X

Συνέντευξη τύπου του Αβραμόπουλου για το κάπνισμα – 11 Ιουνίου 2009

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος,
παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την επικείμενη
εφαρμογή του νέου Νόμου για το κάπνισμα από 1ης Ιουλίου 2009. Ακολουθεί
το κείμενο της Συνέντευξης Τύπου:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας καταρχήν. Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να είστε σήμερα εδώ σε αυτή την ενημερωτική συνάντηση για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, αρχής γενομένης απ’ την επικείμενη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, δηλαδή από την 1η Ιουλίου.

Το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πλέον υψηλό. Όλοι περιμένουν αυτή τη στιγμή. Είναι αλήθεια ότι έγινε μία προετοιμασία σε βάθος χρόνου, κάτι που εξοικείωσε και την κοινωνία με τα μέτρα που πρόκειται να πάρουμε.

Όπως ξέρετε προηγήθηκε μία σειρά διαβουλεύσεων και συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους και άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, εκπροσώπους καταστηματαρχών, ΜΗΚΥΟ, συνεργασία σε επίπεδο κυβερνητικό με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ώρα εκείνη.

Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο μας ολοκληρώνει πλέον όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ρυθμίσεις με στόχο βέβαια την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος, απ’ όλους ανεξάρτητα τους κλειστούς εργασιακούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους από την 1η Ιουλίου.

Σημειώνω ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι η πιο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει ποτέ η ελληνική πολιτεία για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, που έχει ριζώσει με τα χρόνια, που απαιτεί την ενεργητική συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας, τον αποτελεσματικό συντονισμό όλων των συναρμόδιων κρατικών φορέων, τη συμβολή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και βέβαια των ΜΜΕ.

Πάνω απ’ όλα όμως η εφαρμογή του νόμου θα δείξει στην πράξη το μερίδιο συμμετοχής όλων μας στο να βάλουμε ένα καθοριστικό εθνικό στόχο και τελικά να τον πετύχουμε.

Να κάνουμε με άλλα λόγια μία μικρή επανάσταση για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να προασπίσουμε ως κοινωνία αναφαίρετα δικαιώματά μας, αλλά και πάνω απ’ όλα την υγεία των παιδιών μας.

Η αλλαγή νοοτροπίας για το κάπνισμα είναι η πιο σημαντική κληρονομιά που αφήνει στην ελληνική κοινωνία ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ήδη, πριν ακόμα φτάσουμε στην 1η Ιουλίου, έχει δημιουργηθεί όπως επεσήμανα στην αρχή, μία ισχυρή κοινωνική δυναμική για την εφαρμογή του νόμου.

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της νομοθετικής μας προσπάθειας και πρωτοβουλίας. Καταφέραμε να φέρουμε στο προσκήνιο ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για τη δημόσια υγεία του τόπου μας. Ένα ζήτημα που για χρόνια καλυπτόταν από ένα πέπλο σιωπής, τώρα απασχολεί έντονα το δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, στα blogs.

Καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της δυναμικής αυτής είχε η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Χάρτας «Δέσμευση Ζωής», μία πρωτοβουλία του Πρώτου Πολίτη της χώρας μας, που βοηθάει καθοριστικά να συγκεντρώσουμε χιλιάδες υπογραφές από συμπολίτες μας για την υποστήριξη του νόμου.

Όπως επίσης καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή των ΜΜΕ, η δική σας δηλαδή συμβολή, στην υπεύθυνη ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για το κάπνισμα. Και απ’ αυτό το βήμα σήμερα θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μας προς τα ΜΜΕ, για την ανεκτίμητη συμβολή τους μέχρι τώρα, στην προσπάθεια που καταβάλουμε για να αναδείξουμε την πρωταρχική σημασία του αντικαπνιστικού αγώνα.

Σε ότι αφορά τον κυβερνητικό συντονισμό. Προωθήσαμε το έργο του συντονισμού όλων των συναρμόδιων κρατικών φορέων για την εφαρμογή του νόμου. Η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Κάπνισμα στην οποία δώσαμε το όνομα δύο σημαντικών προσωπικοτήτων που έχουν συμβάλει καθοριστικά στον υγειονομικό μας πολιτισμό, αναφέρομαι στον Σπύρο Δοξιάδη και στο Γιώργο Γεννηματά, αυτή η Συντονιστική Επιτροπή έχει ήδη έρθει σε επαφή με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Υπουργείο Αμύνης.

Αποτέλεσμα των επαφών αυτών είναι η Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών που αφορά στις κυρώσεις για τους παραβάτες του νόμου στον ευρύτερο χώρο της δημόσιας διοίκησης, ενώ το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχωράει στη σχετική εγκύκλιο για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των πλοίων της ακτοπλοϊας.

Το Υπουργείο μας με τη σειρά του και όπως προβλέπει πάντα ο νόμος, έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τις Νομαρχίες και τους Δήμους, για να εκδώσουν σχετική άδεια προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάτω των 70 τ.μ. που επιθυμούν να λειτουργήσουν μετά την 1η Ιουλίου μόνο για καπνιστές.

Το Υπουργείο μας θα προμηθεύσει μέσα στις επόμενες μέρες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ανάλογη σηματοδότηση για να την παραδώσει με τη σειρά της στα συγκεκριμένα καταστήματα. Πρέπει να τονίσω εδώ ότι η σήμανση θα είναι εντελώς δωρεάν για όλα τα καταστήματα και τούτο διότι έχουμε πληροφορίες ότι ορισμένες εταιρείες – θέλω να το σημειώσετε αυτό – προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το νόμο αυτό προτείνοντας ταμπέλες σήμανσης αντί αντίτιμου 60 και άνω ευρώ.

Έχουμε ήδη ειδοποιήσει τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσες εταιρείες χρησιμοποιήσουν το νόμο για ιδιοτελείς σκοπούς και για δικό τους όφελος. Αναφορικά με το Call Center, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, έχει εγκατασταθεί και προχωράει η λειτουργία τους τις επόμενες ημέρες, στο χώρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Call Center με τετραψήφιο αριθμό κλήσης.

Θα προσφέρει συμβουλές απεξάρτησης από το τσιγάρο, θα κατευθύνει τους πολίτες στα αντικαπνιστικά ιατρεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα ενημερώνει με εξερχόμενες κλήσεις όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τις διατάξεις του νόμου, θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του νόμου και θα διατηρεί στατιστικά αρχεία για την εφαρμογή του νόμου στη χώρα μας.

Επίσης, στον τετραψήφιο αυτό αριθμό οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου.

Αναφορικά τώρα με κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό, με την απαγόρευση εξωτερικής διαφήμισης για τον καπνό. Συνεπείς στο σχεδιασμό της αντικαπνιστικής μας πολιτικής και αποφασισμένοι για την αποτελεσματική εφαρμογή και υλοποίησή της, στην Υπουργική Απόφαση που εκδίδουμε σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2009 η διαφήμιση των προϊόντων καπνού μέσω της χρήσεως γιγαντοαφισών και την εν γένει υπαίθρια διαφήμιση.

