X

Αντικαπνιστικός νόμος: Από 100 έως 10.000 τα πρόστιμα

Αντικαπνιστικός: Πρόστιμα άνω των 58.000 ευρώ – Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Πρόστιμα, συνολικού ύψους 58.300 ευρώ, επέβαλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), κατά τη διάρκεια ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε 311 καταστήματα όλης της χώρας.

Οι έλεγχοι, οι οποίοι έλαβαν χώρα από τις 2 έως τις 15 Φεβρουαρίου, είχαν «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα», δεδομένου ότι καταγράφηκαν «υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις, γεγονός που αντανακλά την αποδοχή των μέτρων και συνάμα την ωριμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΑΔ, δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 78% των περιπτώσεων, ενώ από το σύνολο των 69 παραβάσεων μόνο 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ελέγχων που διεξήχθησαν στο Καστέλι Χανίων και στη Θεσσαλονίκη, όπου σε συνολικά 36 καταστήματα δεν καταγράφηκε ούτε μία παράβαση.

Επίσης, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (16/2) σε πέντε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες πίστες, καπνίζοντες βρέθηκαν μόνο σε μία περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς που συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα και παιδικές χαρές. Το κάπνισμα απαγορεύεται, επίσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κλειστούς σταθμούς.


Φωτιά έχει πάρει το «1142» τις πρώτες δύο εβδομάδες

Αναμμένο τσιγάρο μέσα σε… λεωφορείο στην Κέρκυρα, σε σταθμό τρένου στην Αττική, αλλά και μέσα σε θέατρο στην Αθήνα. Μοιάζουν με σκηνικά βγαλμένα από άλλη δεκαετία, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινά και πάνω από όλα… βγαλμένα από το σήμερα. Μάλιστα, είναι μόλις ορισμένα μόνο από τα… απίστευτα που ακούν πίσω από τα ακουστικά τους οι υπάλληλοι του τετραψήφιου «1142».

Ο αντικαπνιστικός νόμος μετρά δύο εβδομάδες καθολικής εφαρμογής σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους και ορισμένους υπαίθριους και η ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμετανόητοι «θεριακλήδες» όπως είναι οι παραπάνω περιπτώσεις, τον έχει «αγκαλιάσει».

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από τη γραμμή «1142» για τις δύο εβδομάδες λειτουργίας της, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.534 καταγγελίες για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Ορισμένες, μάλιστα, από τις καταγγελίες προκαλούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι σε μέσα μεταφοράς, σε χώρους εργασίας, σε δημόσιες υπηρεσίες κ.α. το να ανάψει κάποιος τσιγάρο ήταν η εξαίρεση.

Αυτό, διότι ο νόμος κατά βάση δεν εφαρμοζόταν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Και όμως, το «1142» έχει λάβει καταγγελία ακόμη και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για χώρο όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα!

Αλλάζει και η επιθυμία για τσιγάρο

Αυτό που φαίνεται να αλλάζει, πάντως, εκτός από την επιθυμία των Ελλήνων, καπνιστών και μη, να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, είναι ότι οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν να περιορίσουν ή και να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι το «1142» έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 346 αιτήματα βοήθειας διακοπής του καπνίσματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, 1.187 άτομα έχουν ζητήσει γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Παράλληλα, για αυτές τις δύο εβδομάδες, μέχρι και την Τετάρτη, 526 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 377 άτομα έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 300 κλήσεις αφορούσαν σε άλλες περιπτώσεις.

Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Κάτι το οποίο αποτελούσε και βασικό πυλώνα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος, άλλωστε, είναι να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών κατά 25% μέχρι το 2025.


Ουρά για ένα τσιγάρο έξω από τα μπουζούκια

25 Νοεμβρίου 2019

Κάπνισμα τέλος και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Οι καπνιστές πλέον καλούνται να βγαίνουν έξω από τους κλειστούς χώρους για να ανάψουν τσιγάρο, τηρώντας τον αντικαπνιστικό νόμο ο οποίος τηρείται στην πλειονότητα των καταστημάτων.

Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι η εικόνα από γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Θεσσαλονίκης.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook οι θαμώνες του μαγαζιού βγήκαν έξω προκειμένου να καπνίσουν. Αλλωστε, τα πρόστιμα που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος είναι τσουχτερά τόσο για τους καπνιστές όσο και για τα μαγαζιά.

