Δεν ήταν ούτε 13 χρονών οι περισσότεροι μαθητές σχολείων που καπνίζουν όταν δοκίμασαν για πρώτη φορά τσιγάρο. Το 26% των μαθητών στη Β’ και Γ΄Γυμνασίου έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα και το 11% είναι ήδη καπνιστές.
Τα αγόρια είναι μάλιστα πιο επιρρεπή, αφού μεταξύ των μαθητών που καπνίζουν το 56% είναι αγόρια και το 44% είναι κορίτσια.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, τα οποία προανήγγειλαν μεγάλη εκστρατεία κατά του καπνίσματος στα σχολεία και ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας.
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή, συμμετείχαν 28.088 μαθητές από όλη την Ελλάδα οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήματα για τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους για το κάπνισμα.
Το 16% των μαθητών που έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή να καπνίσουν, το έκαναν σε ηλικία 8-10 ετών, και το 31% δοκίμασε στην προεφηβική ηλικία των 11-13 ετών. Όπως απάντησαν οι μαθητές στις σχετικές ερωτήσεις στα 6 από τα 10 σπίτια όλων των μαθητών (62%) -καπνιστών και μη- καπνίζουν είτε ο ένας, είτε και οι δύο γονείς.
Στο 71% των περιπτώσεων εφήβων που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα καπνίζει τουλάχιστον ο ένας γονέας, ποσοστό που αυξάνεται στο 75% στην περίπτωση των μαθητών που καπνίζουν συστηματικά.
Στην άλλη όχθη, μεταξύ των εφήβων που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ να καπνίσουν, το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των γονέων δεν ξεπερνά το 42%.
Οι κύριοι λόγος για τον οποίο οι μαθητές επιλέγουν να καπνίζουν, δείχνει η έρευνα, είναι η επιρροή της παρέας (στο 32% των μαθητών που έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά) και το άγχος κοινωνικοποίησης (16%).
«Το κάπνισμα είναι ασθένεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Στη χώρα μας, το κάπνισμα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας διότι τροφοδοτείται από μια ολόκληρη κουλτούρα που αντιμετωπίζει την κατανάλωση του καπνού ως μια φυσιολογική και απενοχοποιημένη συμπεριφορά ή ακόμη χειρότερα ως το σύμβολο χειραφέτησης και μόδας» συνέχισε.
«Η σχέση των εφήβων με το κάπνισμα είναι μια σχέση επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία και τη ζωή τους. Παραδίδουμε τα δεδομένα για τη διάσταση της μάστιγας του καπνίσματος στους έφηβους, στους πολίτες και στην Ελληνική Πολιτεία» δήλωσε η κυρία. «Υπέρτατο χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία των πολιτών της, ειδικά των νέων. Με απόλυτη πίστη σε αυτήν την παραδοχή, τηρείται η εθνική πολιτική για την πρόληψη του καπνίσματος» σημείωσε η κ. Μακρή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