Με την απόφασή μας αυτή εκπληρώνουμε τους στόχους που έχουν τεθεί με τη σύσταση της 2ας Δεκεμβρίου του 2002 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το άρθρο 13 του Ν. 3420/2005 για την κύρωση της σύμβασης πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού. Είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η διαφήμιση θα επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους του νόμου μονάχα στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού.

Αναφορικά τώρα με την αντικαπνιστική εκστρατεία, η επίσημη αντικαπνιστική εκστρατεία του Υπουργείου θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες, θα διαρκέσει 6 μήνες και θα κορυφωθεί τους μήνες του φθινοπώρου που είναι και το κρίσιμο χρονικό διάστημα για την καθολική εφαρμογή του νόμου. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι το μέτωπο ενημέρωσης και εκπαίδευσης θα είναι συνεχές και σε βάθος.

Η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία, αλλά η αρχή για την προσπάθεια που καταβάλουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και να θεμελιώσουμε υπεύθυνες συνειδήσεις για το πιο κρίσιμο ζήτημα για τη δημόσια υγεία του τόπου.

Αναφορικά με την απαγόρευση σε κλειστούς χώρους εργασίας, με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2009 του νόμου για το κάπνισμα και μετά τη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι απαγορεύσεις καθορίζονται ως εξής:

Απ’ την 1η Ιουλίου το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ομοίως απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στα καταστήματα αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 3 του νόμου, η δυνατότητα λειτουργίας ειδικού χώρου για κάπνισμα περιορίζεται από τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

Πρώτον. Ο ειδικός χώρος για κάπνισμα εφ’ εξής θα ονομάζεται «ειδικός χώρος», αποτελεί ιδιαίτερο μέρος του καταστήματος και η επιφάνειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος, ενώ θα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή του καταστήματος.

Στα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και στα καζίνο εμβαδού άνω των 300 τ.μ., οι ειδικοί χώροι μπορούν να φτάσουν στο 40% της συνολικής επιφάνειας του καταστήματος, πάντοτε κάτω από τους όρους που περιέγραψα πριν.

Δεύτερον. Ο ειδικός χώρος πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αρνητικής πίεσης, ρυθμού ανακύκλωσης του αέρα ανά ώρα, ροής του ανακυκλούμενου αέρα και επιφανείας που θα αναλογεί σε κάθε άτομο που θα βρίσκεται μέσα στο χώρο αυτό.

Οι προδιαγραφές και το σύνολο των τεχνικών χαρακτηριστικών, έχουν καθοριστεί και αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο ειδικός χώρος θα διαθέτει δικό του σύστημα εξαερισμού, ανεξάρτητο από το σύστημα εξαερισμού ή κλιματισμού του υπολοίπου καταστήματος. Ο αέρας του ειδικού χώρου πρέπει να διοχετεύεται με τον κατάλληλο μηχανισμό στο εξωτερικό του κτιρίου και να μην ανακυκλώνεται για να επαναπροωθηθεί στο εσωτερικό του.

Για την ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό του ειδικού χώρου θα διοχετεύεται αέρας που θα τυγχάνει ειδικής αναγκαίας πάντα επεξεργασίας – φιλτράρισμα δηλαδή – και θα προέρχεται είτε από άλλους χώρους του καταστήματος που απαγορεύεται το κάπνισμα, είτε από εξωτερικούς σε σχέση με το κατάστημα χώρους.

Η μέγιστη χωρητικότητά του, καθώς και ο χαρακτηρισμός του ως ειδικού χώρου, θα αναφέρονται με ειδική φωσφορίζουσα σήμανση όπου αυτό απαιτείται, σε σχέση με το φωτισμό του καταστήματος, σε εμφανές σημείο της διαχωριστικής κατασκευής.

Τρίτον. Η άδεια για τη δημιουργία και τη λειτουργία ειδικού χώρου, θα ενσωματωθεί στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος κατόπιν αίτησης στην αρμόδια δημοτική αρχή. Διευκρινίζεται ότι από την 1η Ιουλίου όποιο κατάστημα δεν έχει λάβει την άδεια για τη λειτουργία του ειδικού χώρου, δε θα μπορεί να λειτουργεί παρά μόνο ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση.

Τέταρτον. Στον ειδικό χώρο δε θα επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών που δεν προσφέρονται σε άλλα τμήματα του καταστήματος και δεν θα είναι αναγκαία η διέλευση απ’ αυτόν για την πρόσβαση στους χώρους υγιεινής και τους κοινόχρηστους χώρους του καταστήματος.

Πέμπτον. Η είσοδος νέων ηλικίας μέχρι 18 ετών στον ειδικό χώρο απαγορεύεται και η σχετική απαγόρευση θα αναγράφεται με ειδική σήμανση σε εμφανές σημείο της διαχωριστικής κατασκευής. Ο ειδικός χώρος δεν μπορεί να περικλείει τη σκηνή των εκδηλώσεων ή παραστάσεων του καταστήματος ή παρουσίασης και ερμηνείας των καλλιτεχνών.

Έκτον. Οι όροι για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αποδοτικού συστήματος εξαερισμού, εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις των καταστημάτων εμβαδού μέχρι 70 τ.μ. για τα οποία οι υπεύθυνοι λειτουργίας του θα επιλέξουν να λειτουργήσουν όπως είπαμε στην αρχή, ως χώροι καπνιζόντων. Η σχετική δήλωση θα γίνεται από τους υπεύθυνους στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία και το ειδικό σήμα με το οποίο το κατάστημα θα χαρακτηρίζεται ως χώρος καπνιζόντων, θα διατίθεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους δήμους.

Έβδομον. Στα καταστήματα εστίασης η παράβασης των όρων του νόμου 3730 και της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, δεν επιφέρει κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπεύθυνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ’ όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ’ αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.

Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτει ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και αν στον χώρο αυτό υπάρχει στέγαστρο. Σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων επιλέξουν να μη δημιουργήσουν ειδικούς χώρους ισχύει η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε σημείο του.

Είναι ανάγκη να τονίσουμε ότι η όποια εφαρμογή των κατασταλτικών διαδικασιών και η επιβολή προστίμων και κυρώσεων ούτε αυτοσκοπός είναι ούτε το σημείο βεβαίως αναφοράς του νόμου. Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, η εφαρμογή της αντικαπνιστικής πολιτικής είναι επιταγή προστασίας της δημόσιας υγείας. Και στην προσπάθεια εφαρμογής του νόμου, κύριο σύμμαχό μας έχουμε την κοινωνία των πολιτών και την αντικαπνιστική συνείδηση που ήδη καλλιεργείται και αναπτύσσεται στη χώρα μας. Η κοινωνία μας είναι ώριμη όσο ποτέ για ν’ αγκαλιάσει και ν’ αναδείξει αυτές τις σημαντικές επιλογές για τον κοινωνικό μας πολιτισμό.