Σημειώνεται πως στα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Πρόστιμα και σε θεριακλήδες αστυνομικούς

25 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΛ.ΑΣ θα παρεμβαίνει σε καταγγελίες πολιτών για το παράνομο κάπνισμα, όμως οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν, με τη σειρά τους, την Αστυνομία γιατί οι ένστολοι καπνίζουν στα αστυνομικά τμήματα, στις σκοπιές ή ακόμη και μέσα στα περιπολικά! Αυτό ανακύπτει από έγγραφο που συντάχθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2019 από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και το οποίο αναφέρεται στα… μέτρα που μπορεί να λάβουν κι οι πολίτες εναντίον των αστυνομικών στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Με απαίτηση από τη Λεωφόρο Κατεχάκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα ώστε να μην εμφανισθεί καπνιστής αστυνομικός σε καμιά δραστηριότητα της Αστυνομίας, ενώ την ευθύνη ελέγχου θα έχουν οι διοικητές των υπηρεσιών. Με ειδική, μάλιστα, μνεία ότι είναι συνυπεύθυνοι σε περίπτωση που καπνίζει κάποιος αστυνομικός στην υπηρεσία τους, ενώ κι οι ίδιοι θα έχουν «αυξημένες πειθαρχικές ευθύνες». Ετσι οι διοικητές κρίσιμων υπηρεσιών εκτός της καταδίωξης των κακοποιών θα έχουν την ευθύνη να κυνηγούν και τα «φουγάρα» συναδέλφους τους.

Κι ίσως το πιο ενδεικτικό είναι ότι αν κάποιος πολίτης ύποπτος για την τέλεση αδικήματος ανακρίνεται μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία αν εντοπίσει κάποιον ένστολο να καπνίζει στα πέριξ και να προχωρήσει σε σχετική καταγγελία!

Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίζονται οι καταγγελίες πολιτών
Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται το κάπνισμα
Ποιος θα έχει την τελική ευθύνη για την τήρηση των εντολών


Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Στο 85% το ποσοστό των «άκαπνων» μαγαζιών

24.11.2019

Σύμφωνα με ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τους ελέγχους που έγιναν από 20 έως 24 Νοεμβρίου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποδεικνύεται, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, ότι οι Έλληνες αγκαλιάζουν την προσπάθεια να μπει τέλος στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και να προστατευθεί η δημόσια Υγεία.

Μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. συνέχισαν τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια, υλοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το 1142.

Από το σύνολο των 97 καταστημάτων που ελέγχθηκαν, δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 68%.

Ειδικότερα, καπνίζοντες βρέθηκαν μόλις στο 15% του συνόλου των ελεγχθέντων καταστημάτων, δηλ. το ποσοστό των «άκαπνων» μαγαζιών άγγιξε το 85%, ένα πολύ υψηλό ποσοστό που δείχνει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να διεκδικήσει αλλά και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευεξία.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους διενεργηθέντες ελέγχους παρατίθενται παρακάτω σύμφωνα με ενημέρωση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ‘Αγγελου Μπινη:

Αυστηρά πρόστιμα σε καταστήματα στην Αθήνα

Την Tετάρτη, 20.11.2019, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης ελέγχθηκαν 10 καταστήματα και κατεγράφησαν παραβάσεις σε 3 εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ στους υπεύθυνους-ιδιοκτήτες των καταστημάτων, αλλά και πρόστιμο 100 ευρώ στους 3 θαμώνες που κάπνιζαν.

Την Πέμπτη, 21.11.2019, στην περιοχή του Κολωνακίου ελέγχθηκαν 10 ΚΥΕ και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 3 καταστήματα, στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ για παραβάσεις όπως: έλλειψη σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος και μη λήψη λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων) καθώς και για κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους εκτός προδιαγραφών.

Την Παρασκευή 22.11.2019, πραγματοποιηθήκαν έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Αγίας Ειρήνης και Μοναστηράκι) καθώς και στις Σέρρες και την Λάρισα.

Στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης ελέγχθηκαν συνολικά 11 ΚΥΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες όπου και επιβλήθηκαν 2 πρόστιμα των 500 ευρώ για έλλειψη σήμανσης απαγόρευσης καπνίσματος. Όλοι οι εξωτερικοί χώροι τηρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου

Στο Μοναστηράκι ελέγχθηκαν 10 ΚΥΕ και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 3 εξ αυτών αναφορικά με το Βιβλίο Αναφοράς Καπνίσματος, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και την έλλειψη ή την ελλιπή σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος.

Έλεγχοι και σε Σέρρες και Λάρισα
Την Παρασκευή έγιναν και έλεγχοι στις Σέρρες και Λάρισα. Στην περιοχή των Σερρών έγινε έλεγχος σε 8 καταστήματα.

