Αύξηση της θνησιμότητας των γυναικών από καρκίνο πνεύμονα έως το 2030

Η θνησιμότητα από καρκίνο των πνευμόνων μεταξύ των γυναικών αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 43% μεταξύ 2015-2030 διεθνώς, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Αντίθετα, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9% την ίδια περίοδο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χοσέ Μαρτίνεζ-Σάντσεζ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 52 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η γυναικεία θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί διεθνώς από 11,2 (θάνατοι ανά 100.000 ανθρωπο-έτη) το 2015 σε 16 το 2030, με τη μεγαλύτερη αύξηση να αναμένεται στην Ευρώπη.

Από την άλλη, η γυναικεία θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού αναμένεται να μειωθεί από 16,1 το 2015 σε 14,7 το 2030. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα θα αφορά και πάλι στην Ευρώπη, αλλά με πτωτική τάση.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος εκτιμάται ότι το 2030 θα έχουν την μεγαλύτερη θνησιμότητα τόσο όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, όσο και του μαστού, σε σχέση με τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

«Ενώ έχουμε κάνει μεγάλες προόδους για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού παγκοσμίως, η θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ των γυναικών εμφανίζει ανοδική τάση, παγκοσμίως. Αν δεν εφαρμόσουμε μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος, η θνησιμότητα αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο Δρ Μαρτίνεζ-Σάντσεζ.

Αύξηση της θνησιμότητας των γυναικών από καρκίνο πνεύμονα έως το 2030

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.