Για την επιβεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των προστίμων θα λαμβάνεται υπάντα υπ’ όψιν η πρόθεση των υπευθύνων της επιχείρησης να εφαρμόσουν τα μέτρα κι ακόμα περισσότερο να προωθήσουν τους στόχους της αντικαπνιστικής πολιτικής. Θα λαμβάνονται υπ’ όψιν η ειλικρινής πρόθεση και προσπάθεια των υπευθύνων της επιχείρησης να εφαρμόσουν τις απαγορευτικές διατάξεις συμβάλλοντας και αυτοί στους βασικούς στόχους του νόμου που είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Η επιλογή των καταστημάτων να μην δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για το κάπνισμα και η υιοθέτηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος είναι παράγοντες που λαμβάνονται υπ’ όψιν και καταδεικνύουν την πρόθεση για εφαρμογή των διατάξεων και εκπλήρωση των σκοπών του νόμου. Η πολιτεία θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν και θα εκτιμήσει την προσφορά των καταστηματαρχών που θα επιλέξουν τα καταστήματά τους να είναι μη καπνιζόντων στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου.

Τα πρόστιμα θα είναι πάντα πλήρως αιτιολογημένα και θα στοχεύουν στη δημιουργία κοινωνικής αντίληψης για την αναγκαιότητα και την αποδοχή των ρυθμίσεων του νόμου, ρυθμίσεων που απηχούν την πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση πόρων για τη δημόσια υγεία και την προαγωγή του κοινού καλού. Όπως είπα η επιβολή των προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός, σε παραβάσεις μάλιστα που προκύπτει ότι ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας έλαβε όλα τα μέτρα για την αποφυγή τους.

Ο κυρωτικός μηχανισμός πρέπει να υπακούει στους κανόνες της λογικής και της αναγκαιότητας. Είναι οι ίδιοι κανόνες που μας οδήγησαν στην ψήφιση του νόμου που αφορά ουσιαστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας, στόχο κάτι παραπάνω από λογικός και πολύ περισσότερο αναγκαίος.

Αυτά ως προς το κάπνισμα. Νομίζω ότι ήταν πλήρης η περιγραφή του πώς έχει το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου. Εκείνο που απλώς θα ήθελα να σημειωθεί είναι ότι πέραν εκείνων που ήδη σας είναι γνωστά σημαντικό μέτρο είναι η απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης, τελειώνουμε με αυτό, είναι μια μεγάλη τομή και βέβαια το άλλο που έχει να κάνει με τα πρόστιμα όπως σας τα περιέγραψα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μια που τελειώσατε μ’ αυτό, επειδή ακριβώς αν πάτε εδώ δίπλα σε οποιοδήποτε μεγάλο πολυκινηματογράφο όπου συχνάζουν και νέα παιδιά, οι διαφημίσεις προϊόντων καπνού είναι ουσιαστικά το 70% των διαφημίσεων που παίζονται… .

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε δίκιο… Τέρμα, τελειώνουν. Και όχι μόνο, θα θέλατε να προσθέσετε φαντάζομαι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αναφερθήκατε σ’ αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η περιγραφή πλήρως καλύπτει και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θεωρείται υπεύθυνη διαφήμιση όμως αυτή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απαγορεύεται η διαφήμιση σε χώρους δημόσιας συνάθροισης και όπου οι χώροι αυτοί δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως χώροι καπνιστών. Δηλαδή σ’ ένα μαγαζί των 70 τ.μ. όπου ο καταστηματάρχης κρίνει ότι πρέπει να το χαρακτηρίσει ως χώρα καπνιστών, θα επιτρέπεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό από την 1η Ιουλίου ή από 1η Σεπτεμβρίου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από 1η Σεπτεμβρίου. Αλλά και κάτι άλλο, θ’ απαγορεύεται και η διάθεση στο όνομα της διαφήμισης προϊόντων καπνού. Διότι στους κινηματογράφους που αναφερθήκατε πριν, θα έχετε διαπιστώσει ότι μοιράζουν και δωρεάν τσιγάρα. Όλα αυτά τελειώνουν. Δηλαδή η διαφήμιση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, η δημόσια διάθεση σταματάει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι το 30% του ωφέλιμου χώρου θα μπορεί να είναι απομονωμένο. Να το διευκρινίσουμε. .

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα χωριστεί ο χώρος στον ειδικό χώρο που είναι το καπνιστήριο ουσιαστικά και σε χώρο μη καπνιζόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα είναι οι καπνίζοντες βεβαίως, ο μεγαλύτερος χώρος είναι για τους μη καπνίζοντες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει χώρος καπνιστών μέσα εδώ; Αυτό λέτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέσα πού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας δώσουμε το παράδειγμα της ΕΡΤ…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μιλάμε για την ΕΡΤ, μιλάμε μόνο για τα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα. Στην ΕΡΤ θα καπνίζουν στο παράθυρο, έξω. Προσέξτε, το καπνιστήριο μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πουθενά αλλού. Είναι πολύ απλό. Για την ΕΡΤ δε ρωτήσατε; Για τα Υπουργεία.. Δε θα καπνίζει κανείς..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ιδιωτική εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στους ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους οπότε εμπίπτει στην απαγόρευση του νόμου. Σας είπα, καπνιστήριο μόνο στα μαγαζιά, στα εστιατόρια. Για να το ξεκαθαρίσουμε, να γίνει κατανοητό: Ούτε σε χώρους δημόσιας συνάθροισης όπως είπαμε, σε δημόσια καταστήματα, Υπουργεία, σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, απαγορεύεται το κάπνισμα, είναι ξεκάθαρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στις εφημερίδες κ. Υπουργέ, έτσι δεν είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και στις εφημερίδες. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι είναι ενθαρρυντικό ότι πολλές εφημερίδες ήδη το έχουν εφαρμόσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα εξηγήσαμε πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση προτείνω οι πρώτες έφοδοι να γίνουν στις εφημερίδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί οι Διευθυντές μας καπνίζουν πάνω μας… .