Σε 4 εξ αυτών επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ καθώς εντοπίστηκαν τασάκια με αποτσίγαρα στους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι ήταν περίκλειστοι μέχρι επάνω με παραπετάσματα και σκέπαστρο.

Σε μία ακόμα περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 4000 ευρώ λόγω υποτροπής καθώς είχε επιβάλει πρόστιμο σε προηγούμενο έλεγχο η ΕΛ.ΑΣ.

Στην περιοχή της Λάρισας ελέγχθηκαν συνολικά 16 ΚΥΕ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 2 περιπτώσεις.

Στην πρώτη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ στον ιδιοκτήτη και δύο πρόστιμα των 100 ευρώ στους καπνίζοντες. Στη δεύτερη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 2000 ευρώ στον επιχειρηματία (κατάστημα 220 τ.μ.) και τρία πρόστιμα των 100 ευρώ στους καπνίζοντες.

Τι έγινε με τον αντικαπνιστικό στις πίστες
Το Σάββατο 23.11.2019 και Κυριακή 24.11.2019 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε clubs στην Αττική (Λεωφ. Συγγρού, την Λεωφ. Πειραιώς, το Μπουρνάζι και το Περιστέρι) καθώς επίσης στο Ρίο της Πάτρας, στο ‘Αργος και στο Ναύπλιο.

Στις Λεωφ. Συγγρού και Πειραιώς ελέγχθηκαν 6 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα των 6000 ευρώ σε 3 περιπτώσεις καθώς και 100 ευρώ σε δύο καπνιστές.

Στο Περιστέρι και στο Μπουρνάζι ελέγχθηκαν 10 ΚΥΕ σε 4 εκ των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα 500 ευρώ καθώς και 1 πρόστιμο 100 ευρώ σε θαμώνα που βρέθηκε να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο.

Στην περιοχή του Ρίο Πατρών ελέγχθηκαν 11 ΚΥΕ στα οποία δεν βρέθηκαν καπνίζοντες σε εσωτερικούς χώρους. Επιβλήθηκε ένα πρόστιμο των 500 ευρώ για έλλειψη τήρησης Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος.

Στο Άργος και στο Ναύπλιο ελέγχθηκαν 15 καταστήματα, στα οποία δεν υπήρχαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους. Επιβλήθηκαν 9 πρόστιμα των 500 ευρώ λόγω ελλιπούς σήμανσης ή έλλειψης Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ στη Λάρισα

23.11.2019

«Βροχή» έπεσαν τα πρόστιμα το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Λάρισας, για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Κλιμάκιο ελεγκτών από την Αθήνα επισκέφθηκε καφετέριες, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης και έκοψε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας onlarissa.gr, οι ελεγκτές υπήρξαν αμείλικτοι, ρίχνοντας «καμπάνες» που έφθασαν σε πολύ γνωστά καφέ – μπαρ τις 3.000 ευρώ.

Μάλιστα, αρκετά πρόστιμα «έπεσαν» για καπνίζοντες σε εξωτερικούς χώρους που όμως ήταν κλεισμένοι με τέντες και άλλα υλικά, αγνοώντας τις εκκλήσεις καταστηματαρχών και καπνιστών ότι πρόκειται για «ανοιχτούς» χώρους.


Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα για τσιγάρο

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι θα είναι αμείλικτος στην εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου.

Κάποιοι ωστόσο ακόμα και τώρα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υπακούσουν στη νέα νομοθεσία.

Παράδειγμα αποτελεί ένας πελάτης από την Λαμία, ο οποίος φαίνεται πως… πλήρωσε πολύ ακριβά τον καφέ του.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, θα κληθεί να πληρώσει 100 ευρώ, ενώ 500 ευρώ είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη της καφετέριας.

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι

Σύμφωνα πάντα με το lamiareport.gr, στους δρόμους της Λαμίας βγήκαν τα πρώτα μικτά κλιμάκια που ελέγχουν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς από τις 18 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει και τα πρόστιμα.
Ήδη η γραμμή του «1142» εγκαινιάσθηκε, όπως εγκαινιάσθηκαν και τα πρόστιμα σε γνωστή καφετέρια της Λαμίας όπου βεβαιώθηκε θαμώνας να καπνίζει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας και αστυνομικοί, ενεργώντας μετά από καταγγελία στο τετραψήφιο νούμερο, έπιασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (20/11) «επ’ αυτοφώρω» πελάτη καφετέριας να καπνίζει. Του επιβλήθηκε το νέο πρόστιμο που προβλέπει η ΚΥΑ και ανέρχεται στα 100 ευρώ (ο νόμος του 2010 προέβλεπε 50 ευρώ), ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη της καφετέριας που δεν είναι πάνω από 100 τμ, είναι 500 ευρώ για την πρώτη φορά.

