Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος από το υπουργείο Υγείας

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υλοποιεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος».

Το πρόγραμμα συμβάλλει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και στην ανάπτυξη της πρόληψης στην πρωτοβάθμια φροντίδα, μέσα από τη δημιουργία ενός δημοσίου δικτύου εκπαίδευσης στη διακοπή καπνίσματος.

Η πρώτη από τις εκπαιδευτικές δράσεις που είναι προγραμματισμένες, διοργανώνεται στις 25 και 26 Νοεμβρίου από τις 8:30 έως τις 16:30, στην αίθουσα «Αρμονία» του Ξενοδοχείου Novotel στην Αθήνα.

Η αρχική αυτή δράση αποσκοπεί στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών που στην συνέχεια θα κληθούν να εκπαιδεύσουν Επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι με την σειρά τους θα προβούν σε παρεμβάσεις διακοπής καπνίσματος σε πνευμονολογικούς ασθενείς-καπνιστές εφαρμόζοντας τις τεχνικές στις οποίες εκπαιδεύτηκαν. Η παρέμβαση αυτή θα καταγραφεί και το σύνολο των αποτελεσμάτων θα δοθούν στον ΠΟΥ για αξιοποίηση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα μικρό πιλοτικό σχέδιο με ολιστική προσέγγιση, που συνδυάζει την εκπαίδευση με την έρευνα και την παρέμβαση, όπως επιβάλλεται από την διεθνή επιστημονική πρακτική για την ανάπτυξη παρεμβάσεων που βασίζονται στην ερευνητική τεκμηρίωση.

Υλοποιείται για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, καθώς η χώρα μας έχει κατά προτεραιότητα επιλεγεί από τον ΠΟΥ, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Με δεδομένο το αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η Ελλάδα στα ποσοστά της καπνιστικής συνήθειας στον πληθυσμό, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει το εν λόγω πρόγραμμα, είναι αυταπόδεικτα.
health.in.gr

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.