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάψετε να τους στενοχωρείτε πολύ… Είναι ξεκάθαρη η απάντηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι ισχύει παντού, σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο πράγμα είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί στα νοσοκομεία να υπάρχει…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει στα νοσοκομεία… Ήδη απαγορεύεται στα νοσοκομεία, απλώς δεν εφαρμόζεται.. Αυτό από πού προκύπτει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προσδιορίσουμε τι εννοούμε «υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για τα καταστήματα τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις καφετέριες, τα μπουζούκια, τα νυχτερινά κέντρα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καζίνο εξαιρείται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό έχει 40%. Αλλά όπως είπαμε διαχωρίζονται οι χώροι. Είναι δυο διαφορετικοί χώροι. Όπως παρατηρήσατε από την περιγραφή που σας έγινε πρωτύτερα, δεν συγκοινωνούν ούτε οι αεραγωγοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα ταξί τι θα γίνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λεωφορεία, αεροπλάνα, ήταν η πρώτη απαγόρευση και ευτυχώς ισχύει. Τα πλοία, ακτοπλοΐα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός ο τετραψήφιος αριθμός έχει αποφασισθεί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήδη έχει εγκατασταθεί το call center, περιμένουμε τον αριθμό..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτως ή άλλως οι άδειες για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκδίδονται από τον Δήμο. Τώρα λοιπόν προστίθεται κι αυτή η διάταξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προλάβουν διότι θα είναι μη καπνιζόντων μέχρι να πάρουν την άδεια. Οπότε μέχρι τον Οκτώβριο θα το έχουν λύσει, να είστε βέβαιοι. Έχουν τη δυνατότητα όσο θέλουν εφ’ όσον είναι μη καπνίζοντες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουν τη δυνατότητα συνεχώς να ορίσουν τους χώρους. Φέρνω ένα παράδειγμα: Στην Ισπανία πολλά καταστήματα δήλωσαν ότι θέλουν να είναι χώροι καπνιστών. Μετά από λίγο καιρό έκριναν ότι αυτό δεν τους συνέφερε. Και το γύρισαν σε χώρο μη καπνιστών. Μετά από λίγο καιρό κάποιος από τους καταστηματάρχες θέλει να το ξαναγυρίσει. Δεν έχει πρόβλημα να το κάνει. Αυτό θα προσαρμοστεί στα δεδομένα τα κοινωνικά. Δε θα μπερδευτεί καθόλου. Όποιος μπερδευτεί θα υποστεί τις επιπτώσεις.

Αλλά όπως είπε ο κ. Καλογερόπουλος πριν, μέχρι να το δηλώσουν στον Δήμο και να πάρουν την άδεια θεωρείται ως χώρος μη καπνιζόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την εφαρμογή των μέτρων θα γίνεται κάποιος έλεγχος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε ανακοινώσει κάποιο ειδικό σώμα πριν από λίγο καιρό… Θα υπάρξει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήδη ενισχύεται το ΣΕΥΠ το οποίο θα διενεργεί ελέγχους, αλλά αντίστοιχες οδηγίες έχουν δοθεί και στις Αστυνομικές Αρχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μας είχατε πει την προηγούμενη φορά ότι στον έλεγχο θα έχει εμπλοκή και το παλιό ΣΔΟΕ, η Ειδική Υπηρεσία…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποτέ δεν έχει ακουστεί κάτι τέτοιο. Τι δουλειά έχει αυτό; Το ΣΔΟΕ καμιά φορά προκαλεί κάπνισμα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καμιά εικόνα για το πόσα μαγαζιά κάτω των 70 τετραγωνικών έχουν δηλώσει αν θέλουν….

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ολόκληρη τη χώρα; Περίπου 14.000. Είναι το σύνολο των μικρών αυτών επιχειρήσεων που θα κληθούν να ορίσουν τους χώρους τους ως χώρους καπνιζόντων και μη καπνιζόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ τα έσοδα αυτά…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στον αντικαπνιστικό αγώνα.. Υπάρχει Ταμείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε δει ποτέ καμία χώρα το Ταμείο να το έχει κανένα Υπουργείο; Το Υπουργείο Οικονομικών το έχει. Και μιας και το είπατε, από την εποχή του αείμνηστου Γεννηματά οφείλονται πολλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πήγαινε στο ΙΚΑ Υπουργέ…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπου και να πήγαινε, θα πήγαινε στο Υπουργείο Υγείας, αυτή ήταν η δέσμευση τότε και δεν τηρήθηκε. Τώρα θα τηρηθεί; Μιλάμε για το τέλος που είχε επιβληθεί επί Γεννηματά με σκοπό να περιέρχεται στη υγεία για αντίστοιχους σκοπούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα τα πρόστιμα πού θα κυμαίνονται; Από εκεί μέχρι εκεί, μην τα πούμε αναλυτικά, αλλά ….

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νομός τα γράφει, θα τα πούμε σε λιγάκι αυτά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μήπως τα θυμάται ο κ. Μπεχράκης; κ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Αν θυμάμαι καλά είναι μέχρι 500 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι εφ’ όσον δεν έχει υποδειχθεί παράβαση σε χώρους εστίασης από πελάτη δε θα υπάρχουν κυρώσεις. Μας το διευκρινίζετε λιγάκι αυτό; Δηλαδή πολύ χαλαρό το βλέπω αυτό το μέτρο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπό ποία έννοια είναι χαλαρό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να υποδείξει ο πελάτης κάποιον που καπνίζει για να υπάρχουν κυρώσεις; Αυτό δεν είπατε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο καταστηματάρχης έχει υποχρέωση μέσα στο χώρο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μας το διευκρινίσετε λιγάκι αυτό.

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να το διευκρινίσω: Εάν ο ιδιοκτήτης, ο υπεύθυνος του καταστήματος βρίσκεται στην κουζίνα, βρίσκεται αλλού ή βρίσκεται έξω και υπάρχει ένας ο οποίος καπνίζει, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ο οποίος ενοχλείται, ή το γκαρσόνι να του το πει, ώστε να σταματήσει να καπνίζει. Από τη στιγμή την οποία σταματήσει να καπνίζει το αδίκημα έχει ήδη διαπραχθεί διότι κάπνιζε. Δε σημαίνει λοιπόν ότι θα του βάλουμε πρόστιμο του ανθρώπου. Εμείς δε θέλουμε να βαρύνουμε τον κοσμάκη και την κοινωνία, εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα μέτρο το οποίο θα έχει έναν χαρακτήρα που θα οδηγήσει κάπου.

Εξ ου και η απαγόρευση, αυτό που λέγατε πριν. Εμάς δε μας ενδιαφέρει πότε θα πάρουν τις άδειές τους, διότι εμείς βάζουμε μη καπνιζόντων από 1η Ιουλίου όποιος δεν την πάρει, δεν είναι στους καπνίζοντες. Ας μην πάρουν ποτέ, καλύτερα για το μέτρο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου) Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και στους καπνίζοντες, βεβαίως. Θα είναι πιο ελαστικοί και πιο ελαστικοί θα είναι ακόμα σε περίπτωση που θα επιλέξουν πάνω από 70 τετραγωνικά να είναι μη καπνίζοντας στα μαγαζιά τους. Εκεί πρέπει λίγο να τους βοηθήσουμε στο μέτρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει συνείδηση στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει έλεγχος σε τίποτα. Δεν υπάρχει έλεγχος από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις συνθήκες εργασίας, πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν υπάρχει πίστη του κόσμου ότι ο έλεγχος αυτός θα εφαρμοστεί. Εσείς καλείτε τον κόσμο να υποβάλλει και κάποιες καταγγελίες στον 4ψήφιο αυτόν αριθμό ανάμεσα στα άλλα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι περνάμε νόμους που δεν εφαρμόζονται. Εδώ ακριβώς είναι που κρίνονται οι πάντες. Κρίνεται η πολιτεία ως προς τη δυνατότητά της να εφαρμόζει τους νόμους. Κρίνονται οι πολίτες ως προς το βαθμό συμμετοχής τους, ενσυνείδητης συμμετοχής τους στην εφαρμογή του νόμου.

