Τα άτομα που καπνίζουν ή είχαν καπνίσει μεγάλο αριθμό τσιγάρων στο παρελθόν, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή εφόσον πάσχουν ήδη, η πάθηση να επιδεινωθεί, σύμφωνα με μακροπρόθεσμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Ophthalmology.
Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό ερέθισμα το οποίο ο εγκέφαλός μας μπορεί και αντιλαμβάνεται σαν εικόνα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες της εικόνας. Για καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, την οδήγηση, ακόμα και για την αναγνώριση προσώπων, είναι υπεύθυνη η ωχρά κηλίδα.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, είναι η πιο συχνή αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης. Η πάθηση προσβάλει την κεντρική περιοχή του βυθού του ματιού, με συνέπεια την σταδιακή μείωση της κεντρικής όρασης.
Η Δρ Τσέλσι Μάγιερς και οι συνεργάτες της στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν στο Μάντισον, εξέτασαν στοιχεία από τη μελέτη Beaver Dam Eye Study, που άρχισε το 1988 και είχε συμπεριλάβει σχεδόν 5.000 κατοίκους του Μπίβερ Νταμ. Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση στην αρχή της μελέτης και στην συνέχεια ανά πενταετία.
Συνολικά, 4.439 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση, η οποία έδειξε ότι το 24% εκδήλωσε πρώιμου σταδίου εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε ορίζοντα 20ετίας, και το 4,5% προχωρημένου σταδίου.
Το κάπνισμα σχετίστηκε με 36% μεγαλύτερο κίνδυνο εξέλιξης της πάθησης από πρώιμο σε προχωρημένο στάδιο. Τα άτομα που είχαν καπνίσει τα περισσότερα τσιγάρα είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πρώιμη εκφύλιση ωχράς κηλίδας και τελικά να πάσχουν από τελικού σταδίου.
Να σημειωθεί πάντως ότι δεν εντοπίστηκαν διαφορές μεταξύ των ανθρώπου με γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, γεγονός που σημαίνει ότι το κάπνισμα δεν αλληλεπιδρά με το γονιδιακό υπόβαθρο του ατόμου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το κάπνισμα προκαλεί ή επιταχύνει την εξέλιξη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας ή ότι η διακοπή του καπνίσματος προλαμβάνει η επιβραδύνει τη νόσο.
Ωστόσο, η ερευνήτρια σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμεύσουν στον σχεδιασμό πολιτικών κατά του καπνίσματος.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, 01/8/2014