Από απώλεια ακοής κινδυνεύουν οι καπνιστές

Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε πάνω από 50.000 άτομα και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nicotine and Tobacco Research.

Επιστημονική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας και Ιατρικής στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τον Δρ Χουανχουαν Χου, ανέλυσαν στοιχεία από ετήσιους ελέγχους στους οποίους είχαν υποβληθεί 50.000 άτομα. Στις ιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνονταν και ακοομετρίες αλλά και ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές εστίασαν στην επίπτωση της σχέσης του ατόμου με το κάπνισμα (νυν, πρώην ή ποτέ καπνιστής), το αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε κανείς ημερησίως και τη διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος στην έκταση της απώλειας ακοής.

Ακόμα και μετά την συνεκτίμηση παραμέτρων, όπως η έκθεση στο θόρυβο στον χώρο εργασίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν 1,2 με 1,6 φορές αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής στα άτομα που ήταν νυν καπνιστές, συγκριτικά με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Κι ενώ η σχέση καπνίσματος και απώλειας της ακοής ως προς τις υψηλές συχνότητες ήταν ισχυρότερη, ο κίνδυνος απώλειας ακοής και ως προς τις χαμηλές συχνότητες του ήχου ήταν επίσης σχετική με την κατανάλωση προϊόντων καπνού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, ο κίνδυνος απώλειας ακοής μειωνόταν εντός πέντε ετών από την διακοπή του καπνίσματος.

«Η μελέτη παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι το κάπνισμα είναι αιτιολογικός παράγοντας απώλειας της ακοής και τονίζει την ανάγκη ελέγχου της εθιστικής αυτής συνήθειας για την πρόληψη ή καθυστέρηση εμφάνισης ακουστικών προβλημάτων», υπογραμμίζει ο Δρ Χου.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.