Θέλω να επισημάνω κάτι: Όλη αυτή τη προσπάθεια που έχει συγκεκριμένο σκοπό, τον περιγράψαμε, τον έχει κατανοήσει ο κόσμος, δεν είναι τυχαίο ότι το 80% του ελληνικού πληθυσμού αυτή τη στιγμή στηρίζει με πάθος αυτή την παρέμβαση, αυτό το μέτρο που παίρνουμε, όπως και το γεγονός ότι ένα 60-62% των καπνιστών είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της συλλογικής προσπάθειας που κάνουμε. Αν είναι να μείνουμε μονάχα στα αστυνομικά μέτρα απέτυχε το μέτρο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εδώ χρειάζεται η συνειδητή συμμετοχή όλων έτσι ώστε ν’ αποδείξουμε ότι είμαστε μια πολιτισμένη πολιτεία με πολίτες που σέβονται τους θεσμούς, με την πολιτεία ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προαγάγουν και προασπίζουν την δημόσια υγεία. Είναι ένα στοίχημα θεσμικού και κοινωνικού πολιτισμού. Εγώ δεν το δέχομαι ως πολίτης αυτής της χώρας, κάθε φορά που πάει να περάσει ένας νόμος να τον αμφισβητούν κάποιοι, να επιχειρούν να τον ακυρώσουν στην πράξη.

Κάποτε πρέπει να αποδείξουμε σε αυτό τον τόπο ότι είμαστε και υπεύθυνοι πολίτες όπως και εμείς που εκπροσωπούμε την πολιτεία ότι είμαστε πραγματικά μια υπεύθυνη πολιτεία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν ήταν να εστιάσουμε μονάχα στη λήψη και εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων πρώτος εγώ θα σας πω ότι θ’ αποτύχουμε. Δεν είναι αυτό όμως. Εδώ έχει περάσει ένας χρόνος και μισός τώρα, αφ’ ότου ανακοινώσαμε τα μέτρα και μετά από λίγο καιρό περάσαμε το νόμο και διαπιστώσαμε όλοι και θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πέρασε πλέον στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας .

Αυτό το προστάδιο ήταν ιδιαίτερα ευεργετικό για να κατανοήσει η ελληνική κοινωνία ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι ένα απλώς ένα ακόμα μέτρο, ούτε απλώς υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην κοινωνία μας, απέναντι στα παιδιά μας. Και το έχει αγκαλιάσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα, αν οδηγηθούμε μονάχα σε αυτό που πολύ σωστά επισημαίνατε πριν, με δεδομένη την ελληνική εμπειρία, δεν θα πάμε καλά. Εγώ πιστεύω όμως ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά. Η ελληνική κοινωνία είναι αποφασισμένη και το διατρανώνει με κάθε τρόπο, να προασπίσει το υπέρτατο αυτό αγαθό που λέγεται δημόσια υγεία. Να προασπίσουμε τα δικαιώματα εκείνων που δεν καπνίζουν και κυρίως να θωρακίσουμε τις επόμενες γενεές. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι αυτό που έχει να κάνει με τα νέα παιδιά, με τις απαγορεύσεις, τις παροτρύνσεις, όπως επίσης και αυτό το μέτρο που σήμερα ανακοινώσαμε για την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης. Παίρνουμε ότι πολλοί δεν το ήθελαν αυτό.

Ένα πράγμα θέλω να σας πω: ο Νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν υπάρχουν παραθυράκια. Είναι ξεκάθαρο. Υπολογίζουμε όμως στη συνδρομή των Ελλήνων πολιτών και κάνω έκκληση σήμερα προς την ελληνική κοινωνία, προς τους Έλληνες πολίτες και προς τους καπνιστές, βοηθήστε την πολιτεία να αποδείξει ότι μπορεί. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Πρέπει να σας πω ότι στο ξεκίνημα αυτής της πολιτικής, υπήρξαν αρκετοί που μας συμβούλευαν να μην προχωρήσουμε, αναλογιζόμενοι πολιτικό κόστος.

Και τότε είχα πει: σαν ωριμάσει στην συνείδηση της κοινωνίας, θα δείτε ότι όχι μονάχα δεν θα υπάρξει πολιτικό κόστος, αλλά θα υπάρξει και εθνικό όφελος και αποδεικνύεται αυτό στην πράξη. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση για μια πλατιά συμμαχία για κάτι, που όλοι πιστεύουμε ότι είναι σωστό και πάνω απ’ όλα οι ίδιοι οι καπνιστές. Διότι αυτοί πάνω απ’ όλα ξέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Κύριε Υπουργέ, τα πρόστιμα ποιος θα τα κόβει; Είπατε για την Αστυνομία και για τη Δημοτική Αστυνομία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και η Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμού του ΣΕΥΠ, έλεγχοι θα γίνονται. Απάντησα πρωτύτερα, μα ο σκοπός δεν είναι αυτός. Οι Δημοτικές Αρχές μέσω των δικών τους οργάνων, ένα από αυτά είναι και η Δημοτική Αστυνομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα είναι όμως τόσο απλά, δεν είναι απλώς μια κλήση που περνάνε 5 χρόνια και πάει κάποιος και την πληρώνει, ή αυτό που είχα ζήσει εγώ σα Δήμαρχος παλαιότερα, όπου κάποτε αφαιρέσαμε μια πινακίδα που ενοχλούσε και ήρθε διαμαρτυρόμενος ο συμπολίτης στο Δημαρχείο για να μου πει «Γιατί μου το κάνατε αυτό κ. Δήμαρχε, εγώ επί 10 χρόνια πληρώνω κάθε χρόνο το πρόστιμό μου»!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Θα κάνουν ελέγχους, ή θα επεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και ελέγχους. Ξαφνικοί έλεγχοι. Το τετραψήφιο θα λειτουργεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σε συμβολικό χαρακτήρα να πούμε για τα μπουζούκια. Ήσασταν ξεκάθαρος, είπατε ότι η πίστα, εκεί που βγαίνει ο αοιδός, εκεί δεν θα υπάρχει κλουβί…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άσε που θα τραγουδάει και καλύτερα γιατί δεν θα τον εμποδίζει ο καπνός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Δεν θα υπάρχει εκεί κλουβί, δηλαδή την 1η Ιουλίου θα μπουν στον ειδικό χώρο οι καπνιστές και στην πίστα αυτή που κάθονται δεν θα καπνίζουν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπαμε κάτι. Από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται το μέτρο και οι χώροι αυτοί είναι χώροι μη καπνιζόντων. Είναι ξεκάθαρο; Οι όροι που περιγράψαμε πρωτύτερα έχουν να κάνουν με τους ιδιωτικούς χώρους που οφείλουν οι καταστηματάρχες να δημιουργήσουν με τα 30 ή τα 40 τ.μ. πλήρως διαχωρισμένα από το χώρο της διασκέδασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακριά από την πίστα. Σας ρωτάω συμβολικά, γιατί πραγματικά τίθεται ένα θέμα ξέρετε, το έχουμε συνδέσει: ποτό και τσιγάρο στα μπουζούκια και είναι οι πρώτοι που αντιδρούν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή στο θέμα αυτό σας μιλώ σαν Υπουργός και επειδή δεν είμαι μπουζουκόβιος, παρακαλώ κάποιον που πηγαίνει στα μπουζούκια να εξηγήσει πως στην πράξη αυτό μπορεί να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω και μια δεύτερη ερώτηση. Έχω ένα αδελφικό φίλο τον Μπάμπη, ο Μπάμπης όταν βγήκε το πρώτο μέτρο που ήταν καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, έκανε το εξής απλό: πήρε τα τασάκια από…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό. Πάει αυτή η εποχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω. Πήρε τα τασάκια από τα μισά τραπέζια και είπε «α, εδώ δεν καπνίζουν». Όποιος πήγαινε όμως και ήθελε να καπνίσει έπαιρνε ένα τασάκι το έβαζε εκεί και κάπνιζε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ή το ανάποδο έβαζε ταμπελάκι «Μη καπνίζοντες».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά κατά το δοκούν, τα ξέρουμε όλοι αυτά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Προσέξτε τώρα τι γίνεται: είναι κάτω από 70 τ.μ. θα πάει λοιπόν θα βγάλει μια άδεια καπνιστών και θέλω να σας ρωτήσω το εξής: εγώ έχω δικαίωμα να μην πάω, θα τύχει όμως να πάω και σε αυτό το μαγαζί….

