Σύμπραξη δημόσιων υπαλλήλων με τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών κατά του καπνίσματος

Την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ δέχθηκε
στο υπουργείο Εσωτερικών ο Κώστας Σκανδαλίδης για να ενημερώσουν τους
υπαλλήλους του υπουργείου για τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος στο
Δημόσιο, στο πλαίσιο της πολιτικής «περιβάλλον ελεύθερο από καπνό».



Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, κάλεσε τους υπαλλήλους που είχαν συγκεντρωθεί, να συναισθανθούν τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα, καθώς, όπως προκύπτει απο έρευνες, μειώνει ως και 15 χρόνια τη ζωή των καπνιστών. Αλλά ακόμη και όταν δεν συντομεύει τη ζωή τους, προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως η αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά και τα αγγεία.

Η Ελλάδα -όπως είπε ο κ. Στεφανής- πρωταγωνιστεί στο κάπνισμα και κατατάσσεται ως προς αυτό το θέμα, στις τριτοκοσμικές χώρες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ληφθούν αστυνομικά μέτρα αλλά και όσα ληφθούν δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τα βασικά ατομικά δικαιώματα.

Ένα απο τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σε συνεργασία με την ΕΕ, είναι η απαγόρευση διαφημίσεων προϊόντων καπνού απο τα ΜΜΕ και αυτό είναι ήδη ευρωπαϊκός νόμος. Ο καπνιστής δεν πρέπει να είναι υπό διωγμό αλλά να του διασφαλίζεται κατάλληλος χώρος για να καπνίζει, συνέχισε ο υπουργός.

Στις ΗΠΑ που ο νόμος είναι αυστηρός σε αυτό το θέμα, καπνίζει σήμερα ένας στους οκτώ, ενώ πριν ληφθούν τα μέτρα ήταν ένας στους δύο.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, δήλωσε πως η προσπάθεια είναι σημαντική και πως οι υπάλληλοι συμφωνούν με τα μέτρα και χαριτολογώντας ανέφερε ότι προτίθεται να κόψει το τσιγάρο όταν θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο.

Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις.

in.gr – 12/12/02

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.