X

Το κάπνισμα ένοχο για σοβαρά προβλήματα γονιμότητας

Λονδίνο —  Το κάπνισμα επιβαρύνει από κάθε άποψη τη σεξουαλική και
αναπαραγωγική υγεία των καπνιστών καθώς και την υγεία του εμβρύου,
σύμφωνα με βρετανική μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του
Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το κάπνισμα είναι υπαίτιο για την ανικανότητα 120.000 ανδρών ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Επίσης ενοχοποιείται για περισσότερες από 5.000 αποβολές ετησίως, μειώνει τις πιθανότητες επιτυχούς τεχνητής γονιμοποίησης και υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση για τη λήψη αυστηρών αντικαπνιστικών μέτρων, περιλαμβανομένης και της παροχής βοήθειας προς τις εγκύους για την αποφυγή του παθητικού καπνίσματος.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βλάβη που επιφέρει το κάπνισμα είναι εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής, δηλαδή από την εφηβεία μέχρι και την μέση ηλικία.

"Το κάπνισμα όχι μόνο αποτρέπει τα άτομα απ’ το να δημιουργήσουν οικογένεια, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την υγεία των παιδιών που θα αποκτήσει το ζευγάρι.

Το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης για μια γυναίκα κατά 40%, ενώ οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν ελλιποβαρές νεογνό.

Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες εμβρυικές δυσμορφίες, όπως το λαγόχειλο και το λυκόστομα. Τέλος, το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, τον πρόωρο τοκετό, τα αναπνευστικά νοσήματα κατά την παιδική ηλικία και την εκδήλωση παιδικού άσθματος", σημειώνεται στην έκθεση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στη Βρετανία, ετησίως εισάγονται στα νοσοκομεία περισσότερα από 17.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών με αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της έκθεσής τους στον καπνό του τσιγάρου εντός του οικιακού περιβάλλοντός τους.

Η Δρ Βίβιαν Νάθανσον διευθύντρια της επιτροπής για την Επιστήμη και την Ηθική του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, με δηλώσεις της στο BBC σημειώνει ότι "οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην αναπαραγωγική υγεία και την υγεία του εμβρύου είναι σοκαριστικές. Οι γυναίκες γενικά γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά το μήνυμα πρέπει να γίνει πιο ισχυρό".

"Οι άνδρες και οι γυναίκες που σκέφτονται μελλοντικά να γίνουν γονείς θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Και δεν εννοούμε μόνο την τεκνοποίηση. Οι άνδρες που θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες ανικανότητας", συμπληρώνει η Δρ Νάθανσον.

health.in.gr – 12/2/2004 

Σχετικά άρθρα