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα υποστείτε τις συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει κάποιος έλεγχος για τον εξαερισμό του; Γιατί κάτι αναφέρατε και είναι σημαντικό αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και θα υπάρξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλάβατε; Γιατί μου λέει «α, το έλυσα το πρόβλημά μου, θα βγάλω μια άδεια…».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι εισάγεται πλέον από εδώ και πέρα ο κωδικός Μπάμπης, για όποιον πάει να μας κάνει τη ζωή δύσκολη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχει βάλει ένα ανεμιστήρα…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο οποίος ανακυκλώνει όμως τον αέρα. Πάντως επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα και πρωτύτερα: σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο με τα 70 τ.μ., μάλιστα νομίζω η Γαλλία τα έβαλε 100 τ.μ., μέσα σε 3 μήνες το γύρισαν όλοι σε μη καπνιζόντων. Διότι ήταν τόσο ισχυρή η πίεση εκείνων που δεν κάπνιζαν απέναντι στους φίλους τους στους γνωστούς τους στην παρέα τους, που σιγά – σιγά άλλαξαν τη χρήση του χώρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κι εγώ κάτι πάλι με παράδειγμα; Είμαστε σε ένα εστιατόριο, εγώ δεν καπνίζω κάποιος από διπλανό τραπέζι αποφασίζει να ανάψει τσιγάρο όντας σε χώρο που δεν επιτρέπεται. Εγώ ειδοποιώ το Call Center που μας λέτε. Τι θα πρέπει να περιμένω; Να έρθει ο Ράμπο όσο είναι αναμμένο το τσιγάρο; Γιατί άμα ο άλλος το σβήσει στο μεταξύ, δεν θα υπάρχει και παράπτωμα. Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ: Είναι πάρα πολύ απλό. Κατ’ αρχήν δεν νομίζω κανένας να τηλεφωνήσει στο Call Center πριν το πει στο γκαρσόνι και στον υπεύθυνο. Το Call Center είναι η τελευταία ευκαιρία του ανθρώπου, να σωθεί από τον καπνίζοντα! Εκεί όταν θα είναι το Call Center, θα υπάρχει υπηρεσία που θα έρχεται αμέσως, διεύθυνση θα δίνει και θα έρχεται. Σε 20 λεπτά θα είναι εκεί. Θα είναι ένα ΕΚΑΒ του καπνίσματος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άμα πέσουν και μερικά περιστατικά για τη γρίπη; Γιατί όλα τα φορτώσατε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το τσιγάρο, που θα προλάβουν να πρωτοπάνε; Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ: Μα το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει σχέση με την εφαρμογή του νόμου. Κάνετε λάθος. Είναι το ΣΕΥΠ, δεν είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τι σχέση έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ; Και το Call Center είναι υπηρεσία του Υπουργείου, επειδή εκεί υπάρχει και κάποιο know how.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάμε τώρα στη νέα γρίπη; Όπως ξέρετε η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και από την πρώτη κιόλας στιγμή, στις εξελίξεις γύρω από τον ιό της νέας γρίπης, ο οποίος έχει αγγίξει και τη χώρα μας.

Μόλις χτες το βράδυ επιβεβαιώθηκε και το 7ο περιστατικό της νόσου στην Ελλάδα. Σημειωτέον πως όλα τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα επιβεβαιωμένα περιστατικά, αφορούν σε ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού, όπου όπως γνωρίζετε υπάρχει εκτεταμένη διάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι θετικό το γεγονός ότι τα πρώτα πέντε εκ των επτά περιστατικών που επιβεβαιώθηκαν στη χώρα μας, έχουν ήδη πάρει εξιτήριο και οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ καλά στην υγεία τους, ενώ τα υπόλοιπα δυο νοσηλεύονται επίσης σε καλή κατάσταση. Όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην πατρίδα μας, έχουν πάρει τις κατάλληλες οδηγίες και την απαραίτητη χημειοπροφύλαξη με αντιικό.

