Author Topic: Τσιγάρο ατέλειωτο... παρά την απαγόρευση  (Read 3690 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jpil

  • Πρωτάρης
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Male
  • Κάπνισμα: Δεν κάπνισα ποτέ
Τα τασάκια έφυγαν, τα ποτήρια έρχονται με τον αντικαπνιστικό νόμο: οι καταστηματάρχες δηλώνουν πως δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλά «κλείνουν το  μάτι» στους θεριακλήδες πελάτες, οι οποίοι ανάβουν τσιγάρο. Κι έτσι τα ποτήρια  σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα αποτελούν πλέον τα αυτοσχέδια τασάκια!

Κενό γράμμα παραμένει η εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων, γεγονός που κάνει το υπουργείο Υγείας να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους χώρους. «Υπάρχει συγκεκριμένη και οργανωμένη αντίσταση από τα νυχτερινά κέντρα», σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται ακόμη και πριν από τις εκλογές να ανακοινωθεί το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος είχε προειδοποιήσει για μία τέτοια ρύθμιση θέτοντας ως ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου 2010, οπότε και θα υπήρχε εικόνα από την πορεία εφαρμογής των μέτρων κατά του καπνίσματος. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον σκέψεις να προχωρήσει στην ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες, αν και θα πρέπει να περάσει από τη νέα Βουλή η σχετική αλλαγή. «Μας χρειάζεται μόνον μία τροπολογία στον προηγούμενο νόμο για τα καταστήματα κάτω των 70 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να απαγορευθεί πλήρως και σε αυτά το κάπνισμα», επεσήμαιναν από το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως ούτως ή άλλως η διαδικασία διαχωρισμού των μεγαλύτερων καταστημάτων καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις και όχι με το νόμο.

Το «πρώτο χτύπημα»
Από το υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται πάντως να αρχίσουν την επιβολή προστίμων στους παραβάτες καταστηματάρχες αλλά και πελάτες, καθώς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ίσχυε περίοδος χάριτος. «Αναμένεται το πρώτο χτύπημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Ζορμπάς, συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως ήδη έχει προωθηθεί υπουργική απόφαση για τον καθορισμό και τον τρόπο συλλογής των προστίμων. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν δοθεί από μεγάλους δήμους ούτε καν τα απαραίτητα σήματα για τα καταστήματα στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισμα. «Εμείς ακολουθούμε τη γραμμή του υπουργείου: δεν καπνίζει κανένας μέχρι να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν» αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Παπαδάκης.

Ενδεικτικό είναι πως στον δήμο έχουν κατατεθεί περίπου 7.000 αιτήσεις από καταστήματα που είναι κάτω των 70 τ. μ. και θέλουν να δηλωθούν ως καπνιζόντων. «Πρέπει να φέρουν από μηχανικό τα χαρτιά για τον εξαερισμό. Όταν τα φέρουν θα αρχίσουμε να δίνουμε τα σήματα» λέει ο κ. Παπαδάκης.

«Περιμένουμε την εγκύκλιο»
Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα. «Ακόμα περιμένουμε την εγκύκλιο του υπουργείου» υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, αναφερόμενος στις διευκρινιστικές ρυθμίσεις για τη διαδικασία χορήγησης αδειών στα καταστήματα που θα προχωρήσουν σε διαχωρισμό του χώρου.

«Δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα αντικαπνιστικά μέτρα στα νυχτερινά μαγαζιά» υποστηρίζει και ο Γ. Τσάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Αλλά και για τα εστιατόρια η πρόβλεψη για διαχωρισμό του χώρου είναι σχεδόν ανεφάρμοστη. «Υπεισέρχονται άλλες 4 υπηρεσίες άλλων υπουργείων» σημειώνει ο κ. Τσάκος, αφήνοντας αιχμές για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας. «Είχαμε προτείνει να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα επεξεργαστεί τα μέτρα. Μας έβγαλαν έξω και φώναξαν επιστήμονες. Τι τους φωνάξατε, για να σας πουν ότι το τσιγάρο βλάπτει; Αυτό και ένα παιδί στον δρόμο να ρωτήσεις, το ξέρει», λέει χαρακτηριστικά.

