Φρένο από την Αρχή Διαφάνειας στις «Λέσχες Καπνιστών»

Οι Λέσχες Καπνιστών, τα πρόστιμα και οι διαμάχες

Εσύ, ιδιοκτήτη, ανησυχείς για τον καπνό στο μαγαζί σου; Το Νομικό Τμήμα του ΠΑΣΚΕΔΙ βρήκε τον τρόπο διαφυγής του καπνού! Εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά! Μέσα σε μόλις 7 μερούλες σου ετοιμάζει την καπνιστική λέσχη που χρειάζεται το κατάστημά σου και λειτουργείς μια χαρά, νόμιμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ενώ προσφέρεις σε όλους τους πελάτες σου (καπνίζοντες ή μη) τη δυνατότητα να απολαύσουν το ποτό τους όπως εκείνοι επιθυμούν!» ενημερώνει τους ενδιαφερομένους η ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, ενώ η ανάρτηση συνοδεύεται από την απαραίτητη διευκρίνιση: «Ολοι οι νόμοι αφήνουν κάποια παραθυράκια. Αυτά βρίσκουν κάποιοι έξυπνοι δικηγόροι και προσπαθούν να τα ανοίξουν. Αυτοί που θα συμμετέχουν μπορεί και να χάσουν, αλλά θα έχουν προσπαθήσει, για την επιχείρηση, την οικογένεια, τον εαυτό τους…».
Κάπως έτσι οι περίφημες Λέσχες Καπνιστών βρέθηκαν ξαφνικά στη ζωή μας…

Αρκετές άρχισαν να ξεφυτρώνουν ανά την Ελλάδα λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου. Και κάποιες από αυτές βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο στόχαστρο εντατικών ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές. Τελικά επιδόθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ σε δύο Λέσχες, η μία με έδρα στην Αθήνα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Εργαζόμενοι εθελοντές
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τις χαρακτηρίζει «νομικά μορφώματα» ενώ ο διοικητής της Αγγελος Μπίνης έκανε χθες λόγο για «εικονικά σωματεία» που «εμφανίζουν τους εργαζομένους τους ως εθελοντές, δεν πληρώνουν φόρους και παρακάμπτουν τη νομοθεσία. Ακόμη και το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες Λέσχες στήθηκαν με βιαστικές ενέργειες κάποιων δικηγόρων που νόμιζαν ότι γνωρίζουν τον νόμο, αλλά δεν τον γνώριζαν».

Όπως επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μπίνης, «πρόκειται για κλασικά καταστήματα, καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία, τα οποία φρονούν ότι με τη συμβολή ειδικών που αμείβονται ειδικά για αυτό θα κοροϊδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους», ενώ παράλληλα, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα κόβοντας χειρόγραφες αποδείξεις «συνδρομής μέλους» και ωθώντας τους υπαλλήλους τους να προσποιούνται τους… εθελοντές σε περίπτωση ελέγχου.
Αυτά ήταν αρκετά για να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στην Αρχή Διαφάνειας και στα καταστήματα που φιλοδοξούν να ιδρύσουν Λέσχες Καπνιστών…

Ειδικοί χώροι
«Η πρότασή μας είναι να μετατρέψουμε κάποιους ιδιωτικούς χώρους καταστημάτων – εσωτερικούς ή εξωτερικούς – σε Λέσχες με ένα καταστατικό ίδρυσης σωματείων ή μη κερδοσκοπικών φορέων. Θα έχουν χωριστή είσοδο, θα είναι χώροι χωρίς εργαζομένους, ιδιωτικοί αυτόνομοι χώροι με κατάλληλους εξοπλισμούς, όπου ο καπνίζων θα μπορεί να φάει και να πιει εμπορεύματα που θα έρχονται από το κεντρικό κατάστημα ως delivery, δεν θα υπάρχει σερβίρισμα. Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση ότι κάποιος μπορεί να ιδρύσει μια Λέσχη και να αποποιείται των φορολογικών του υποχρεώσεων, να έχει ανασφάλιστο προσωπικό ή να διακινεί μαύρο χρήμα» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Καλλιώρας, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης.

«Οι Λέσχες Καπνιστών είναι νόμιμες και θα συνεχίσουμε κανονικά στην ίδρυσή τους» συνεχίζει ο ίδιος, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν διεξοδικά τις Λέσχες Καπνιστών με επισκέψεις κλιμακίων τόσο από ελεγκτές της ΕΑΔ όσο και από στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και επόπτες Υγείας των περιφερειών, «προκειμένου να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

Η πρώτη Λέσχη Καπνιστών στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το 2014 και έχει εγγεγραμμένα περίπου 1.000 μέλη.