Όσον αφορά στην προετοιμασία της χώρας, συνεχίζονται πλέον οι διαβουλεύσεις και είναι στο τελευταίο στάδιο για την προμήθεια του νέου εμβολίου, όταν αυτό θα είναι έτοιμο. Είναι αλήθεια ότι η διεθνής κατάσταση εμπνέει μια ανησυχία, η οποία δεν πηγάζει τόσο από την βαρύτητα της νόσου, όσο από την ταχεία εξάπλωσή της ιδιαίτερα στην αμερικανική ήπειρο, την Αυστραλία και τις χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου, οι οποίες όπως είχαμε πει και την άλλη φορά, μπαίνουν στην περίοδο του χειμώνα, γεγονός που διαμορφώνει τις κατάλληλες για τη διάδοση του ιού κλιματολογικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τον οποίο είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και όλες οι πληροφορίες μας περιέρχονται σε πραγματικό χρόνο, περισσότερο από 27.000 κρούσματα σε 74 χώρες έχουν αναφερθεί, ενώ η κλινική εικόνα της νόσου, παραμένει ήπια. Κατά την τελευταία συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Επειγουσών Καταστάσεων του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού, αποφασίστηκαν τα εξής: Η προς το παρόν παραμονή στη φάση 5 ετοιμότητα για πανδημία γρίπης. Ο μη περιορισμός των διεθνών μετακινήσεων, των διεθνών ταξιδιών. Η συνεχιζόμενη επιτήρηση για περιστατικά νέας γρίπης, ιδιαίτερα δε για σοβαρά περιστατικά που εμφανίζουν πνευμονίες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Υπουργείο Υγείας με τους φορείς του θα εξακολουθούν να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες για την προάσπιση, τη διασφάλιση και την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Αυτό όπως σας είχα πει από την πρώτη κιόλας στιγμή, κάτω από την αρχή της διαφάνειας και πάντα με τη συνδρομή και τη συμβολή των επιστημόνων μας, αλλά και τη δεδομένη πλέον σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Βέβαια δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας τα σχέδιά μας, είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση και προετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο από όπου αναμένουμε και στο Βόρειο ημισφαίριο έξαρση του ιού.

Σας είχα φέρει σαν παράδειγμα πριν από λίγες ημέρες την περίπτωση της Χιλής, η οποία ενώ δεν είχε κανένα κρούσμα, με το που ξεκίνησε ο χειμώνας ήδη αυτή τη στιγμή ο αριθμός έχει φτάσει στους 1.400 αν δεν κάνω λάθος. Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώθηκε ο ιός. Εμείς είμαστε θωρακισμένοι, προετοιμασμένοι, αναπτύχθηκαν σε όλη την Ελλάδα οι μηχανισμοί ελέγχου στα σύνορα όπως σας τα είχα περιγράψει στην προηγούμενη συνάντησή μας. Αυτά είναι τα δεδομένα για τη νέα γρίπη. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Θα ήθελα να παρακαλέσω επ’ αυτού τον κ. Τσιόδρα να κάνει μια σύντομη ενημέρωση με επιστημονικά πλέον δεδομένα. Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ευχαριστώ Υπουργέ. Να πω κι εγώ ότι αυτό ακριβώς που είπε ο Υπουργός είναι το σωστό, βέβαια τα δεδομένα αλλάζουν, η Επιτροπή η οποία συνεδρίασε, συνεδρίασε πριν 5 μέρες ήδη υπάρχει μια συζήτηση για το αν θα ανέβουμε στη φάση 6. Βέβαια με τα δεδομένα της βαρύτητας δεν δικαιούμαστε να το κάνουμε αυτό το βήμα.

Μπορεί να γίνει για λόγους και μόνο εξάπλωσης της νόσου. Αυτό που συζητούν όλοι πλέον είναι "πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο" και φαίνεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε έτοιμο εμβόλιο. Και ουσιαστικά το πιο σημαντικό από όλα είναι να παρακολουθούμε πλέον για μια μετάλλαξη του ιού προς μια πιο παθογόνα μορφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εμβόλιο θα ενταχθεί μέσα στο αντιγριπικό ή θα είναι ξεχωριστό εμβόλιο;

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχωριστό εμβόλιο, το οποίο παράγεται με δικιά του ανεξάρτητη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε με ενδιαφέρον δεδομένα από μια απομονωμένη περιοχή στον Καναδά, τα νησιά Ινούι, στα οποία ζουν ιθαγενείς πληθυσμοί στους οποίους έχει παρατηρηθεί μια μεγαλύτερη σοβαρότητα από την αναμενόμενη.

Φαίνεται ότι εκεί μάλλον υπάρχει λόγω έλλειψης ανοσίας του πληθυσμού, επειδή είναι απομονωμένος πληθυσμός και δεν είναι μετάλλαξη του ιού, αλλά είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους Διεθνείς Φορείς και με τις Αρχές του Καναδά, για να βλέπουμε πως εξελίσσεται ο ιός, αλλά κατά τα άλλα είναι όπως τα είπε ο Υπουργός. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλετε να ρωτήσετε κάτι επ΄ αυτού; Νομίζω είναι πλήρης η πληροφόρηση που έχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανακοίνωση των κρουσμάτων έντεκα η ώρα το βράδυ θα γίνεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα εγώ περίμενα να μας συγχαρείτε που σας ενημερώνουμε αμέσως. Αυτό δεν είπαμε εξαρχής; Διαφάνεια, αμεσότητα, ταχύτητα. Ευχαριστούμε για τον δημόσιο έπαινο που θέλατε να μας δώσετε, αλλά τα μπερδέψατε λιγάκι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πειράζει, πάμε σε ένα άλλο θέμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάμε σε ένα άλλο θέμα; Παρακαλώ. Πιο επίκαιρο από αυτά που λέμε υπάρχει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάτι να ρωτήσω για το κάπνισμα, που το θυμήθηκα τελευταία στιγμή. Έχετε υποσχεθεί, ως Υπουργείο εννοώ, δεν το δηλώσατε εσείς, το δήλωσε ο Υφυπουργός ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος δε βρίσκεται όμως εδώ, πριν από αρκετούς μήνες όταν ετέθη το θέμα "τι θα γίνει με την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των σκευασμάτων που αφορούν την απεξάρτηση".

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα καλυφθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο ελέχθη και πριν από αρκετούς μήνες.

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αυτά έχουν δυσκολία, είναι δύσκολη περίοδος οικονομική, υπάρχουν τα άλλα ταμεία, το Υπουργείο Απασχόλησης. Είμαστε σε επαφή και θα βγει μία κοινή υπουργική απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που μου περιγράφετε είναι το πώς θα γίνει;

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα γίνει, το πότε θα γίνει δεν ξέρω, θα γίνει κι αυτό πολύ σύντομα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να καταλάβετε, μιλάτε για όλα αυτά..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά ένα σκεύασμα είναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ένα σκεύασμα υπάρχει μόνο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το οποίο έχει στοιχεία που υποδεικνύουν τέλος πάντων..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει 300 ευρώ η θεραπεία.

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, υπάρχουν και άλλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν ετέθη το θέμα, ετέθη γι΄ αυτό το σκεύασμα που ανέφερε η συνάδελφός μου και είχε τεθεί και είχε ειπωθεί ότι "θα καλυφθεί", αλλά δεν έχει γίνει ακόμη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντως η θέση μας είναι αυτή που σας είπε ο κ. Καλογερόπουλος, δηλαδή θα καλύπτονται.

