Το 2009 προβλέπεται δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά για
κάποιους θα είναι δυσκολότερο: σε λίγο οι καπνιστές της χώρας δεν θα
μπορούν να ανάψουνε ένα τσιγαράκι για να χαλαρώσουν…
Τυχεροί όσοι έχουν κατάστημα έως 70 τ.μ., αφού θα μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι αν θα επιτρέπεται το κάπνισμα ή όχι.
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από τον Ιούλιο του νέου χρόνου αντιμετωπίζεται προς το παρόν από τους φίλους του καπνού με την πρόβλεψη ότι «στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Αντιθέτως, οι «άκαπνοι» περιμένουν τη σωτήρια μέρα που θα αναπνέουν καλύτερα…
Το υπουργείο Υγείας μάλλον δείχνει ότι αυτό είναι το μόνο θέμα το οποίο έχει πάρει στα σοβαρά, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει πείσει πολλούς. Από την αρχή του νέου έτους θα κληθούν περισσότεροι από 120.000 επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, μπαρ και καφετεριών να δηλώσουν αν τα καταστήματά τους θα είναι για καπνίζοντες ή όχι.
Ενημερωτικές επιστολές
Μετά την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αποστέλλονται και οι πρώτες ενημερωτικές επιστολές μέσω των νομαρχιών και των δήμων που θα τους καλούν να αποφασίσουν σχετικά. Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να λάβουν ειδική αδειοδότηση αν θέλουν να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος.
Πάντως, δεν είναι λίγα τα «παραθυράκια» που διαθέτει η νέα αντικαπνιστική πολιτική του υπουργείου Υγείας.
1 Τυχεροί όσοι διαθέτουν κατάστημα έως 70 τ.μ., καθώς θα μπορούν μόνοι τους να αποφασίζουν εάν θα είναι ελεύθερο από καπνό ή όχι. Θα υποβάλλουν την αίτησή τους στους δήμους ώστε η νέα άδεια να ενσωματώνεται στην υπάρχουσα άδεια λειτουργίας. Με την ίδια ευκολία -με μια αίτηση, δηλαδή-θα μπορούν και να… αποχαρακτηρίσουν το κατάστημά τους, από καπνιζόντων σε μη και αντίστροφα.
2 Οσοι διαθέτουν μεγαλύτερα καταστήματα, άνω των 100 τ.μ., θα μπορούν να διαμορφώσουν έναν κλειστό, διαχωρισμένο από την υπόλοιπη αίθουσα, χώρο, με επαρκείς εγκαταστάσεις εξαερισμού, ώστε να φιλοξενούν όσους πελάτες επιλέγουν να καπνίσουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά το 20% του συνολικού εμβαδού.
3 Το κάπνισμα θα επιτρέπεται επίσης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καπνιζόντων σε ορισμένους δημόσιους χώρους όπως είναι τα αεροδρόμια της χώρας.
Πόσο αποτελεσματικά στον περιορισμό του καπνίσματος θα είναι αυτά τα μέτρα, που με καθυστέρηση ετών θα εφαρμοστούν στη χώρα μας; Οι πρώτες έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν αισθητή μείωση, ενώ θεαματικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα στην υγεία του πληθυσμού.
Τι ισχύει αλλού
Σύμφωνα με την Ιωάννα Μητρούσκα, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπεύθυνη του αντικαπνιστικού ιατρείου του Νοσοκομείου Ηρακλείου, «όποια μελέτη βγαίνει για τις επιπτώσεις δείχνει με απόλυτη σαφήνεια τα θετικά στοιχεία των απαγορευτικών νόμων, αφού μειώνονται τα συμπτώματα στο αναπνευστικό, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και όλες οι διαταραχές που προκαλούνται από το τσιγάρο».
*Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε έρευνες που έγιναν σε εργαζόμενους σε μπαρ πριν και μετά την απαγόρευση του καπνίσματος διαπιστώθηκε ελάττωση κατά 59% στα αναπνευστικά συμπτώματα (ερεθισμός, βήχας, δύσπνοια) καθώς και μείωση κατά 78% στην αίσθηση ερεθισμού μάτια, μύτη κ.λπ.
*Στην Ιρλανδία αναφέρουν μείωση κατά 18% των συμπτωμάτων στο αναπνευστικό σύστημα ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων.
*Στις ΗΠΑ, σε έρευνα που έγινε στο Κολοράντο, σε αντιστοιχία με μια περιοχή της Ιταλίας (του Πιεμόντε) διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο για εμφράγματα ελαττώθηκε κατά μέσο όρο 20% μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εργασιακούς αλλά και στους δημόσιους χώρους το 2006.
*Στην Ιταλία εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί οι εθισμένοι στο τσιγάρο κατά τουλάχιστον 5% με 10%, ενώ σημαντική είναι και η μείωση στις πωλήσεις των τσιγάρων, που ξεπερνά το 30%.
*Από επιστημονικές έρευνες προκύπτουν και σαφείς ενδείξεις ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές μειώνουν τις πιθανότητες τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν τη βλαβερή συνήθεια. Μελέτη που έγινε σε διεθνές επίπεδο έδειξε ότι νέοι που εργάζονταν σε χώρους όπου απαγορευόταν το κάπνισμα είχαν περίπου 68% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, συγκρινόμενοι με εφήβους που κινούνταν σε χώρους όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα.
*Στη Γερμανία, όπου οι πρώτοι περιορισμοί έχουν αρχίσει ήδη από το τέλος της περσινής χρονιάς, οι πωλήσεις προϊόντων καπνού υποχώρησαν κατά 0,1% το 2007 έναντι του 2006. Τα τσιγάρα παρουσίασαν πτώση κατά 2,1%, ο καπνός τσιγάρων κατά 1,4%, ενώ αντίθετα αύξηση εμφάνισαν οι πωλήσεις πούρων, 17,6%, και ο καπνός πίπας, 74,5%.
Ειδικοί χώροι
Πάντως, πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. κρατούν μικρά «παραθυράκια» στην εθνική τους νομοθεσία υπέρ των καπνιστών. Στη Λιθουανία π.χ. επιτρέπεται το κάπνισμα πούρου και πίπας σε ειδικά εξοπλισμένες λέσχες.
*Στην Ιταλία δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους εργοδότες να δημιουργούν χώρους καπνιστών, όπως επίσης στη Μάλτα και τη Σουηδία.
*Ελαστικές, με κάποιες διευκολύνσεις για τους… αμαρτωλούς του καπνού, εμφανίζονται η Γαλλία, που εφάρμοσε μέτρα το Φεβρουάριο του 2007, το Βέλγιο, η Εσθονία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβενία και η Ισπανία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 21/12/2008