώσεις μόνο στους επιχειρηματίες. 
Στη συνάντηση που είχε η κ. Ξενογιαννακοπούλου με τους εμπλεκόμενους φορείς συμμετείχε και η υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά.
ΤΟ Βήμα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
One Comment

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.