Ώρα να το κόψουμε

Το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες.

 
Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας νόσων που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές.
Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, χαρακτήρισε σε πρόσφατη εκδήλωση του Δημου Αμαρουσίου τη νικοτίνη σκληρό ναρκωτικό: «Η χρήση προϊόντων καπνού είναι ίση από πλευράς εξάρτησης με τη χρήση των ναρκωτικών ηρωίνης και κοκαΐνης».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η πρώτη σε καπνιστές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως» προσθέτοντας ότι μια ολόκληρη ελληνική πόλη 20.000 κατοίκων χάνεται κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 μέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το κόστος θεραπείας δε και νοσηλείας είναι ιλιγγιώδες. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα κοστίζουν στο κοινωνικό μας κράτος 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παράλληλα το κάπνισμα θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα.
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.