Τώρα από κει και πέρα να το δούμε και λίγο, να δούμε και την αποτελεσματικότητα κάποιων από αυτά τα φάρμακα, αυτά τα patch στα οποία αναφέρθηκε η κα Καλυβιώτη, θα το δούμε. Πάντως, θετική είναι η στάση η δική μας. Θα ήθελα τώρα να σας πω κάτι άλλο, είσαστε ενήμερες και ενήμεροι για την προσπάθεια που καταβάλλαμε τα τελευταία χρόνια, ώστε να λύσουμε μερικά από τα χρόνια προβλήματα ή και τις πρόχειρες αντιμετωπίσεις στο παρελθόν θεμάτων που αφορούν, κυρίως στην υποστελέχωση των ελληνικών νοσοκομείων.

Γνωρίζετε ότι δια νόμου περάσαμε κάποιες αποφάσεις, ήδη άρχισαν αυτές να υλοποιούνται και πάντοτε με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν από το ΑΣΕΠ τρέχουν οι διαδικασίες και υπολογίζουμε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε κλείσει με τον πρώτο κύκλο των προσλήψεων. Για τα θέματα λοιπόν των νοσηλευτών, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών, που καλύπτουν ακριβώς αυτές τις αδράνειες τις αμηχανίες και προχειρότητες του παρελθόντος.

Με διάταξη νόμου, στο Νόμο 3754 θυμίζω ότι προβλέπουμε την πρόσληψη 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών με ειδικές διαδικασίες και πέραν από τον συνήθη προγραμματισμό. Οι Κασσάνδρες που ήθελαν το νόμο αυτό να μην εφαρμόζεται και ισχυρίζονταν ότι "το θέμα των προσλήψεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες" τελικά διαψεύδονται, καθώς ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή που συνεδριάζει για την κατανομή στα νοσοκομεία της χώρας των προσλήψεων αυτών των 5,5 χιλιάδων και τη σύνταξη των σχετικών προκηρύξεων.

Επιπλέον, έχει ετοιμαστεί και το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο προσδιορίζονται οι νοσηλευτικές πράξεις, όπου καταρτίστηκε και μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου μας αποστέλλεται στα συναρμόδια Υπουργεία και το Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και δημοσίευση. Ένα αίτημα ετών των νοσηλευτών ικανοποιείται και η επαγγελματική τους προοπτική κατοχυρώνεται. Οι νοσηλευτικές ειδικότητες, με ρύθμιση νόμου, που εντάσσουμε στο νομοσχέδιό μας που αυτές τις μέρες συζητείται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αυξάνονται από τέσσερις σε εννέα. Παρέχουμε έτσι στους νοσηλευτές μας τη δυνατότητα να εξειδικευθούν επαρκώς και να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της ιατρικής και της επιστήμης.

Με το ίδιο νομοσχέδιό μας συστήνουμε, κάτι που επίσης ήταν πάγιο χρόνιο αίτημα των νοσηλευτών, τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου με τρόπο άμεσο να προωθούμε και να επιλύουμε τα ζητήματα των νοσηλευτών και της νοσηλευτικής. Αναγνωρίζουμε έτσι την ιδιαίτερη προσφορά τους και διευκολύνουμε στην καθημερινότητά τους τον ρόλο τους και βεβαίως ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο θετικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προοπτική του. Έκρινα σκόπιμο να σας το γνωστοποιήσω αυτό, γιατί είμαι βέβαιος ότι είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από πλευράς των νοσηλευτών.

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και μου θυμίζει ο κ. Καλογερόπουλος ότι παράλληλα τρέχει η διαδικασία για την πρόσληψη των 4,5 χιλιάδων γιατρών, οι 2,5 χιλιάδες εκ των οποίων θα προσληφθούν άμεσα και οι υπόλοιποι 2 με προκήρυξη που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή σε έξι μήνες από τώρα.

Έτσι μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα και δέκα μηνών, θα έχουμε προσλάβει αυτόν τον πολύ σημαντικό αριθμό, που θα ανακουφίσει το εθνικό σύστημα υγείας κι όπως είπαμε είναι έκτακτες πέραν των κανονικών προσλήψεων που αυτές έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Αυτά προς το παρόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Προεδρικό Διάταγμα που είπατε προηγουμένως τι προβλέπει δηλαδή;

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπει ότι οι νοσηλευτές γίνεται στην ουσία ένας επαγγελματικός ανεξάρτητος φορέας, όπως είναι οι γιατροί, τους δίδονται ειδικότητες όπως έχουν οι γιατροί ώστε να έχουν και περισσότερη εξειδίκευση και καλύτερη απόδοση στη δουλειά τους και επιπλέον τους κατοχυρώνουμε με διάφορα επαγγελματικά δικαιώματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων να έχουν κι αυτή την ίδια αν θέλετε μεταχείριση ή αντίστοιχη με τους γιατρούς. Αυτό χωρίς να μπορούμε μέχρι στιγμής, κάτι που θέλαμε δυστυχώς αλλά δεν επιτυγχάνεται να μπορούσαμε και αυτούς να τους πληρώναμε ειδικές υπερωρίες, όπως στις εφημερίες, όπως παίρνουν οι γιατροί. Αλλά με τις ειδικότητές τους, θα αυξηθούν και τα έσοδά τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τελειώνοντας ήθελα να εκφράσω για μία ακόμα φορά τις ευχαριστίες μου προς τη Συντονιστική Επιτροπή των εξαίρετων επιστημόνων που μας έχουν βοηθήσει αυτόν τον καιρό στην εφαρμογή των μέτρων για το κάπνισμα. Και να πω ότι αυτή η Επιτροπή δεν ήταν ad hoc, θα συνεχίσει να λειτουργεί για τα επόμενα χρόνια, παρακολουθώντας από επιστημονικής πλευράς την εφαρμογή του νόμου. Και πάλι ευχαριστώ τον Πρόεδρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν εποπτικό όργανο θα λειτουργεί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σαν εποπτικό όργανο.

κ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Εγώ εκ μέρους της Επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την Ελληνική Πολιτεία για την τιμή που μας έκανε να μας αναθέσει ένα τόσο σοβαρό καθήκον.

Πιστεύω ότι το τρίπτυχο επάνω στο οποίο κινείται η προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι υγεία οικονομία και πολιτισμός και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές όσο καλύτερα μπορούμε.

Ο ρόλος μας ουσιαστικά όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά να φέρνουμε σε επαφή τις υπηρεσίες των διαφόρων Υπουργείων που οπωσδήποτε εμπλέκονται εδώ, αλλά δε θα σταθούμε μόνο εκεί όπως είπε και ο κ. Υπουργός, σχεδιάζουμε πολύ μακροχρονιότερες δραστηριότητες ιδίως στο θέμα της παιδείας, γιατί πιστεύουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια οφείλει να ολοκληρωθεί με μέτρα εκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το μήνυμα των εκλογών για το χώρο της υγείας και ειδικότερα για τον Υπουργό υγείας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Δεν τη σταματήσαμε ούτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έχουμε βάλει συγκεκριμένους στόχους, τους γνωρίζετε, σταδιακά τους υλοποιούμε, αλλά το έργο για την υγεία και την κοινωνία δεν τελειώνει ποτέ.

Σχετικά άρθρα