Ανέφικτη η χωριστή είσοδος
Επισημαίνει πως για να μπορέσει ένα μαγαζί να προχωρήσει σε διαχωρισμό του χώρου απαιτείται να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος. «Πρέπει να στο επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας και η πολεοδομία» λέει. Δεύτερον, «απαιτείται έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», ενώ σε τρίτο στάδιο εμπλέκονται και οι υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς κάθε τροποποίηση του χώρου συνιστά υπέρβαση της άδειας λειτουργίας. Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά τον κ. Τσάκο και το καθεστώς για τα συστήματα εξαερισμού. «Θα πρέπει να δούμε εάν θα μας επιτρέψει το ΥΠΕΧΩΔΕ να βάλουμε φουγάρο», αναφέρει.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει γενική απαγόρευση


Το ντουμάνι καλά κρατεί



ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ καλά κρατεί σε αρκετά μπαρ και καφέ του κέντρου της Αθήνας μολονότι έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που άρχισε να ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος. Πολλοί ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι ακόμη περιμένουν διευκρινίσεις για το πώς πρέπει να διαμορφώσουν τους χώρους των καταστημάτων τους. Και μέχρι να τις πάρουν, όπως λένε, θα επιτρέπουν το κάπνισμα στους πελάτες τους.

Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που διαθέτουν χώρους κάτω των 70 τ.μ. και ζητούν το κατάστημά τους να χαρακτηριστεί «καπνιζόντων», αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει οριστική απάντηση από τους αρμοδίους. «Το κατάστημά μας είναι 40 τ.μ. Έχουμε κάνει αίτηση να γίνει “καπνιζόντων” αλλά ακόμη αναμένουμε» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ιδιοκτήτης καφέ στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι, κ. Πάρις Κουλουμπής. Υποστηρίζει δε ότι τα μέτρα δεν βρίσκουν σύμφωνη μεγάλη μερίδα των πελατών στα καφέ και τα μπαρ. «Η απαγόρευση θα έπρεπε να ισχύει μόνο στα εστιατόρια. Δεν γίνεται να βγαίνεις για έναν καφέ, για ένα ποτό και να μην καπνίζεις».

Περιμένουν οδηγίες
Σε ένα άλλο καφέ στην ίδια περιοχή, στα όρια Κολωνακίου- Εξαρχείων, οι υπεύθυνοι επιτρέπουν μέχρι στιγμής το κάπνισμα διότι, όπως λένε, δεν τους έχουν δοθεί επαρκείς οδηγίες:

«Δεν ξέρουμε εάν στα 70 τ.μ. περιλαμβάνονται και οι τουαλέτες, το πατάρι ή άλλοι χώροι. Τις πρώτες ημέρες της απαγόρευσης που δεν επιτρέπαμε το κάπνισμα μέσα, παρατηρήσαμε πως η πτώση στον τζίρο ήταν σημαντική».

Οι καπνιστές πάντως ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τον χειμώνα. «Αναγκαστικά θα προτιμώ τους χώρους που είναι μόνο για καπνιστές» αναφέρει η κ. Σταυρούλα Παπαντωνίου.

Προσθέτει όμως ότι η απαγόρευση είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα και στις παρέες, αφού κάποιοι θα επιθυμούν καταστήματα όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα και άλλοι μέρη που απαγορεύεται.

Η Έμιλυ Δουγιέκου, περιστασιακή καπνίστρια, και η φίλη της η Μαριτίνα τονίζουν από την πλευρά τους πως οι καπνιστές θα δυσκολευτούν το πρώτο διάστημα «αλλά είναι θέμα χρόνου να συνηθίσουν και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση».

Τα... στραβά μάτια σε όσους καπνίζουν κάνουν μέχρι στιγμής και αρκετοί ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ στο Γκάζι, ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί μέσα στα καταστήματα να μην υπάρχουν τασάκια, αλλά μετατρέπονται σε τασάκια τα ποτήρια ή ακόμη και το πάτωμα!


Ειδικοί χώροι για καπνιστές

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΣΤΟΣΟ και αυτοί που φρόντισαν να πάρουν γρήγορα τα μέτρα τους προκειμένου να ικανοποιήσουν όλους τους πελάτες τους, αλλά και για να μην τους επιβληθούν πρόστιμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του καφέ «Caprice» στο Παγκράτι. Οι υπεύθυνοι έφτιαξαν στο πατάρι ειδικό ξεχωριστό χώρο για τους καπνιστές που έχει τζάμι γύρω γύρω. «Το φτιάξαμε εδώ και περίπου ενάμιση μήνα και περιμένουμε να μας δοθεί η άδεια» λέει η υπεύθυνη κ. Δέσποινα Βογιατζοπούλου. Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι καπνιστές εξ αρχής «είχαν αρχίσει να τσινάνε για την απαγόρευση, αλλά προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε ότι πλέον δεν θα μπορούν να καπνίζουν μέσα».

Εφημερίδα ''Τα νέα'' 10-09-09