Συνέντευξη Αβραμόπουλου για το κάπνισμα – 25 Ιουνίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει στη χώρα μας μια νέα πραγματικότητα:

Μια βαθιά τομή, μια ουσιαστική αλλαγή που θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας και βέβαια στην προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων. Είναι αλήθεια ότι παρά την προετοιμασία που έχει γίνει, την ενημέρωση, τις διαβουλεύσεις, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Κι εδώ χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Την πολιτική μας εξαρχής την διέκρινε και θα την ορίζει και στο μέλλον η αίσθηση του δημόσιου καθήκοντος και τίποτε παραπάνω απ’ αυτό. Μιλάμε για μια αλλαγή που έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω, ν’ ανατρέψει νοοτροπίες ετών και να προσαρμόσει τις καθημερινές μας συνήθειες, ή αν θέλετε όλους τους όρους που καθορίζουν τον καθημερινό μας πολιτισμό με τα δεδομένα που ισχύουν σε όλες τις πολιτισμένες, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Γνωρίζουμε συνεπώς ότι υπάρχουν δυσκολίες, τριβές, αντιδράσεις από μειοψηφίες, ακόμα και επιθέσεις που θα υποστούμε από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και διάφορους κύκλους που βέβαια δε θέλουν να δημιουργούν την πατρίδα μας να κάνει αυτό το βήμα μπροστά. Ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία πίεση δεν θα περάσει. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα ήθελα να εκπέμψω διότι η απόφασή μας είναι δεδομένη, σας είπα πρωτύτερα ότι αυτό που διακρίνει την πολιτική, ιστορικής σημασίας επιλογή είναι το δημόσιο καθήκον και η προαγωγή και προάσπιση του ανώτερου των αγαθών που είναι η ίδια η ζωή. Εμείς κοιτάμε μπροστά κι έχουμε την πολιτική βούληση ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο βέβαια να θέσουμε σε εφαρμογή πλήρως το νέο αυτό σημαντικό νόμο που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας. Η προσπάθεια αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να εμπεδώσει τ’ αποτελέσματά της θα είναι συνεχής και επίμονη.

Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι στην προσπάθεια που καταβάλλουμε έχουμε για σύμμαχό μας τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γενικότερα ως πολιτική προσέγγιση επιλέξαμε όπως γνωρίζετε, γιατί το παρακολουθείτε στην εξέλιξή του αυτό το θέμα από την αρχή, τη μέθοδο της σταδιακής προσαρμογής σ’ ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό.

Προκρίναμε αυτή τη μέθοδο διότι κρίναμε ότι έτσι θα ενημερωνόταν η ελληνική κοινή γνώμη πάνω απ’ όλα θα εξοικειωνόμαστε όλοι με αυτό που από κάποια στιγμή και μετά θα γινόταν νόμος του κράτους και θα προσαρμοζόμαστε.

Επιλέξαμε αυτό που θα μπορούσαμε ν’ αποκαλέσουμε, το ρεαλιστικό μοντέλο, γιατί πιστεύουμε ότι ο βασικός στόχος, το διακύβευμα της προσπάθειάς μας είναι ν’ αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας ρυθμιστικό πλαίσιο για την διαχείριση της καπνιστικής συνήθειας. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, στόχος μας δεν είναι ούτε η δαιμονοποίηση ούτε βέβαια η γκετοποίηση των καπνιστών.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.