Το ίδιο πρόστιμο ισχύει για κάθε παραβάτη που καπνίζει εντός χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Αν μάλιστα πιαστεί να καπνίζει σε χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο ανεβαίνει στα 200 ευρώ.

Αντίστοιχα το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ., είναι 500 ευρώ. Για την κατηγορία κέντρων εμβαδού άνω των 100τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Τέλος πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.



Ως τα 10.000 ευρώ μπορούν να φθάσουν τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το κατώτερο πρόστιμο, σύμφωνα με την ΚΥΑ, των 50 ευρώ για τον καπνιστή που προβλέπονταν με τον προηγούμενο νόμο, διπλασιάζεται και και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις παραμένει στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Για την κατηγορία αυτή των κέντρων εμβαδού άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Όσον αφορά τους θεριακλήδες που καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο είναι στα 200 ευρώ.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης μέσα στην εβδομάδα καθώς και την ενεργοποίηση του αριθμού 1142 για επώνυμες καταγγελίες για κρούσματα παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου.



Αυστηρά πρόστιμα για τους… θεριακλήδες και ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων προκειμένου να κοπεί το τσιγάρο από τους δημόσιους χώρους (αλλά και σε καταστήματα), θα ανακοινώσουν σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας.

Οπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» και η Μάρθα Καϊτανίδη, στη μάχη κατά του καπνίσματος μπαίνει από σήμερα ο τετραψήφιος αριθμός «1142» – ή αλλιώς η γραμμή «ενημέρωσης και βοήθειας» – που αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο αφενός για την τήρηση του αυστηρού νόμου και αφετέρου για τη διακοπή του καπνίσματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ξεδιπλώσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, που αποτελεί άλλωστε κυβερνητική προτεραιότητα. Και καθώς το στοίχημα είναι η χώρα να… σβήσει το τσιγάρο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανασχεδιάσει το «call center» έχοντας ως «πυξίδα» αντίστοιχα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα.

Στο πλαίσιο αυτό οι καταγγελίες θα είναι πλέον επώνυμες. Ανάλογα με την ποσότητα και την ένταση των καταγγελιών για ένα συγκεκριμένο μέρος, θα ενεργοποιούνται τα κλιμάκια των αρμόδιων φορέων για τον εντοπισμό των παραβατών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τσουχτερά πρόστιμα – που προβλέπονται στη νέα κοινή υπουργική απόφαση – τα οποία θα εισπράττονται ως βεβαιωθέντα έσοδα θα κατανέμονται στο υπουργείο Υγείας (40% για προγράμματα δημόσιας Υγείας), στο υπουργείο Εσωτερικών (30% για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού), στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (20%) και στα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού (αντίστοιχα 5%).

Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατες δηλώσεις του διευκρίνισε ότι το ποσό που προβλέπεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αφορά μπόνους στους αστυνομικούς αλλά οικονομική ενίσχυση που θα βοηθήσει στην αγορά αλεξίσφαιρων και κρανών, καθώς και για τη συντήρηση των μηχανών.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, όπως φαίνεται και από το σχετικό γράφημα, κυμαίνονται από 10ο έως και 10.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, καπνιστής οδηγός που έχει μέσα στο αυτοκίνητο ανήλικα παιδιά θα πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

100 ευρώ θα πληρώνει κάθε καπνιστής σε μέσο μαζικής μεταφοράς, σταθμούς, λιμάνια, αεροδρόμια.

Το ίδιο πρόστιμο για όποιον καπνίζει σε νοσοκομείο ενώ 500 ευρώ θα πληρώνει ο υπεύθυνος διαχείρισης της παράβασης

Στα 10.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για καταστήματα άνω των 300 τ.μ. αν κάνει παράβαση για 5η φορά ενώ θα χάνει και την άδειά του.

Έλεγχοι
Νέους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε 172 επιχειρήσεις (καφετέριες, μπαρ, παιδότοποι κ.λπ.) σε οκτώ πόλεις – ανάμεσά τους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη – έκαναν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο 72% των περιπτώσεων, όπως διαπιστώθηκε, δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο στο 55% των καταστημάτων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση.

Σχετικά άρθρα