Οι Λέσχες Καπνιστών, τα πρόστιμα και οι διαμάχες

Φουντώνει ο «πόλεμος» για τις λέσχες καπνιστών – Έρχονται έλεγχοι και «καμπάνες»

Αποφασισμένη να κλείσει το «παράθυρο» με τις Λέσχες Καπνιστών που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες τον αντικαπνιστικό νόμο, εμφανίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ενδεικτική της αυστηρής αντιμετώπισης των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν η βεβαίωση προστίμων συνολικού ύψους 12.000 ευρώ σε δύο τέτοιες λέσχες που εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παρ’όλα αυτά όμως, όπως επισημαίνεται από την ΕΑΔ οι εν λόγω Λέσχες αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και παραβίαση τόσο του αντικαπνιστικού νόμου όσο και άλλων φορολογικών και εργασιακών διατάξεων.

Πρόκειται για εικονικά σωματεία

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ» για τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι των λεσχών, ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης, είπε ότι αφενός αντί για φορολογικές αποδείξεις «κόβουν χειρόγραφες αποδείξεις συνδρομής μέλους» και αφετέρου δασκαλεύουν τους υπαλλήλους τους σε ενδεχόμενους ελέγχους να λένε ότι είναι… εθελοντές!

Όπως εξήγησε οι λέσχες καπνιστών «δεν είναι παρά σωματεία του κοινού δικαίου. Είναι σαν να μιλάμε για λέσχες για σκάκι ή για αερόστατα. Πρόκειται για εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου καθώς δεν θα πληρώσουν φόρο και δεν θα σεβαστούν τη νομοθεσία».

Περιγράφοντας τις εικόνες που συναντούν τα μικτά κλιμάκια της ΕΑΔ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ στους ελέγχους είπε ότι μιλάμε για πατάρια ή για μετατροπή ενός μέρους του εμβαδού των καταστημάτων σε σωματείο καπνιστών.

«Πρόκειται για κλασσικά καταστήματα καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία τα οποία φρονούν με τη συμβολή ειδικών που αμείβονται για το λόγο αυτό ότι θα κοροϊδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους» είπε ο κ. Μπίνης.

Αντιδρά το ΠΑΣΚΕΔΙ

Εντελώς διαφορετική άποψη επιμένει να έχει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης το οποίο με επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του επιμένει ότι τα όσα προτείνει «συμφωνούν απόλυτα με τις απαιτήσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»

«Το προτεινόμενο από εμάς πλαίσιο κάνει λόγο για δημιουργία ιδιωτικών χώρων χωρίς εξαρτημένη σχέση εργασίας, ειδικά διαμορφωμένων ώστε να παρέχουν ιδανικές συνθήκες εξαερισμού για όσους θέλουν να τον επισκεφθούν για να καπνίσουν. Σε περίπτωση που θέλουν να καταναλώσουν αγαθά του καταστήματος όπως καφέδες, ποτό ή φαγητό, θα πρέπει οι ίδιοι να παραλάβουν την παραγγελία τους – δεν θα μπορούν δηλαδή να σερβιστούν από υπάλληλο του καταστήματος» υποστηρίζει το ΠΑΣΚΕΔΙ.

Το σωματείο, μάλιστα, καλεί τις αρχές «να ελέγξουν διεξοδικά τις Λέσχες καπνιστών με επισκέψεις των κλιμακίων από επιθεωρητές -ελεγκτές της ΕΑΔ, καθώς και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και Επόπτες Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους, εξασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των πολιτών και τον υγιή ανταγωνισμό».

Τσουχτερά πρόστιμα σε «Λέσχες Καπνιστών»

Υπενθυμίζεται ότι το μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και της αστυνομίας επέβαλλε τσουχτερά πρόστιμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούσαν ως «λέσχες καπνιστών».

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ειδικότερα, στην Πλάκα, επιβλήθηκε τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε κατάστημα που υποστηρίζει ότι λειτουργεί ως «Λέσχη Καπνιστών».

Στο Σύνταγμα, σε μπαρ επιβλήθηκαν πρόστιμα 100 ευρώ σε τέσσερις πελάτες που κάπνιζαν αλλά και 1.500 ευρώ στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.

Στον Κεραμεικό, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα 100 ευρώ σε τέσσερις καπνίζοντες και 6.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων.

Στο Γκάζι επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κέντρο διασκέδασης τύπου κλαμπ. Ο χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος.
https://www.in.gr/2020/01/20/greece/antikapnistikos-nomos-fountonei-o-polemos-gia-tis-lesxes-kapniston-erxontai-elegxoi-kai-kampanes/

Φρένο στην δημιουργία Λεσχών για καπνιστές ως απάντηση στον αντικαπνιστικό νόμο βάζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ειδικότερα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προειδοποιεί μέχρι και με αφαίρεση αδειών σε όσους καταστηματάρχες καταπατήσουν τον νόμο και ανοίξουν Λέσχες Καπνιστών.

«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες, επισημαίνει ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».
https://www.in.gr/2020/01/14/greece/antikapnistikos-nomos-freno-apo-tin-arxi-diafaneias-stis-lesxes-kapniston/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *